Kombinace vepřového masa, domácího knedlíku a zelí tvoří klasickou “svatou trojici” české kuchyně. A myslím, že ne pouze české, protože i na Slovensku co si pamatuji, se tato kombinace vařila často. Všechno to byly suroviny, které byly doma, jak maso z prasátka, tak brambory na knedlík a ve špajzu v soudku naložené kysané zelí.
A když se v troubě pekla vepřová pečeně, vůně masa pečeného s česnekem, cibulí a kmínem se linula po celém domě, na sporáku tiše probublávalo dušené kysané zelí a vedle se připravoval čerstvý bramborový knedlík, hned všichni věděli, že je čas jít ke stolu. Vždycky to byla malá slavnost bez ohledu na den v kalendáři. Není náhodou, že se tento pokrm stal jedním z nejvíc oceňovaných turistických pokrmů české kuchyně, jelikož jeho síla spočívá v jednoduchosti, poctivosti a hlubokých kořenech v historii našeho jídla.
Recept na tradiční českou sváteční pečeni podávanou s bramborovým knedlíkem a červeným zelím
Ingredience potřebné přípravu klasického českého pokrmu
Vepřová pečeně
- 1 kg vepřové pečeně
- 3 cibule
- tuk (ideálně sádlo)
- česnek
- voda nebo vývar
- sůl a kmín
Bramborové knedlíky
- 1 kg brambor
- 150 g hrubé mouky
- 100 g krupičky
- 50 g bramborového škrobu
- 1 vejce
- sůl
Dušené červené zelí
- kysané červené zelí s nálevem
- Cibule
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- cukr
- 1 brambora
- olej
Postup přípravy kompletního obídku
1. Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, osolíme, okmínujeme a vložíme do pekáče.
2. Přidáme nahrubo nakrájené cibule, česnek, trochu sádla a podlijeme vodou nebo vývarem.

3. Přikryté pečeme v troubě do měkka.
4. Den předem uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními ingrediencemi určených na knedlík.
5. Vypracujeme těsto, které vytvarujeme do válečků a vaříme 15-20 minut v osolené vodě.

6. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme zelí i s nálevem a ostatní suroviny, syrovou bramboru nastrouháme na zahuštění a dusíme do měkka. Případně ještě dochutíme octem a cukrem.

Kdysi mělo toto jídlo společenský rozměr a podávalo se o svátcích, rodinných setkáních nebo nedělích. Dnes se připravuje jako běžný rodinný oběd i jako součást menu v mnoha restauracích.
Vepřová pečeně na hořčici s domácím bramborovým knedlíkem