Při slově Eskymo se určitě mnohým z vás vybaví bílý krém s čokoládovou polevou a chuť dětství, většinou v podobě nanuku na dřevěné tyčce, který se zachoval dodnes. A zrovna takové jsou Eskymo řezy. Je to skvělý dezert, který si nese své jméno z dob, kdy Eskymo znamenalo exotiku, led a sladkost v jednom.
Vás, co máte rádi klasické dezerty, určitě potěší kombinace hebkého kakaového korpusu ve spojení s hedvábným kokosovým pudinkovým krémem, pořádnou vrstvou kokosu a čokoládou. Tento moučník je ideální na víkendové mlsání, ke kávě nebo na slavnostní příležitosti, kdy chcete potěšit hosty něčím osvědčeným a přitom výjimečným. Krémová náplň připomíná známou chuť dětských let, zatímco kakaové těsto a lesklá čokoládová poleva mu dodávají eleganci a slavnostní nádech.
Recept na Eskymo řezy
Ingredience na těsto
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek krupicového cukru
- půl hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce kaka
Ingredience na krém
- 2 kokosové pudinky
- půl kostky másla
- 500 ml mléka
- cukr dle chuti
- 1 zakysaná smetana
Suroviny na zdobení
- kokos
- rozpuštěná čokoláda
Postup přípravy řezů
1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko a nakonec opatrně vmícháme kakao a mouku s práškem do pečiva.
2.Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.
3. Zatím si připravíme krém. V mléku rozmícháme pudinky v prášku, osladíme dle chuti a uvaříme na hustý pudink, který necháme vychladnout.
4. Zakysanou smetanu vyšleháme se změklým máslem a postupně po lžících přidáváme vychladlý pudink. Vyšleháme hladký krém.
5. Krém namažeme na vychladlý korpus a uhladíme. Posypeme hojnou vrstvou kokosu a pocákáme rozpuštěnou čokoládou.
Řezy podáváme na rodinných oslavách, protože zmizí ze stolu dřív, než stihneme říct “koláček”, na Vánoce, protože kokos a čokoláda vytvoří tu pravou atmosféru, v létě, protože jsou osvěživé jako zmrzlina a také jen tak, protože občas si zasloužíme lžičku štěstí navíc.

Domácí smetanová zmrzlina obložená kakaovými sušenkami

Domácí Bounty tyčinka na plechu: Čokoládovo-kokosové řezy spojující jemný kokos a výrazné kakao
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková