Typicky česká polévka, i když název tomu moc nenapovídá. V oblíbené frankfurtské polévce najdeme kromě chuti česneku a červené papriky, nakrájené vídeňské párky. Těmto párkům se jinde říká “frankfurtské”, proto ten název polévky. Tato polévka je hustá, sytá a výživná. Velmi chutná s čerstvým pečivem a snadno nahradí hlavní chod. Chuť frankfurtské polévky je výrazná a často podávaná v zimním období. V minulosti se frankfurtská polévka podávala v rodinách s omezeným rozpočtem, jelikož potřebné suroviny jsou dobře dostupné a příprava je snadná. Brambory jsou nepochybně důležitou součástí receptu na frankfurtskou polévku, aby nás dobře zasytila.

Recept na frankfurtskou polévku

Délka přípravy 15 minut, délka vaření 15 minut. 6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 3 střední brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku mouky
  • 1/2 lžíce mleté červené papriky
  • 1,5 lžíce sádla nebo oleje
  • 6 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/4 lžičky černého mletého pepře
  • sůl
  • 200 g vídeňských párků
  • 1 lžíce hladkolisté petrželky

Postup přípravy

1. Nejdříve si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, brambory a nasekáme česnek.

2. Ve větším hrnci si rozpustíme sádlo nebo rozpálíme olej a přidáme cibuli, kterou orestujeme do hněda.

3. Přisypeme mouku a tu asi 30 sekund za stálého míchání opékáme s cibulí a poté přisypeme mletou červenou papriku a mícháme nanejvýš také 30 sekund.

Přidáme mouku.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Přidáme mouku.

4. Hrnec odstavíme a hned nalejeme 2 hrnky vývaru a tyčovým mixérem prošleháme, aby se rozpustily hrudky. Poté přidáme zbytek vývaru a znovu prošleháme.

Postupně přiléváme vývar.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Postupně přiléváme vývar.

5. Dáme opět na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu.

6. Když se polévka vaří, stáhneme plamen na minimum a přidáme brambory, česnek, sůl a pepř.

Přidáme brambory s česnekem.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Přidáme brambory s česnekem.

7. Přikryjeme pokličkou a vaříme tak 20 minut, dokud nezměknou brambory.

8. Občas promícháme, aby se nám nepřipálila a mezitím si na kolečka nakrájíme párky.

9. Párky orestujeme na pánvi dozlatova a k polévce je přidáme hned, jak ji stáhneme hotovou z plotny.

10. Klidně dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba a podáváme s nasekanou čerstvou petrželkou.

Frankfurtská polévka.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Frankfurtská polévka.

Frankfurtské a vídeňské párky

První zmínky o frankfurtských párkách máme již z 15. století, kdy místní obchodníci ve Frankfurtu n. Mohanem prodávali na trzích klobásy a párky. Teprve během 19. století se tyto uzeniny dostaly do Vídně, do hlavní města Rakouska-Uherska, jehož součástí jsme byli. Proto se původně frankfurtským párkům u nás říká “vídeňské”.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest