Při slově Eskymo se určitě mnohým z vás vybaví bílý krém s čokoládovou polevou a chuť dětství, většinou v podobě nanuku na dřevěné tyčce, který se zachoval dodnes. A zrovna takové jsou Eskymo řezy. Je to skvělý dezert, který si nese své jméno z dob, kdy Eskymo znamenalo exotiku, led a sladkost v jednom.

Vás, co máte rádi klasické dezerty, určitě potěší kombinace hebkého kakaového korpusu ve spojení s hedvábným kokosovým pudinkovým krémem, pořádnou vrstvou kokosu a čokoládou. Tento moučník je ideální na víkendové mlsání, ke kávě nebo na slavnostní příležitosti, kdy chcete potěšit hosty něčím osvědčeným a přitom výjimečným. Krémová náplň připomíná známou chuť dětských let, zatímco kakaové těsto a lesklá čokoládová poleva mu dodávají eleganci a slavnostní nádech.

Recept na Eskymo řezy

Ingredience na těsto

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • půl hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce kaka

Ingredience na krém

  • 2 kokosové pudinky
  • půl kostky másla
  • 500 ml mléka
  • cukr dle chuti
  • 1 zakysaná smetana

Suroviny na zdobení

  • kokos
  • rozpuštěná čokoláda

Postup přípravy řezů

1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko a nakonec opatrně vmícháme kakao a mouku s práškem do pečiva.

2.Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

3. Zatím si připravíme krém. V mléku rozmícháme pudinky v prášku, osladíme dle chuti a uvaříme na hustý pudink, který necháme vychladnout.

4. Zakysanou smetanu vyšleháme se změklým máslem a postupně po lžících přidáváme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.

5. Krém namažeme na vychladlý korpus a uhladíme. Posypeme hojnou vrstvou kokosu a pocákáme rozpuštěnou čokoládou.

Krém namažeme na vychladlý korpus a uhladíme.
Foto: Cooky.cz, Krém namažeme na vychladlý korpus a uhladíme.

Řezy podáváme na rodinných oslavách, protože zmizí ze stolu dřív, než stihneme říct “koláček”, na Vánoce, protože kokos a čokoláda vytvoří tu pravou atmosféru, v létě, protože jsou osvěživé jako zmrzlina a také jen tak, protože občas si zasloužíme lžičku štěstí navíc.

Obrázek receptu na domácí zmrzlinu s kakaovými sušenkami.

Domácí smetanová zmrzlina obložená kakaovými sušenkami

Obrázek receptu na Čokoládově-kokosové řezy - sladké splynutí dvou světů

Domácí Bounty tyčinka na plechu: Čokoládovo-kokosové řezy spojující jemný kokos a výrazné kakao

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest