Čím víc vrstev, tím více chutí i barev, což rozhodně platí u tohoto dezertu. Dnešní řezy jsou oslavou klasických českých receptů a jsou vhodné na jakoukoliv slavnostní událost a nezaslouží si zůstat uvězněny za zdmi vaší kuchyně. Neváhejte se s nimi pochlubit, kde to půjde, dostane se vám obdivných pohledů hned při prvním soustu.
Základní princip chutí tohoto receptu spočívá v každé vrstvě zvlášť a dokonalé navrstvených na sobě. Tu nejspodnější vrstvu tvoří kakaový korpus, který má za úkol dezert nejen obarvit, ale také kontrastně vyvážit ostatní jemné a sladké chutě. Dodává jemně hořkosladkou notu. Střední vrstvu tvoří tvarohová náplň, která dělá moučník vláčným a jemným. Vrchní vrstva je ze světlého piškotu a celý dezert zastřešuje.
Recept na vrstvené tvarohové řezy s kakaovým základem
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience na kakaový korpus
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 5 lžic vody
- 3 lžíce kakaa
- 1/2 prášku do pečiva
Ingredience na tvarohovou náplň
- 500 g tvarohu
- 130 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Ingredience na piškotový korpus
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g krupice
- 1/2 prášku do pečiva
- 6 lžic vody
- 3 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 2 bílky
Postup přípravy tmavého těsta
1. V míse spojíme mouku, rozpuštěné máslo, cukr, vejce, kakao, prášek do pečiva a vodu.
2. Vypracované těsto rovnoměrně rozetřeme na dno připraveného pekáče.
Příprava náplně
1. Tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem a žloutky do hladké hmoty.
2. Krém naneseme na tmavé těsto a rozprostřeme po celé ploše.

Tvarohový koláč s pudinkem a karamelovou glazurou bez vážení podle hrnkového receptu

Tvarohový koláč s pudinkem a karamelovou glazurou bez vážení podle hrnkového receptu
Postup přípravy světlého těsta a dokončení
1. V další míse smícháme krupici, mouku, prášek do pečiva, olej, vodu, vejce a zlehka vmícháme vyšlehané bílky.
2. Tuto směs nalijeme na tvarohovou část a uhladíme.
3. Vložíme plech do předehřáté trouby na 180°C a pečeme přibližně 40 minut dozlatova.
Pár tipů navíc
- Místo cukru v tvarohové vrstvě lze použít med.
- Do tvarohu můžete přidat i strouhané jablko nebo mleté ořechy.
- Pokud nemáte rádi kakaové těsto, klidně ho nahraďte oříškovým nebo přidejte mletý mák.
- Koláč lze péct i ve verzi bez lepku, pokud použijete například rýžovou nebo pohankovou mouku.
