Krkovice patří mezi nejpoužívanější druhy masa v naší kuchyni. Je totiž mimořádně šťavnatá a při správném pečení také křehká. Hodí se na gril i do trouby. Tento recept kombinuje hořčici, která pomáhá uchovat v mase šťávu a přidává mu lehkou pikantnost, a červenou papriku, která dodá barvu a výraznou chuť. Navíc při pečení vše společně nádherně voní. Věřte, že se vám budou sbíhat sliny!

Toto rozhodně není recept pro vegetariány. Upřímně si ani neumím představit, kterým druhem masa byste mohli nahradit právě vepřovou krkovici. Díky výpeku z tučnější krkovice totiž získáte perfektní základ pro omáčku, kterou pak můžete vyjíst čerstvým pečivem rovnou z pekáče 🙂 Pro pestrý vzhled doporučuji kombinaci více barev papriky. Nejraději používám červenou a žlutou. Dobře vypadají, jsou sladší a spolu s hořčicí tvoří výborné pikantně sladké kombo.

Recept na pečenou krkovici s hořčicí a paprikou

Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Doporučená příloha: americké brambory, rýže, bramborová kaše, čerstvé pečivo

Co potřebujeme:

  • 800 g–1 kg krkovice
  • 2-3 střední cibule
  • 3 papriky
  • 3–4 lžíce oleje na opečení masa
  • 2–3 lžíce hořčice
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 150–200 ml vývaru nebo vody na podlití

Postup přípravy pečené krkovice

1. Maso osolíme, opepříme a celé potřeme hořčicí.

Recept na vepřovou krkovici pečenou s paprikou a cibulí
Foto: Cooky.cz, Syrové vepřové maso nakrájíme na plátky

2. Zprudka ho opečeme na rozpáleném oleji z obou stran.

3. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka.

4. Vše přemístíme do pekáčku a přidáme papriku nakrájenou na proužky. Podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme doměkka při teplotě 180–200 °C.

Přidejte bylinky a získejte nový rozměr

Ke krkovičce můžete také přidat čerstvé bylinky. Vyniknou například rozmarýn nebo tymián. Vedle nešlápnete ani s česnekem, který přidá více vůně a zvýrazní chuť masa.

Obrázek receptu na pečenou krkovičku s hlávkovým zelím, červeným vínem a bramborovým knedlíkem.

Pečená krkovička s hlávkovým zelím, červeným vínem a bramborovým knedlíkem

Obrázek receptu na smaženou kuřecí kapsu plněnou žampiony a anglickou slaninou.

Smažená kuřecí prsa plněná žampiony a anglickou slaninou: Takový plněný řízek výbornou náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest