Sekanou u nás doma milují všichni včetně dětí a někdy i psa, když si nepohlídáme talíř. Jednou jsem někde narazila na tento recept, zkusila ho, a od té doby jinou nedělám. Sýr je totiž další jídlo, které miluje celá rodina. A ano, někdy i pes. Sekaná vylepšená sýrem, v našem případě goudou, se dá jíst hned po upečení, ale rozhodně neuděláte chybu, pokud jí kousek necháte i na druhý den. To si na ní můžete pochutnat buď za studena, nebo ji nakrájet na plátky a opéct z obou stran na pánvi. Tahle možnost potěší všechny vyznavače křupavého masa s krustičkou. Tu má ostatně i čerstvá sekaná, protože když maso před pečením potřete rozšlehaným vejcem, připravíte si půdu pro skvělou kůrčičku.

Sekaná z mletého masa je česká klasika. Podávám ji nejraději s bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo nějakou čalamádou pro odlehčení. V receptu najdete rohlíky namočené ve vodě a následně vyždímané. Místo vody se hodí také mléko, které přinese větší jemnost. A pozor: sýr je v tomto receptu kapitola sama pro sebe. Když ho nenastrouháte, ale jen nakrájíte na větší kusy, můžete ho obalit v masové směsi a získáte tak „sekanou s překvapením“. Sekanou si místo na talíř můžete také vložit do rozříznuté housky namazané hořčicí a navrch dát trochu čalamády nebo nakrájenou okurku na plátky. Získáte tak perfektní, vydatnou svačinu na cesty. Vzhledem k možnostem využití možná zjistíte, že dvě nohavice sekané, které budeme péct v tomto receptu, jsou vlastně dost málo 🙂

Recept na sekanou se sýrem

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme na sekanou

  • 1 kg mletého masa
  • 2 celá vejce (+ 1 na potření)
  • sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (podle chuti)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1–2 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 sáček koření na mletá masa
  • trochu nasekané čerstvé petrželové natě
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 starší rohlíky
  • strouhanka (dle potřeby na zahuštění)
  • 250 g goudy (nahrubo nastrouhané)

Postup přípravy sekané se sýrem

1. Cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Rohlíky nakrájíme, namočíme ve vodě nebo v mléce a vyždímáme.

2. Veškeré ingredience smícháme dohromady a ručně vypracujeme směs na sekanou, kterou podle potřeby zahustíme strouhankou. Na závěr vmícháme nahrubo nastrouhanou goudu.

3. Ze směsi vytvarujeme dvě šišky sekané, které přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Vršek potřeme rozšlehaným vejcem.

4. Troubu rozehřejeme na 200 °C a pečeme v ní sekanou po dobu 1 hodiny.

Trik k pečení

Možná ho znáte, ale kdo by ne: sekanou pečeme asi 40 minut zakrytou alobalem a teprve na závěr ji odkryjeme. Vznikne tak kůrka, ale maso nevyschne.

Obrázek receptu na Královnu nedělní tabule: Sekanou s překvapením

Domácí plněná sekaná s překvapením: Hvězda české kuchyně s tradiční chutí

Obrázek k receptu: Sekaná plná proteinů: S vaječnou omeletou

Nadýchaná masová sekaná chutná 100x lépe než karbanátky. Ušetří vám čas i peníze

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest