Směsi s rýží na asijský způsob patří k oblíbeným způsobům přípravy masa a zeleniny. Jistě je to dáno jejich intenzivní chutí, ale také rychlostí přípravy. Typické je krájení masa na tenké nudličky. Poté se krátce marinuje a následně opéká (často na pánvi wok), aby zůstalo šťavnaté. Základem asijské kuchyně jsou omáčky, v tomto případě hraje prim ta sójová, která dodává umami chuť a slanost. Někdy se používá i sezamový olej, zázvor nebo česnek. Výhodou této úpravy je fakt, že stačí malé množství masa, protože chuťově výrazná směs doplněná o zeleninu a servírovaná s rýží skvěle zasytí.
Oblíbené maso na čínský způsob
Pekingské zelí patří k základním součástem čínských směsí. Má jemnější listy než zelí hlávkové a disponuje příjemně nasládlou chutí, která ladí se sójovou omáčkou i pikantními tóny. Pekingské zelí můžete dusit, restovat i přidat syrové. Je snadno stravitelné, přitom však bohaté na vitaminy. Díky tomu patří k ideálním součástem i do moderní lehké kuchyně. Zkombinujete-li pekingské zelí s kuřecím masem nebo tofu a sójovou omáčkou, získáte jídlo, které je nejen rychlé, chutné a výživné, ale v případě tofu vhodné i pro lidi vyhýbající se masu.
Ingredience na přípravu masové směsi se zeleninou a rýží
- Rýže – 300 g;
- Rostlinný olej – 120 ml;
- Máslo – 40 g;
- Voda – 720 ml (4 šálky) na rýži, 360 ml (2 šálky) k masu;
- Cibule – 1 ks;
- Maso – 250 g;
- Pekingské zelí – 3 listy;
- Barevná kapie – 1,5 ks;
- Česnek – 2 stroužky;
- Kečup – 1 lžička;
- Sůl – dle potřeby;
- Mletý pepř – dle chuti;
- Hladká mouka – 1 lžička;
- Sójová omáčka – 20 ml;
- Zelené bylinky – 20 g.
Postup přípravy masové směsi s řýží
- Rýži propláchněte, zalijte čistou vodou cca centimetr nad okraj a nechte 10–15 minut odstát, poté slijte.
- Na hlubší pánvi rozehřejte 20 ml rostlinného oleje a na něm máslo.
- Přisypte rýži, promíchejte.
- Restujte asi 5 minut.
- Zalijte vodou, promíchejte, osolte a za občasného míchání vařte pod poklici na mírném plameni do změknutí.
- Na druhé pánví rozpalte 100 ml oleje.

Hovězí čína: Smažené hovězí na asijský způsob s rýží
- Na oleji zpěňte cibuli nakrájenou nahrubo.
- Na cibulku přidejte na nudličky nakrájené maso.
- Maso nechte zatáhnout, poté k němu přidejte na nudličky nakrájené zelí.
- Papriku nakrájejte na proužky a také ji přidejte k masu a zelí.
- Chvíli společně restujte, poté přidejte prolisovaný česnek, kečup, sůl a pepř.
- Zasypte moukou, promíchejte a dále restujte.
- Přilijte sójovou omáčku.
- Zalijte 360 ml vody.
- Přiklopte poklicí a duste do změknutí.
- Zasypte bylinkami.

Medovo – sezamové kuře – vše připravíme společně na jednom plechu a servírujeme s rýží v misce

Rychlá Kuřecí čína plná chutí – z běžných surovin
Zdroj: Autorský text, Wikipedie