Ano, opět tu máme recept, který vyvolává nostalgické vzpomínky na dětství. Alespoň s našimi přáteli jsme se na tom shodli, když jsme si minulou neděli odpoledne našli pár minut na společnou kávu a právě tyto tříbarevné řezy. Každý přispěl svými postřehy, například kamarádka říkala, že její maminka pekla světlou vrstvu zvlášť. Já peču tříbarevnou buchtu s tvarohem rovnou celou pohromadě na jeden zátah a ještě se mi nestalo, že by se nepovedla. Když navíc pečete vše najednou, ušetříte si čas, který pak můžete věnovat posezení a vychutnáním tohoto krásného a sytého moučníku.

U tvarohu pozor, aby nebyl moc řídký a nevsákl se do těsta. Jak toho docílit? Nemíchejte tvarohovou náplň moc dlouho, jen tak lehce, aby se tvaroh propojil se žloutky a cukrem. Při delším míchání totiž tvaroh řídne. Další věc, které se vyplatí věnovat zvýšenou péči, je rovnoměrnost jednotlivých vrstev na plechu. Abyste si v každém soustě užili všechny vrstvy koláče naplno, dbejte na to, abyste tmavé těsto, tvaroh i světlé těsto rozetřeli stejnoměrně po celé ploše. A teď už k samotnému receptu.

Recept na tříbarevné řezy s tvarohem

Doba přípravy: 1 hodina 10 minut

Co potřebujeme na tříbarevnou buchtu

Tmavé těsto (spodní vrstva)

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 5 lžic studené vody
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • ½ balíčku prášku do pečiva

Tvarohová náplň (prostřední vrstva)

  • 500 –750 g tvarohu ve vaničce (2–3 balení)
  • 130 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Světlé těsto (horní vrstva)

  • 200 g krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ skleničky oleje (cca 50–60 ml)
  • 6 lžic studené vody
  • 3 vejce
  • 2 bílky (zbylé ze tvarohové vrstvy)

Postup na přípravu tříbarevných řezů

1. Nejprve smícháme ingredience na tmavou vrstvu. V jedné míse dáme dohromady suché přísady a v druhé tekuté. K sypkým potom přidáváme tekuté a průběžně mícháme, aby konzistence těsta nebyla příliš hustá ani řídká.

2. Poté lehce promícháme tvaroh, vaječné žloutky a cukr.

3. Jako poslední vytvoříme světlou část ze všech uvedených ingrediencí.

4. Plech vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou a navrstvíme nejprve tmavé těsto, potom tvaroh a nakonec světlé těsto. Tvaroh nedáváme až do úplných krajů a snažíme se, aby jednotlivé vrstvy byly všude stejně vysoké.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 40 minut.

Závěrečné tipy

  • Aby řezy byly pěkně vysoké, použijte menší plech.
  • Tvarohovou vrstvu můžeme ochutit citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.
  • Pro hravější chuť přidejte do světlého těsta trochu kokosu.
Obrázek receptu na Českou trilogii na plechu: Tříbarevnou litou buchtu s mákem, tvarohem a povidly

Česká trilogie na plechu: Litá tříbarevná buchta s mákem, tvarohem a povidly

Obrázek receptu na Třívrstvou barevnou buchtu, trojité potěšení

Klasická buchta z 80. a 90. let, která chutná i dnes: Tříbarevná buchta pro hosty, která vydrží i vedro

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest