Věnečky z odpalovaného těsta všichni známe a víme, že patří k největší klasice českého cukrářství. Původně byly inspirovány francouzskými dezerty profiteroles či choux à la crème a u nás si získaly oblibu jak pro svůj vzhled, tak pro bohatou náplň a oblíbené odpalované těsto, jehož příprava sice tak nevypadá, ale je ve skutečnosti velice snadná.

Co kdybychom si je dnes zkusili připravit trochu jinak, než jsme zvyklí, a udělali si svěží jarní variantu věnečků s citronovým krémem? Sami se přesvědčíte, jak svěží nádech a skvělý kontrast s těstem tvoří kyselkavá citronová náplň.

Recept na věnečky s citronovým krémem

Ingredience potřebné na odpalované těsto

  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku másla
  • 1 hrnek mouky
  • 4 vejce

Suroviny na citronový krém

  • 1 a 3/4 hrnku mléka
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 tyčinka celé skořice
  • 2 žloutky
  • 1 a 1/2 lžíce cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/3 hrnku kondenzovaného mléka
  • 1/3 hrnku sýru Ricotta
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání

Postup přípravy citronových věnečků

1. V kastrolu smícháme vodu, mléko, cukr sůl a máslo a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí.

2. Vsypeme všechnu mouku a důkladně mícháme, dokud těsto nevytvoří hladkou kouli.

3. Těsto přendáme do misky a necháme asi 5 minut vychladnout, promícháme.

4. Začneme po jednom přidávat vejce, ale pokaždé řádně promícháme. Použijeme šlehač s metlami na těsto.

5. Vyšlehané těsto přendáme do cukrářského sáčku se zdobící koncovkou a na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme 6 kruhů o průměru 10 cm. Sáčkem stříkáme dvě vrstvy na sobě.

Obrázek receptu na Úžasné věnečky z odpalovaného těsta s citronovým krémem - něžná elegance na talíři
Foto: Cooky.cz, Zdobícím sáčkem stříkáme na plech 2 vrstvy koleček na sobě.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 35 minut.

Obrázek receptu na Karamelové větrníky - královské zákusky české cukrařiny

Královské karamelové větrníky – poklad v podobě české cukrařiny

Obrázek receptu na Úžasné věnečky z odpalovaného těsta s citronovým krémem - něžná elegance na talíři
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, JustHealthyRecipe, Recept na Úžasné věnečky z odpalovaného těsta s citronovým krémem – něžná elegance na talíři

7. Zatím si připravíme krém V misce rozšleháme 2 žloutky, přidáme cukr, škrob, stále šleháme, Do kastrolu si nalijeme mléko a přidáme nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr a skořici a za stálého míchání zahříváme.

8. Do horkého mléka přidáme vaječnou směs a uvaříme hustý krém. Mírně vychladíme, přikryjeme folií a necháme zchladit na pokojovou teplotu.

9. Zatím si připravíme citronový Ricotta krém, v misce smícháme kondenzované mléko s citronovou šťávou a přidáme sýr Ricotta. Smetanu si vyšleháme na šlehačku a opatrně jí do krému vmícháme.

10. Citronový krém postupně přidáme do vychladlého uvařeného krému a pokaždé promícháme. Šlehačem vyšleháme na hladký krém.

11. Upečené a vychladlé věnečky vodorovně rozkrojíme a spodní části věnečků cukrářským sáčkem plníme připraveným citronovým krémem. Věnečky přikryjeme vrchní částí a poprášíme moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Úžasné věnečky z odpalovaného těsta s citronovým krémem - něžná elegance na talíři
Foto: Cooky.cz, Věnečky vodorovně rozkrojíme a naplníme krémem.

Tip na závěr

Věnečky můžete také polít citronovou polevou .

Obrázek receptu na Francouzskou lahůdku - babiččinu nadýchanou lahůdku

Věnečky na francouzský způsob: recept na královský dezert z odpalovaného těsta z pařížské kavárny

Obrázek receptu na Velikonoční karamelové mini věnečky.

Karamelové mini věnečky: Mini dezert jako velikonoční pohoštění

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest