Tenhle švestkový koláč je důkazem, že sezónní ovoce, mák a krémová náplň je nepřekonatelná trojice. Jak píšeš, je to taková dobrota, že má člověk co dělat, aby nesnědl třetinu plechu hned po vytažení z trouby! Kombinace hřejivé skořice, nakyslých švestek a jemného máku s tvarohovým krémem je prostě pohlazení. Navíc je to rychlé a na plech, takže ideální pro rodinné mlsání.

Klíčem k úspěchu je štědrá vrstva máku a šťavnaté švestkyMůj tip: Těsto, které používáme, je lité, ale ne příliš řídké, takže unese těžké švestky, aniž by klesly na dno. Pro co nejlepší chuť mák pomeleme těsně před použitím, protože rychle hořkne. Pro extra vůni navíc přidejte do máku trochu citronové kůry a rumu. U tvarohové náplně dbejte na to, aby byla hustší, aby se nevsákla do těsta.

Recept na makovo-švestkový koláč s kokosovou drobenkou

  • Celková délka přípravy: Přibližně 60 minut (včetně pečení)
  • Pečení: 40 minut
  • Počet porcí: 15 až 18 řezů (podle velikosti plechu)

Ingredience k přípravě švestkového koláče

Na těsto (lité):

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku mletého máku
  • 1 lžička skořice

Tvarohová náplň (volitelné):

  • 250 g tvarohu v kostce (tučného)
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce cukru moučka
  • Kůra z 1/2 citronu
  • 1 vanilkový cukr

Na kokosovou drobenku a ovoce:

  • 200 g čerstvých švestek (vypeckovaných)
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 lžíce másla (studeného)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru moučka

Postup přípravy švestkového koláče s mákem a tvarohem

Příprava těsta

1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Plech (cca 35×25 cm) vyložte pečicím papírem.

2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem krupicí do světlé pěny. Postupně přidejte olej a mléko.

3. Zvlášť smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva, skořicí a mákem.

4. Sypkou směs postupně vmíchejte do tekuté, dokud nevznikne hladké těsto.

5. Těsto nalijte na plech a rozetřete.

Tvarohová náplň a drobenka

6. Pokud děláte tvarohovou náplň: smíchejte všechny ingredience na tvarohovou náplň a vyšlehejte dohladka. Pomocí lžíce dělejte na těsto náhodné kopečky nebo “mapy”.

7. Připravte drobenku: V misce smíchejte kokos, máslo, mouku a moučkový cukr. Rychle propracujte prsty, dokud nevznikne sypká drobenka.

8. Švestky nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.

Foto: Cooky.cz, recept na švestkový koláč

Pečení

9. Švestky rozložte na těsto (a případně na tvarohové kopečky), lehce je zatlačte.

10. Koláč posypte kokosovou drobenkou.

11. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupňů zhruba 35–40 minut. Kontrolujte špejlí.

12. Koláč nechte před krájením vychladnout, ale nejlépe chutná lehce teplý, přesně jak jsi zjistil/a.

Tipy redakce

  • Mletý mák: Mák je nutné pomlít, jinak z těsta vypadne a neucítíte jeho chuť.
  • Pro extra švestkovou chuť: Švestky můžete před naskládáním na koláč promíchat se lžící rumu a špetkou skořice, budou mít intenzivnější aroma.
  • Kokos v těstě: Pokud miluješ kokos, můžeš do těsta přidat 3 lžíce strouhaného kokosu – to dodá koláči ještě vlhčí a exotičtější nádech.
  • Citronová poleva: Pro ještě svěžejší chuť můžeš horký koláč po vychladnutí lehce pokapat citronovou polevou (moučkový cukr s trochou citronové šťávy).
Obrázek k receptu na medové koláčky

Medové koláčky plněné švestkami a ořechy: Nádherně voňavé pečivo, které se hodí nejen na slavnostní stůl

Obrázek receptu na tvarohovou buchtu s povidly.

Hrníčková tvarohová buchta s povidly – známá také jako frgálová buchta

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest