Krkovice patří mezi nejpoužívanější druhy masa v naší kuchyni. Je totiž mimořádně šťavnatá a při správném pečení také křehká. Hodí se na gril i do trouby. Tento recept kombinuje hořčici, která pomáhá uchovat v mase šťávu a přidává mu lehkou pikantnost, a červenou papriku, která dodá barvu a výraznou chuť. Navíc při pečení vše společně nádherně voní. Věřte, že se vám budou sbíhat sliny!
Toto rozhodně není recept pro vegetariány. Upřímně si ani neumím představit, kterým druhem masa byste mohli nahradit právě vepřovou krkovici. Díky výpeku z tučnější krkovice totiž získáte perfektní základ pro omáčku, kterou pak můžete vyjíst čerstvým pečivem rovnou z pekáče 🙂 Pro pestrý vzhled doporučuji kombinaci více barev papriky. Nejraději používám červenou a žlutou. Dobře vypadají, jsou sladší a spolu s hořčicí tvoří výborné pikantně sladké kombo.
Recept na pečenou krkovici s hořčicí a paprikou
Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Doporučená příloha: americké brambory, rýže, bramborová kaše, čerstvé pečivo
Co potřebujeme:
- 800 g–1 kg krkovice
- 2-3 střední cibule
- 3 papriky
- 3–4 lžíce oleje na opečení masa
- 2–3 lžíce hořčice
- Sůl a pepř dle chuti
- 150–200 ml vývaru nebo vody na podlití
Postup přípravy pečené krkovice
1. Maso osolíme, opepříme a celé potřeme hořčicí.
2. Zprudka ho opečeme na rozpáleném oleji z obou stran.
3. Maso vyjmeme a ve výpeku osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka.
4. Vše přemístíme do pekáčku a přidáme papriku nakrájenou na proužky. Podlijeme vodou nebo vývarem a pečeme doměkka při teplotě 180–200 °C.
Přidejte bylinky a získejte nový rozměr
Ke krkovičce můžete také přidat čerstvé bylinky. Vyniknou například rozmarýn nebo tymián. Vedle nešlápnete ani s česnekem, který přidá více vůně a zvýrazní chuť masa.

Pečená krkovička s hlávkovým zelím, červeným vínem a bramborovým knedlíkem

Smažená kuřecí prsa plněná žampiony a anglickou slaninou: Takový plněný řízek výbornou náplní
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková