Směsi s rýží na asijský způsob patří k oblíbeným způsobům přípravy masa a zeleniny. Jistě je to dáno jejich intenzivní chutí, ale také rychlostí přípravy. Typické je krájení masa na tenké nudličky. Poté se krátce marinuje a následně opéká (často na pánvi wok), aby zůstalo šťavnaté. Základem asijské kuchyně jsou omáčky, v tomto případě hraje prim ta sójová, která dodává umami chuť a slanost. Někdy se používá i sezamový olej, zázvor nebo česnek. Výhodou této úpravy je fakt, že stačí malé množství masa, protože chuťově výrazná směs doplněná o zeleninu a servírovaná s rýží skvěle zasytí.

Oblíbené maso na čínský způsob

Pekingské zelí patří k základním součástem čínských směsí. Má jemnější listy než zelí hlávkové a disponuje příjemně nasládlou chutí, která ladí se sójovou omáčkou i pikantními tóny. Pekingské zelí můžete dusit, restovat i přidat syrové. Je snadno stravitelné, přitom však bohaté na vitaminy. Díky tomu patří k ideálním součástem i do moderní lehké kuchyně. Zkombinujete-li pekingské zelí s kuřecím masem nebo tofu a sójovou omáčkou, získáte jídlo, které je nejen rychlé, chutné a výživné, ale v případě tofu vhodné i pro lidi vyhýbající se masu.

Ingredience na přípravu masové směsi se zeleninou a rýží

  • Rýže –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 g;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 120 ml;
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 40 g;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 720 ml (4 šálky) na rýži, 360 ml (2 šálky) k masu;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Maso –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 250 g;
  • Pekingské zelí – 3 listy;
  • ⁠⁠⁠Barevná kapie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1,5 ks;
  • Česnek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 stroužky;
  • Kečup –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sójová omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 20 ml;
  • Zelené bylinky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 20 g.
Obrázek k receptu: Vynikající a jednoduchá „čína“: Masová směs s rýží
Foto: Uživatel Skreppvin / Creative Commons / CC BY-SA , Recept na: Vynikající a jednoduchá „čína“: Masová směs s rýží

Postup přípravy masové směsi s řýží

  • Rýži propláchněte, zalijte čistou vodou cca centimetr nad okraj a nechte 10–15 minut odstát, poté slijte.
  • Na hlubší pánvi rozehřejte 20 ml rostlinného oleje a na něm máslo.
  • Přisypte rýži, promíchejte.
  • Restujte asi 5 minut.
  • Zalijte vodou, promíchejte, osolte a za občasného míchání vařte pod poklici na mírném plameni do změknutí.
  • Na druhé pánví rozpalte 100 ml oleje.
Recept na hovězí čínu

Hovězí čína: Smažené hovězí na asijský způsob s rýží

  • Na oleji zpěňte cibuli nakrájenou nahrubo.
  • Na cibulku přidejte na nudličky nakrájené maso.
  • Maso nechte zatáhnout, poté k němu přidejte na nudličky nakrájené zelí.
  • Papriku nakrájejte na proužky a také ji přidejte k masu a zelí.
  • Chvíli společně restujte, poté přidejte prolisovaný česnek, kečup, sůl a pepř.
  • Zasypte moukou, promíchejte a dále restujte.
  • Přilijte sójovou omáčku.
  • Zalijte 360 ml vody.
  • Přiklopte poklicí a duste do změknutí.
  • Zasypte bylinkami.
Recept na medové asijské kuře: Medovo-sezamové kuře, které vás přenese do Asie

Medovo – sezamové kuře – vše připravíme společně na jednom plechu a servírujeme s rýží v misce

Obrázek receptu na kuřecí čínu.

Rychlá Kuřecí čína plná chutí – z běžných surovin

Zdroj: Autorský text, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest