Ano, opět tu máme recept, který vyvolává nostalgické vzpomínky na dětství. Alespoň s našimi přáteli jsme se na tom shodli, když jsme si minulou neděli odpoledne našli pár minut na společnou kávu a právě tyto tříbarevné řezy. Každý přispěl svými postřehy, například kamarádka říkala, že její maminka pekla světlou vrstvu zvlášť. Já peču tříbarevnou buchtu s tvarohem rovnou celou pohromadě na jeden zátah a ještě se mi nestalo, že by se nepovedla. Když navíc pečete vše najednou, ušetříte si čas, který pak můžete věnovat posezení a vychutnáním tohoto krásného a sytého moučníku.
U tvarohu pozor, aby nebyl moc řídký a nevsákl se do těsta. Jak toho docílit? Nemíchejte tvarohovou náplň moc dlouho, jen tak lehce, aby se tvaroh propojil se žloutky a cukrem. Při delším míchání totiž tvaroh řídne. Další věc, které se vyplatí věnovat zvýšenou péči, je rovnoměrnost jednotlivých vrstev na plechu. Abyste si v každém soustě užili všechny vrstvy koláče naplno, dbejte na to, abyste tmavé těsto, tvaroh i světlé těsto rozetřeli stejnoměrně po celé ploše. A teď už k samotnému receptu.
Recept na tříbarevné řezy s tvarohem
Doba přípravy: 1 hodina 10 minut
Co potřebujeme na tříbarevnou buchtu
Tmavé těsto (spodní vrstva)
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 100 g krystalového cukru
- 5 lžic studené vody
- 1 vejce
- 3 lžíce kakaa
- ½ balíčku prášku do pečiva
Tvarohová náplň (prostřední vrstva)
- 500 –750 g tvarohu ve vaničce (2–3 balení)
- 130 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Světlé těsto (horní vrstva)
- 200 g krupice
- 250 g polohrubé mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- ½ skleničky oleje (cca 50–60 ml)
- 6 lžic studené vody
- 3 vejce
- 2 bílky (zbylé ze tvarohové vrstvy)
Postup na přípravu tříbarevných řezů
1. Nejprve smícháme ingredience na tmavou vrstvu. V jedné míse dáme dohromady suché přísady a v druhé tekuté. K sypkým potom přidáváme tekuté a průběžně mícháme, aby konzistence těsta nebyla příliš hustá ani řídká.
2. Poté lehce promícháme tvaroh, vaječné žloutky a cukr.
3. Jako poslední vytvoříme světlou část ze všech uvedených ingrediencí.
4. Plech vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou a navrstvíme nejprve tmavé těsto, potom tvaroh a nakonec světlé těsto. Tvaroh nedáváme až do úplných krajů a snažíme se, aby jednotlivé vrstvy byly všude stejně vysoké.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 40 minut.
Závěrečné tipy
- Aby řezy byly pěkně vysoké, použijte menší plech.
- Tvarohovou vrstvu můžeme ochutit citronovou kůrou a vanilkovým cukrem.
- Pro hravější chuť přidejte do světlého těsta trochu kokosu.

Česká trilogie na plechu: Litá tříbarevná buchta s mákem, tvarohem a povidly

Klasická buchta z 80. a 90. let, která chutná i dnes: Tříbarevná buchta pro hosty, která vydrží i vedro
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková