Tento recept mám opravdu velmi ráda, protože možnosti využití trhaného masa jsou velmi široké. Sice v porovnání s obyčejně pečeným masem trvá déle, než se upeče, ale věřte, že to za to stojí. Klíčem k tomu, aby maso chutnalo tak, jak má, je pečení při nižší teplotě v zakrytém pekáči nebo zapékací míse, které zabrání jeho vysušení. Maso pak zůstane šťavnaté a plné chuti.
Omáčka nebo marináda na mase je také velmi důležitá. Nezbytně do ní patří ocet, a to hned z několika důvodů:
1/ napomáhá rozpadání masa chemicky (narušuje jeho vlákna),
2/ podporuje pronikání marinády, a tedy chuti, do masa,
3/ funguje jako důležitá chuťová složka, která vyvolává sladkokyselý tón.
Jablečný ocet uvedený v receptu je na vaření nejlepší, je totiž jemný a neagresivní. Můžete použít i rýžový s podobnými vlastnostmi. Kdybyste sáhli po vinném, trochu uberte, ten už má větší grády a klasický kuchyňský ocet zřeďte vodou.
Omáčka s uzenou paprikou, kečupem a česnekem hned na první pohled připomíná styl BBQ omáčky. Věřte, že maso na tento způsob si zamilujete. Nejlépe použijte maso s trochou tuku, například vepřovou plec. Takové maso je šťavnaté a lépe se rozpadá než zcela libové kousky.
Recept na trhané vepřové maso ve stylu BBQ
Doba přípravy: 3 hodiny 30 minut.
Co potřebujeme na trhané vepřové
- 1,5–2 kg vepřové plece nebo tučnější kýty
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 kus cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 hrnek kečupu nebo rajčatového pyré
- ½ hrnku jablečného octa
- ½ hrnku cukru
- 2 lžičky uzené mleté papriky
- trocha mletého pepře
- 1 lžíce soli
Postup přípravy trhaného vepřového masa
1. Maso omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
2. V hrnci se silnějším dnem nebo větší pánvi rozpálíme olej a zprudka v něm orestujeme maso ze všech stran. Až zezlátne, vyndáme ho.
3. Ve výpeku necháme zesklovatět cibuli, pak krátce opečeme česnek nakrájený na plátky, přidáme kečup, ocet, sůl, pepř a papriku a chvíli společně povaříme.
4. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Maso dáme do pekáčku nebo zapékací mísy spolu s marinádou, a pořádně ho v ní ze všech stran obalíme. Zakryjeme a vložíme do trouby, ve které snížíme teplotu na 150 °C.
5. Pečeme 3 hodiny. Poté zkontrolujeme, jestli se rozpadá, a pokud ne, pečeme ještě 30 minut. Pokud se omáčka zdá příliš hustá, podlijeme trochou piva nebo jablečného džusu.
Trhané kuře na paprice: Oblíbená klasika v moderním pojetí
Tipy na to, kde všude využít trhané vepřové
- Tortilly: se zeleninou, a sýrem, potom zapéct v kontaktním grilu a máte večeři, svačinu nebo oběd na cesty jako dík.
- S bramborovými lokši a červeným zelím: tohle je u nás obzvlášť oblíbená varianta. Zelí dělám více do sladka a místo lokší můžete dát klidně bramborový knedlík.
- Do sendvičů nebo na topinky.
- Do hamburgerové housky s nakládanou zeleninou.
- Na zeleninový salát.
Na další možnosti určitě přijdete sami. Možná ho prostě sníte s čerstvým chlebem, okurkou a hořčicí rovnou z pekáče.
Pomalu pečené trhané vepřové maso s houbovými šťouchanými brambory: Pulled pork, které se Vám rozplyne na jazyku
Vynikající trhané maso z marinované pečené krkovice – gurmánská pochoutka s jednoduchou přípravou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková