Kombinace vepřového masa, domácího knedlíku a zelí tvoří klasickou “svatou trojici” české kuchyně. A myslím, že ne pouze české, protože i na Slovensku co si pamatuji, se tato kombinace vařila často. Všechno to byly suroviny, které byly doma, jak maso z prasátka, tak brambory na knedlík a ve špajzu v soudku naložené kysané zelí.

A když se v troubě pekla vepřová pečeně, vůně masa pečeného s česnekem, cibulí a kmínem se linula po celém domě, na sporáku tiše probublávalo dušené kysané zelí a vedle se připravoval čerstvý bramborový knedlík, hned všichni věděli, že je čas jít ke stolu. Vždycky to byla malá slavnost bez ohledu na den v kalendáři. Není náhodou, že se tento pokrm stal jedním z nejvíc oceňovaných turistických pokrmů české kuchyně, jelikož jeho síla spočívá v jednoduchosti, poctivosti a hlubokých kořenech v historii našeho jídla.

Recept na tradiční českou sváteční pečeni podávanou s bramborovým knedlíkem a červeným zelím

Ingredience potřebné přípravu klasického českého pokrmu

Vepřová pečeně

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 3 cibule
  • tuk (ideálně sádlo)
  • česnek
  • voda nebo vývar
  • sůl a kmín

Bramborové knedlíky

  • 1 kg brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g krupičky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • sůl

Dušené červené zelí

  • kysané červené zelí s nálevem
  • Cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • cukr
  • 1 brambora
  • olej

Postup přípravy kompletního obídku

1. Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče.

2. Přidáme nahrubo nakrájené cibule, česnek, trochu sádla a podlijeme vodou nebo vývarem.

Vepřovou pečeni naskládáme do pekáče s cibulí, česnekem a kmínem.
Foto: Cooky.cz, Vepřovou pečeni naskládáme do pekáče s cibulí, česnekem a kmínem.

3. Přikryté pečeme v troubě do měkka.

4. Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními ingrediencemi určených na knedlík.

5. Vypracujeme těsto, které vytvarujeme do válečků a vaříme 15-20 minut v osolené vodě.

Hotové knedlíky nakrájíme na plátky.
Foto: Cooky.cz, Hotové knedlíky nakrájíme na plátky.

6. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zelí i s nálevem a ostatní suroviny, syrovou bramboru nastrouháme na zahuštění a dusíme do měkka. Případně ještě dochutíme octem a cukrem.

Červené zelí dusíme i se šťávou, nemusí se podlévat vodou.
Foto: Cooky.cz, Červené zelí dusíme i se šťávou, nemusí se podlévat vodou.

Kdysi mělo toto jídlo společenský rozměr a podávalo se o svátcích, rodinných setkáních nebo nedělích. Dnes se připravuje jako běžný rodinný oběd i jako součást menu v mnoha restauracích.

Obrázek receptu na vepřovou pečeni na hořčici s knedlíkem.

Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem

Obrázek k receptu na vepřový plátek

Vepřový plátek na slanině s nakyslou omáčkou podle slavného Petra Voka: Šťavnatý oběd, který se uvaří skoro sám a neurazí ani v neděli

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest