Věnečky z odpalovaného těsta všichni známe a víme, že patří k největší klasice českého cukrářství. Původně byly inspirovány francouzskými dezerty profiteroles či choux à la crème a u nás si získaly oblibu jak pro svůj vzhled, tak pro bohatou náplň a oblíbené odpalované těsto, jehož příprava sice tak nevypadá, ale je ve skutečnosti velice snadná.
Co kdybychom si je dnes zkusili připravit trochu jinak, než jsme zvyklí, a udělali si svěží jarní variantu věnečků s citronovým krémem? Sami se přesvědčíte, jak svěží nádech a skvělý kontrast s těstem tvoří kyselkavá citronová náplň.
Recept na věnečky s citronovým krémem
Ingredience potřebné na odpalované těsto
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- 1/2 hrnku másla
- 1 hrnek mouky
- 4 vejce
Suroviny na citronový krém
- 1 a 3/4 hrnku mléka
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 tyčinka celé skořice
- 2 žloutky
- 1 a 1/2 lžíce cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/3 hrnku kondenzovaného mléka
- 1/3 hrnku sýru Ricotta
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
Postup přípravy citronových věnečků
1. V kastrolu smícháme vodu, mléko, cukr sůl a máslo a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí.
2. Vsypeme všechnu mouku a důkladně mícháme, dokud těsto nevytvoří hladkou kouli.
3. Těsto přendáme do misky a necháme asi 5 minut vychladnout, promícháme.
4. Začneme po jednom přidávat vejce, ale pokaždé řádně promícháme. Použijeme šlehač s metlami na těsto.
5. Vyšlehané těsto přendáme do cukrářského sáčku se zdobící koncovkou a na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme 6 kruhů o průměru 10 cm. Sáčkem stříkáme dvě vrstvy na sobě.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 35 minut.

Královské karamelové větrníky – poklad v podobě české cukrařiny
7. Zatím si připravíme krém V misce rozšleháme 2 žloutky, přidáme cukr, škrob, stále šleháme, Do kastrolu si nalijeme mléko a přidáme nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a skořici a za stálého míchání zahříváme.
8. Do horkého mléka přidáme vaječnou směs a uvaříme hustý krém. Mírně vychladíme, přikryjeme folií a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
9. Zatím si připravíme citronový Ricotta krém, v misce smícháme kondenzované mléko s citronovou šťávou a přidáme sýr Ricotta. Smetanu si vyšleháme na šlehačku a opatrně jí do krému vmícháme.
10. Citronový krém postupně přidáme do vychladlého uvařeného krému a pokaždé promícháme. Šlehačem vyšleháme na hladký krém.
11. Upečené a vychladlé věnečky vodorovně rozkrojíme a spodní části věnečků cukrářským sáčkem plníme připraveným citronovým krémem. Věnečky přikryjeme vrchní částí a poprášíme moučkovým cukrem.
Tip na závěr
Věnečky můžete také polít citronovou polevou .

Věnečky na francouzský způsob: recept na královský dezert z odpalovaného těsta z pařížské kavárny

Karamelové mini věnečky: Mini dezert jako velikonoční pohoštění
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková