Kdo miluje spojení čokolády a kokosu, oblíbí si tyto řezy. Lehké piškotové těsto, kokosový krém a čokoláda navrchu mohou před ochutnáním naoko připomínat míša řezy, ale tady máme velmi zajímavý kokosový twist. Vršek řezů sypu ještě strouhaným kokosem pro podtrhnutí kokosového dojmu.

Řezy se perfektně hodí na různé oslavy, jsou vlahé, plné krému a voňavé. Pro ještě exotičtější vůni lze krém vylepšit několika kapkami rumu, ovšem opravdu opatrně, protože dezert mají moc rády také děti. Jestli například přemýšlíte, co upéct pro kolegy do práce, protože se chystá nějaká společná oslava nebo máte narozeniny a chcete je něčím potěšit, eskymo řezy jsou možná právě to, co hledáte. Postup je velmi snadný – pro zkušenější brnkačka, pro začátečníky díky odměřování pomocí hrnku také.

Recept na eskymo řezy

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co potřebujeme

Těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ½ hrnku oleje
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 2–3 lžíce kakaa
  • sníh ze 2 bílků

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 kokosové pudinky (v prášku)
  • cukr dle chuti
  • 125 g másla
  • 1 zakysaná smetana

Poleva:

  • 100–150 g čokolády (hořká, mléčná nebo směs)
  • 2–3 lžíce smetany
  • Strouhaný kokos na posypání

Postup přípravy eskymo řezů

1. Nejprve si podle návodu uvaříme pudink ze dvou prášků a půl litru mléka. Zároveň vyndáme z lednice máslo, aby změklo.

2. Pudink zakryjeme potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala jeho povrchu a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu.

3. Po vychladnutí pudinku vyšleháme máslo, přidáme k němu postupně pudink a na závěr vmícháme zakysanou smetanu. Krém osladíme podle vlastní chuti.

4. Těsto připravíme tak, že žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko, mouku a prášek do pečiva a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.

5. Korpus pečeme na 180 °C po dobu 20–25 minut. Hlídáme, aby se těsto zbytečně moc nevysušilo.

6. Upečené těsto necháme vychladnout a potřeme krémem.

7. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni a postupně přidáváme smetanu, aby měla poleva požadovanou konzistenci. Na závěr polijeme krém polevou a řezy necháme několik hodin v lednici ztuhnout.

Obrázek receptu na Eskymo řezy s pudinkovým krémem, zdobené kokosem a čokoládou

Eskymo řezy s pudinkovým krémem, zdobené kokosem a čokoládou: Všechny děti je milují

Variace na polevu

  • Místo hořké čokolády můžeme použít bílou, vytvoří to zajímavý vizuální a chuťový efekt.
  • Můžeme také rozpustit mléčnou čokoládu a zjemnit lžící másla, poleva bude jemnější a krémová.
  • Kdo si chce hodně zaexperimentovat, může rozpustit cukr a uvařit karamel, který zjemní smetanou a máslem.
  • Polevy lze kombinovat pro atraktivnější vzhled.
  • Místo kokosu můžeme dezert posypat sekanými ořechy nebo, pokud máme světlou polevu, hoblinkami tmavé čokolády.
Obrázek receptu na domácí zmrzlinu s kakaovými sušenkami.

Domácí smetanová zmrzlina obložená kakaovými sušenkami

Obrázek k receptu na Míša řezy

Recept na Míša řezy: Tvarohový dezert s výbornou čokoládovou polevou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest