Mák patří k nejstarším kulturním rostlinám Evropy a v českých kuchyních má výsadní postavení. V Česku se ho konzumuje nejvíc a obecně se v kuchyních používá nejvíce receptů s mákem. Mák má kromě chuti a symbolu i zdravotní benefity, protože obsahuje spoustu vápníku, hořčíku a zdravé tuky. V lidových tradicích byl symbolem plodnosti, ochrany proti zlým silám, opatrovník ticha i spánku.

Závin s bohatou náplní máku není jen obyčejný závin. Je to návrat domů ke stolu s bílým ubrusem, hrnku kávy nebo kakaa. Je to sladkost, která nekřičí, ale šeptá. A v tom šepotu je ukrytý celý svět. Jeho příprava bývá jednoduchá, ale chce trochu péče, hlavně velmi jemné těsto, kvalitní mletý mák, špetku skořice a citronovou kůru, někdy rozinky nebo švestková povidla. Vůně pečícího se závinu je jako pozvánka do dětství. Není potřeba žádných velkých gest, stačí nakrájet pár plátků a podělit se.

Recept na makový závin s bohatou náplní

Ingredience potřebné na těsto

1 hrnek = 250 ml

  • 3 hrnky hladké mouky
  • půl hrnku studené vody
  • půl hrnku oleje
  • 2 lžíce octa

Ingredience na makovou náplň

  • 2 hrnky mléka
  • 2 hrnky mletého máku
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu mleté skořice

Postup přípravy makového závinu

1. Ze surovin určených na těsto uhněteme těsto, které rozválíme na placku.

2. Připravíme si makovou náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme mák a vaříme za stálého míchání 5-10 minut. Do zhoustlé hmoty přidáme cukry a skořici. Necháme vychladnout.

3. Směs naneseme na rozválené těsto a srolujeme do rolády.

4. Závin pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut.

Závin upečeme v troubě a vychladnutý posypeme moučkovým cukrem.
Foto: Cooky.cz, Závin upečeme v troubě a vychladnutý posypeme moučkovým cukrem.

Tip na servírování

  • Závin po vychlazení posypeme Moučkovým cukrem.
  • Mák můžeme kombinovat s jablky, tvarohem i povidly.
Obrázek k receptu na Sakrajdu

Perníkový závin aneb Sakrajda

Obrázek k cepertu na makový závin se štvěstkami

Makový závin z jogurtového těsta se švestkami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest