Mák patří k nejstarším kulturním rostlinám Evropy a v českých kuchyních má výsadní postavení. V Česku se ho konzumuje nejvíc a obecně se v kuchyních používá nejvíce receptů s mákem. Mák má kromě chuti a symbolu i zdravotní benefity, protože obsahuje spoustu vápníku, hořčíku a zdravé tuky. V lidových tradicích byl symbolem plodnosti, ochrany proti zlým silám, opatrovník ticha i spánku.
Závin s bohatou náplní máku není jen obyčejný závin. Je to návrat domů ke stolu s bílým ubrusem, hrnku kávy nebo kakaa. Je to sladkost, která nekřičí, ale šeptá. A v tom šepotu je ukrytý celý svět. Jeho příprava bývá jednoduchá, ale chce trochu péče, hlavně velmi jemné těsto, kvalitní mletý mák, špetku skořice a citronovou kůru, někdy rozinky nebo švestková povidla. Vůně pečícího se závinu je jako pozvánka do dětství. Není potřeba žádných velkých gest, stačí nakrájet pár plátků a podělit se.
Recept na makový závin s bohatou náplní
Ingredience potřebné na těsto
1 hrnek = 250 ml
- 3 hrnky hladké mouky
- půl hrnku studené vody
- půl hrnku oleje
- 2 lžíce octa
Ingredience na makovou náplň
- 2 hrnky mléka
- 2 hrnky mletého máku
- 5 lžic cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- trochu mleté skořice
Postup přípravy makového závinu
1. Ze surovin určených na těsto uhněteme těsto, které rozválíme na placku.
2. Připravíme si makovou náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme mák a vaříme za stálého míchání 5-10 minut. Do zhoustlé hmoty přidáme cukry a skořici. Necháme vychladnout.
3. Směs naneseme na rozválené těsto a srolujeme do rolády.
4. Závin pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 45 minut.
Tip na servírování
- Závin po vychlazení posypeme Moučkovým cukrem.
- Mák můžeme kombinovat s jablky, tvarohem i povidly.

Perníkový závin aneb Sakrajda

Makový závin z jogurtového těsta se švestkami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková