Není karbanátek jako karbanátek. Ten nasucho známe všichni a má jistě své kouzlo. Jenže když ve výpeku osmahnete cibuli, zahustíte, okořeníte a v celé téhle parádě karbanátky ještě trochu podusíte, dáte jim rázem úplně nový rozměr. Takový karbanátek se hodí k lecčemu. U nás frčí s bramborovým salátem místo řízku.
Možná to někomu bude znít divně, protože bramborový salát sám o sobě není žádná suchá záležitost, ale nám to tak chutná. Můžete si ale také dát krokety, americké brambory, opečené brambory nebo třeba i rýži. Vizuální, chuťovou pestrost a komplexnost živin obstaráte, když k jídlu přidáme zeleninu v jakékoli podobě – salát, restovanou nebo dušenou. Každému jednoduše chutná něco jiného a je jen na vás, abyste si z jídla udělali požitek a potěšení přesně pro sebe a pro ty, pro koho vaříte.
Recept na karbanátky s cibulovou omáčkou
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme na karbanátky
Suroviny na karbanátky
- 500 g mletého masa (směs hovězí + vepřové)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ⅓ lžičky mleté sladké papriky
- 1–2 vejce
- 1–2 stroužky česneku
- 1–2 toustové chleby namočené v mléce
- 50–80 g strouhanky (dle potřeby)
- rostlinný olej na smažení
Cibulová omáčka – ingredience
- 4 střední cibule (cca 400 g)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mleté sladké papriky
- 250–300 ml hovězího vývaru
- ½ lžičky vegety
- 10 g hladké mouky na zahuštění
- 50 ml smetany na zjemnění
Postup přípravy karbanátků s cibulovou omáčkou
1. Cibuli nakrájíme nadrobno a na pánvi na oleji dozlatova osmažíme.
2. Přidáme k mletému masu, dále přimícháme sůl, pepř, papriku, prolisovaný česnek, vejce a toustové chleby. Dobře promícháme a podle konzistence přidáme strouhanku, aby směs byla kompaktní.
3. Vytvarujeme karbanátky a smažíme na rozpálené pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova. Nedáváme tolik oleje, aby byly potopené.
4. Po usmažení karbanátků do výpeku dáme smažit cibuli nakrájenou na měsíčky, osolíme, opepříme a vmícháme červenou papriku.
5. Zalijeme vývarem, dochutíme vegetou a zahustíme hladkou moukou nebo jíškou. Můžeme přidat malé množství smetany pro zjemnění.
6. Do omáčky vložíme zpět karbanátky a ještě asi 15 minut dusíme společně pod pokličkou na mírném plameni.
Karbanátky na jehle – maso na špejli trochu jinak, s chutí ohně a venkovské tradice
Karbanátky s tím nejlepším bramborovým salátem – tak, jak chutná hlavně nám. Každý má ten svůj nejlepší, a právě tenhle oběd voní Vánocemi i obyčejnou nedělí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková