Pokaždé, když si doma upeču tenhle štrúdl, vrátím se do dětství. To těsto s octem, to je taková ta babiččina finta, kterou jsem si jako holka musela hned zapamatovat, protože je naprosto geniální. Upřímně, neznám lepší způsob, jak docílit tak křehkého a „lístkujícího se“ těsta, které se při rozvalování netrhá a je neuvěřitelně tvárné.

A ty tvoje opečené vlašské ořechy na povrchu, to je trefa do černého! Přesně tyhle detaily dělají z obyčejného štrúdlu tu pravou mňamku. Vím, že recept říká nechat těsto odpočinout přes noc, ale já ho taky často šoupnu do lednice jen na tu hodinku, když mě honí mlsná, a výsledek je i tak parádní. Je to sice rychlovka na přípravu, ale ta vůně jablek, skořice a křupavých ořechů, která se line z trouby, je k nezaplacení.

Recept na křehké štrúdlové těsto s octem a náplní s vlašskými ořechy

  • Celková délka přípravy: Přibližně 24 hodin 30 minut (včetně odpočinku těsta přes noc)
  • Příprava těsta a chlazení: 1 hodina až 12 hodin
  • Plnění a pečení: 50 minut
  • Počet porcí: 2 střední štrúdly (jako na fotografii, 12 až 16 porcí)

Ingredience k přípravě dokonale křupavého štrúdlu

Těsto s octem (na 2 štrúdly):

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g tuku (Zlatá Haná, Hera nebo máslo)
  • 1 ks žloutek
  • 1 lžíce octa (klasického kvasného)
  • Špetka soli
  • 10 lžic vody (studené)

Náplň (na 2 štrúdly):

  • 1 kg jablek (nakyslá, např. Jonagold, oloupaná, nastrouhaná)
  • 100 g strouhanky (nebo mletých ořechů/piškotů)
  • 50 g másla (na opražení strouhanky – volitelné)
  • 100 g cukru krupice (podle chuti jablek)
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g rozinek (namočených v rumu – volitelné)
  • 1 ks vejce (na potření)
  • Vlašské ořechy nahrubo nasekané (na posyp)

Postup přípravy štrúdlu s octem

Příprava těsta

1. Do mísy prosejte hladkou mouku se špetkou soli. Přidejte změklý tuk (Zlatá Haná), žloutek a ocet.

2. Postupně přilévejte 10 lžic studené vody a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto nepropracovávejte příliš dlouho, aby nebylo tuhé.

Obrázek k receptu na štrúdl s octem
Foto: Cooky.cz, recept na štrúdl s octem

3. Těsto rozdělte na dvě stejné části, zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc.

Příprava náplně a plnění

4. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.

5. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo, nebo nakrájejte na tenké plátky.

6. Pokud chcete opražte strouhanku na másle – náplň pak bude mít plnější chuť.

7. Těsto vyndejte z lednice. Každou polovinu vyválejte na tenký plát (ideálně na pomoučeném vále nebo pečicím papíru/utěrce) do obdélníku.

8. Plát rovnoměrně posypte strouhankou (nebo mletými ořechy) – nechte volné okraje.

9. Na strouhanku navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek. Jablka posypte cukrem, skořicí a rozinkami (pokud používáte).

10. Boční okraje těsta přeložte dovnitř a poté těsto pevně zarolujte od delší strany (za pomoci utěrky/papíru).

Obrázek k receptu na štrúdl s octem
Foto: Cooky.cz, recept na štrúdl s octem

Pečení a dokončení

11. Hotové štrúdly položte na plech se spojem dolů.

12. Potřete je rozšlehaným vejcem a bohatě posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

13. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupňů zhruba 30 až 40 minut, dokud štrúdl nezíská zlatavou barvu.

14. Po upečení nechte štrúdl vychladnout na mřížce. Hojně posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci

Tipy redakce

  • Rum pro rozinky: Rozinky namočené v rumu dodají štrúdlu neskutečné aroma. Stačí je namočit na 30 minut.
  • Tuk ve směsi: Pro extra vlhkost jablek můžete na náplň pokapat rozpuštěným máslem před rolováním.
  • Alternativní náplně: Tohle těsto je skvělé i pro jiné náplně, například tvaroh se žloutky a citronovou kůrou nebo makovou náplň s povidly.
  • Křehký lesk: Pokud chcete extra lesklý povrch, můžeš štrúdl potřít směsí rozšlehaného žloutku a lžíce mléka.
Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest