Klasické české topinky můžete jíst jen tak, potřené česnekem. Nebo si na ně připravte pikantní masovou směs, která z nich udělá jídlo s prvkem mexické kuchyně a posune je o několik levelů výš. Původní myšlenka topinek byla zužitkovat starší chléb a neplýtvat. To se hodí i dnes, protože moderní kulinářské trendy také podporují minimalismus a šetrnost. Jestliže tedy máte doma půlku staršího chleba a chcete ho uchránit před plísní, případně je vám líto ho jen tak nechat ztvrdnout a hodit králíkům, usmažte z něj topinky a ozdobte touto směsí.
Zeleninu v receptu můžete pro větší mexický vibe doplnit sterilovanou kukuřicí. Sýr navrchu lze vynechat, případně zvolit balkánský, který dodá o něco zajímavější chuťové tóny. Topinky klasicky usmažte nebo je opečte nasucho. Přiznávám, že já je smažím a nesnažím se o žádné velké odlehčení a fitness verze. Tyto topinky totiž výtečně sedí k pivu nebo jako pohoštění k večernímu posezení, a při takových příležitostech na udržení štíhlé linie rezignuji. Příprava směsi je rychlá a jednoduchá, takže ji zvládnete za chvíli a může posloužit také jako vydatná večeře.
Recept na pikantní masovou směs na topinkách
Doba přípravy: 40 minut
Co potřebujeme
- 150–200 g slaniny
- 300 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo mix)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g loupaných rajčat (z konzervy nebo čerstvá)
- 2 stroužky česneku
- 1 zelená paprika
- 2–3 čerstvá rajčata
- 1–2 chilli papričky (dle chuti)
- Sůl, pepř
- Mletá sladká paprika (1–2 lžičky)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 4–6 plátků chleba (bílý nebo rustikální)
- 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, mozzarella)
- Olej nebo máslo na opékání
Postup přípravy pikantní masové směsi z mletého masa na topinky
1. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno. Rajčata a papriku nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme.
2. Na rozpálené pánvi na troše oleje osmahneme cibuli a slaninu dozlatova.
3. Přidáme mleté maso a smažíme do zhnědnutí.
4. Poté do pánve postupně přidáme všechny ostatní suroviny: rajčatový protlak, loupaná rajčata, česnek, nakrájenou zelenou papriku, čerstvá rajčata, chilli, sůl, pepř, mletou papriku a sójovou omáčku. Necháme 10–15 minut dusit, dokud směs nezhoustne a zelenina nezměkne.
5. Chleba nakrájíme na krajíce a osmažíme na oleji z obou stran dozlatova. Topinky hlídejte a včas je otočte, aby se nespálili.
6. Na topinky naneseme hotovou masovou směs a posypeme strouhaným sýrem. Na závěr můžeme krátce opéct v troubě, aby se sýr roztavil.
Chilli podle chuti
Kdo nesnese pálivé jídlo nebo kdo se chystá servírovat směs dětem, může si z receptu vyškrtnout chilli papričku. Pokud ji nemáte a naopak byste pikantnost ocenili, nahraďte čerstvou papriku, i to se počítá.

Ohnivá či ďábelská směs na topinky ve sklenicích, která má šleh

Ďábelské topinky ala pikantní masová směs na topinky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková