Studený čočkový salát představuje skvělou odměnu ke klasické teplé čočce na kyselo. Kyselost se v něm objevuje také, ale je to daleko přijatelnější pokrm například v horkých letních dnech, kdy nemáte na nic teplého chuť. Čočka navíc obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek, a také rostlinné bílkoviny a komplexní sacharidy. Vyhledávají ji vegetariáni, vegani i sportovci. A jestli vaše děti odmítají maso, možná si čočku dají.
Čočkový salát ideálně připravte den předem a nechte přes noc uležet v lednici. Chutě se propojí a salát chutná daleko lépe, než čerstvý. Při vaření čočky dejte pozor, aby se nerozvařila. Vařte v dostatečném množství vody (zvětší svůj objem až 3krát) a na mírném plameni. Průběžně ochutnávejte, jestli je už měkká a osolte až na samý závěr. Do čočkového salátu se nejlépe hodí zelená nebo hnědá čočka, červená se snadno rozvaří na kaši. Zajímavou chuťovou i vizuální obměn přinese černá čočka beluga.
Recept na čočkový salát
Doba přípravy: vaření čočky 25 minut (podle druhu) + 15 minut na přípravu zeleniny a smíchání + alespoň hodina odležení v lednici.
Co potřebujeme
- 250 g čočky (zelená nebo hnědá, případně černá)
- 1 střední cibule (cca 100 g)
- 1 červená paprika (cca 120 g)
- 2–3 lžíce octa (podle chuti)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl dle chuti
- černý pepř dle chuti
Postup přípravy čočkového salátu
1. Čočku propláchneme, zalijeme vodou asi 3 cm nad čočku a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme asi 25 minut, poté slijeme a necháme vychladnout.
2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky nebo na kolečka (záleží, jakou formu preferujete). Papriku nakrájíme na malé kostičky.
3. Do čočky vmícháme zeleninu, přidáme olej, ocet, sůl a pepř.
4. Necháme odležet v lednici alespoň hodinu, ideálně ale přes noc.
Podáváme s pečivem a volským okem.
Další tipy k čočkovému salátu
Zdá se vám to celé nějak chudé? Salát si můžete vylepšit různými ingrediencemi.
- Hořčice: Lžička plnotučné nebo hrubozrnné hořčice dodá šmrnc a hloubku.
- Med: Trocha medu vytvoří sladký doplněk k použitému octu.
- Balzamikový ocet: Místo klasického octa použijte jemnější balzamikový, jablečný nebo vinný.
- Koření: Skvěle v čočce chutná mletý kmín, sladká paprika nebo, pro milovníky pálivého, špetka chilli.
- Bylinky: Přidejte čerstvý koriandr, libeček nebo petržel.
- Zelenina: Kromě papriky bude skvělá i salátová okurka nebo rajčata. Svěží a pikantní chuť dodá jarní cibulka
- Maso a vejce: Vejce natvrdo nebo plechovka tuňáka dodají další proteiny.

Čočková polévka pro sychravé dny: Sytá, voňavá, ideální, když venku mrholí

Čočka na husto s vejcem, okurkou a čerstvým chlebem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková