Hledali jsme něco nového na vánoční stůl. Něco neokoukaného. A místo moderního minimalistického cukroví jsme našli tenhle skvost, který voní tradicí. Tak nám zachutnal, že se občas neudržíme a pečeme ho i v létě. A víte co? Nikomu to nevadí a vždycky se po něm zapráší. V Česku sahá tradice perníkářství až do 14. století. Perníkářské cechy měly přísná pravidla a perník byl luxusním zbožím. Obsahoval totiž drahé koření z orientu, jako hřebíček, skořici, muškátový oříšek a zázvor. Koupit si ho lidé mohli často jen na pouti, kde se prodával zdobený.
Dnes perníkové koření pořídíte v samoobsluze už hotové a stojí pár kaček. Kdybyste ale toužili po něčem více „homemade“, můžete si ho namíchat i podle vlastní chuti. Perník patří k Vánocům. Děti milují zdobení perníčků a vykrajování. Perníkový závin podle tohoto receptu ale rozhodně zkuste, i když vykrajovátka můžete nechat v šuplíku. Kromě výtečného perníkového těsta vám totiž rozhodně učaruje jeho náplň. Mňam, hned, jak vám to všechno napíšu, jdu ho rovnou sama upéct.
Recept na perníkový závin s vůní perníčků a chutí dětství
Doba přípravy: přibližně 50 minut práce a 2 hodiny odpočinku těsta v lednici.
Co potřebujeme na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 140 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 vejce na potření těsta
Jakou náplň do závinu
Náplň podle chuti, fantazie a toho, co máte doma:
- Povidla (nejlépe švestková)
- Rum (na rozmíchání s povidly a na namočení ovoce)
- Sekané ořechy (vlašské, lískové…)
- Mandle (např. plátky nebo sekané)
- Rozinky (ideálně namočené v rumu)
- Sušené švestky (krájené)
- Sušené ovoce dle chuti (např. meruňky, brusinky, datle)
- Kešu ořechy (volitelně)
Postup pečení perníkového závinu:
1. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny uležet v lednici.
2. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý vyválíme na dobře pomoučeném válu a přeneseme na pečicí papír.
3. Potřeme povidly rozmíchanými s rumem a posypeme sekanými ořechy a nakrájeným sušeným ovocem.
4. Závin zamotáme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propícháme vidličkou.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 20 minut.
6. Na chladném místě vydrží závin 2 – 3 týdny. Nám takhle dlouho ale nikdy nevydržel 🙂
Proč nevynechat rum?
Rum zvýrazní chuť koření i ovoce. Máte-li čas na přípravu, naložte sušené ovoce předem do rumu. Díky tomu hezky změkne a jeho chuť zintenzivní. Ideálně by mělo ovoce v rumu ležet 8–12 hodin. Spěcháte-li, dejte mu čas alespoň 1–2 hodiny. Spěcháte-li extrémně, rum ohřejte (nevařte) a nechte ovoce naložené alespoň 30 minut.

Zmotaný pohádkový dort z listového těsta plněný tvarohovým krémem s třešněmi

Perníčky s chutí a vůní koření, které pečeme celoročně
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková