Typicky česká polévka, i když název tomu moc nenapovídá. V oblíbené frankfurtské polévce najdeme kromě chuti česneku a červené papriky, nakrájené vídeňské párky. Těmto párkům se jinde říká “frankfurtské”, proto ten název polévky. Tato polévka je hustá, sytá a výživná. Velmi chutná s čerstvým pečivem a snadno nahradí hlavní chod. Chuť frankfurtské polévky je výrazná a často podávaná v zimním období. V minulosti se frankfurtská polévka podávala v rodinách s omezeným rozpočtem, jelikož potřebné suroviny jsou dobře dostupné a příprava je snadná. Brambory jsou nepochybně důležitou součástí receptu na frankfurtskou polévku, aby nás dobře zasytila.
Recept na frankfurtskou polévku
Délka přípravy 15 minut, délka vaření 15 minut. 6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 3 střední brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/4 hrnku mouky
- 1/2 lžíce mleté červené papriky
- 1,5 lžíce sádla nebo oleje
- 6 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/4 lžičky černého mletého pepře
- sůl
- 200 g vídeňských párků
- 1 lžíce hladkolisté petrželky
Postup přípravy
1. Nejdříve si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, brambory a nasekáme česnek.
2. Ve větším hrnci si rozpustíme sádlo nebo rozpálíme olej a přidáme cibuli, kterou orestujeme do hněda.
3. Přisypeme mouku a tu asi 30 sekund za stálého míchání opékáme s cibulí a poté přisypeme mletou červenou papriku a mícháme nanejvýš také 30 sekund.
4. Hrnec odstavíme a hned nalejeme 2 hrnky vývaru a tyčovým mixérem prošleháme, aby se rozpustily hrudky. Poté přidáme zbytek vývaru a znovu prošleháme.
5. Dáme opět na plotnu a za stálého míchání přivedeme k varu.
6. Když se polévka vaří, stáhneme plamen na minimum a přidáme brambory, česnek, sůl a pepř.
7. Přikryjeme pokličkou a vaříme tak 20 minut, dokud nezměknou brambory.
8. Občas promícháme, aby se nám nepřipálila a mezitím si na kolečka nakrájíme párky.
9. Párky orestujeme na pánvi dozlatova a k polévce je přidáme hned, jak ji stáhneme hotovou z plotny.
10. Klidně dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba a podáváme s nasekanou čerstvou petrželkou.
Frankfurtské a vídeňské párky
První zmínky o frankfurtských párkách máme již z 15. století, kdy místní obchodníci ve Frankfurtu n. Mohanem prodávali na trzích klobásy a párky. Teprve během 19. století se tyto uzeniny dostaly do Vídně, do hlavní města Rakouska-Uherska, jehož součástí jsme byli. Proto se původně frankfurtským párkům u nás říká “vídeňské”.