Dršťková polévka patří mezi trochu kontroverzní jídla, která buď milujete nebo je nemůžete ani vidět. Jak už to tak bývá, negativní postoj často vychází z prvotní špatné zkušenosti. Příprava dršťkové polévky vyžaduje trpělivost a čas, aby výsledek byl takový, jaký si tato tradiční česká polévka zaslouží. Garantujeme vám, že když dodržíte několik hlavních zásad při vaření, dršťková polévka se určitě povede. Na co si dát při přípravě pozor a co v žádném případě nezanedbat?

1. Výběr drštěk. Ty musí být vždy zaručeně čerstvé a dobře očištěné. Abyste v tomto kroku měli stoprocentní jistotu, kupujte dršťky vždy u prověřeného řezníka.
2. Několikrát vyměnit vodu. Máte-li pokušení jít zkratkou a nevařit dršťky tolikrát, kolikrát uvádíme receptu, zadržte. V tradiční kuchyni se zkratky nevyplácí, a pokud zpracováváme vnitřnosti, platí to dvojnásob.
3. Vařte dršťky zvolna. Rychlým vařením ztvrdnou a zgumovatí. A to rozhodně nechcete.

Podívejte se na náš recept a při použití správného množství koření, cibule a česneku se vám tato polévka určitě povede a pochutnáte si všichni.

Recept na poctivou dršťkovou polévku

Doba přípravy: 2–2,5 hodiny podle drštěk

Co potřebujeme na dršťkovou

  • 1 kg syrových drštěk
  • 130 g cibule
  • 120 g sádla
  • 150 g hladké mouky
  • 30 g mleté papriky (sladké)
  • sůl podle chuti
  • kmín
  • česnek dle chuti
  • mletý pepř
  • majoránka (čerstvá nebo sušená)

Postup přípravy polévky z drštěk

1. Nejprve dršťky předvaříme: dobře očištěné a umyté dršťky nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do studené vody. Jakmile se voda začne vařit, slijeme ji a postup opakujeme alespoň 4×. Předvaření je klíčové pro měkké dršťky a odstranění zápachu a pachutě.

2. Předvařené dršťky zalijeme naposled studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka.

3. Jakmile maso změkne, vyjmeme ho z vývaru, necháme trochu zchladnout a nakrájíme na nudličky. Vývar si necháme stranou.

4. Na sádle orestujeme cibulku dozlatova, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Odstavíme z plotny a vmícháme červenou papriku. (Paprika by zhořkla, kdyby se připálila)

5. Do jíšky za stálého míchání metličkou postupně přilijeme vývar a přivedeme k varu. Celkově bychom měli mít asi 3 litry polévky, můžeme tedy přidat i vodu, pokud jí bude málo nebo bude moc hustá.

6. Přidáme kmín, pepř a vařím ještě zhruba 20–30 minut. Ke konci přidáme prolisovaný česnek.

7. Do hotové polévky přidáme dršťky krátce společně povaříme. Dochutíme solí a kořením podle vlastní chuti a nakonec přidáme majoránku.

Dršťková polévka chutná nejlépe s čerstvým chlebem

Přesně tak. Není nad nadýchaný, měkký krajíc čerstvého, křupavého chleba. Na talíři můžete ještě posypat čerstvou petrželkou, kolečky cibule nebo obojím.

Pokud toužíte po troše dobrodružství, vyměňte část červené papriky za uzenou. Chuť také zvýrazní lžička kvalitního octa. S tím postupujte opatrně, jakmile vám jednou ujede ruka, není cesty zpět.

Obrázek receptu na polévku z hlívy ústřičné.

Polévka z hlívy ústřičné: Falešná “dršťkovka”

Obrázek receptu. na Menudo, nebo vepřové po Filipínsku

Menudo – neboli vepřové po filipínsku

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

2 komentářů

    • Jakub Menšík

      Dobrý den, děkujeme za názor. I když dršťky nejsou svalovina (tedy typické maso jako řízek nebo roštěnec), stále se řadí mezi masné části zvířete – konkrétně do tzv. drobů. V kuchyňské praxi (zejména u receptů) se výraz maso často používá jako zastřešující pojem pro všechny jedlé části zvířete, včetně vnitřností. Takže dršťky jsou správně označeny jako maso. Hezký den, Jakub Menšík

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest