Klasické nedělní jídlo, které voní na sto sáhů. Vepřové na cibulce je jednoduché jídlo, které nevyžaduje složité přísady ani techniky, přesto dokáže potěšit celou rodinu svou bohatou chutí a vůní.

Tajemství dobrého vepřového na cibulce spočívá v pomalu dušeném mase, které se vaří až do dokonalé měkkosti. Červená paprika dodává pokrmu krásnou barvu a jemně sladkou chuť, zatímco velké množství cibule vytváří hustou, aromatickou omáčku. Podávané s knedlíkem je to pokrm, který zasytí a k tomu zahřeje u srdce.

Recept na tradiční vepřové na cibulce s červenou paprikou

Doba vaření 60 až 90 minut podle velikosti kostek masa.

Ingredience pro přípravu

  • 1 kg vepřového masa na guláš (nakrájené na větší kostky)
  • 6 středních cibulí
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky červené papriky
  • nové koření (asi 1 lžička)
  • 2 sklenice vody (400 ml)
  • 3 lžičky hnědé jíšky
  • olej na smažení
  • sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy vepřového na cibulce

1. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kousky.

2. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a na mírném ohni osmahněte cibuli s česnekem do zlatova, asi 8 až 10 minut.

3. Přidejte nové koření a červenou papriku, promíchejte a nechte chvíli prohřát, aby se uvolnily vůně.

Obrázek k receptu na vepřové na cibulce
Foto: Freepik.com, recept na vepřové na cibulce

4. Zalijte jednou sklenicí vody, promíchejte a nechte krátce probublat.

5. Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a za občasného míchání vařte pod pokličkou na mírném ohni.

6. Když maso začne měknout (asi po 45 minutách), přilijte druhou sklenici horké vody a pokračujte ve vaření, dokud není maso úplně měkké.

7. Na závěr vmíchejte hnědou jíšku rozpuštěnou v malém množství studené vody a nechte krátce provařit do zahoustnutí.

Obrázek receptu na Vepřové plátky v cibulově hořčičné o máčce

Vepřové plátky v cibulovo – hořčičné omáčce s opečeným bramborem

Tipy redakce

  • Výběr masa: Použijte přední nebo zadní vepřové na guláš, které má dostatek tuku a při dlouhém vaření se stane krásně měkké.
  • Cibule je základ: Nezapomeňte na cibuli, je základem chuti celého pokrmu. Osmahněte ji opravdu do zlatova, ale ne do hněda.
  • Pomalé vaření: Nenechte pokrm silně vařit, ale jen lehce bublat. Dlouhé pomalé vaření je klíčem k měkkému masu.
  • Servírování: Nejlépe podávejte s bramborovým knedlíkem, který perfektně vstřebává chuť omáčky.
Obrázek receptu na Vepřové na kmíně s rýží a zelným salátem - poctivý český oběd, který voní tradicí

Vepřové na kmíně s rýží a zelným salátem. Poctivý český oběd, který voní tradicí

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest