Plněné papriky známe všichni, už jste ale jedli plněná rajčata? Jestli ještě ne, zkuste je, nebudete litovat. Plněná rajčata se k nám dostala z jižních států, kde se zapékají s masem a sýrem. Nejvíc se na zapékání hodí velká masitá rajčata, rajčata na keříku nebo rajčata z vašeho skleníku či zahrádky, která jsou pěkně zralá, ale ještě dostatečně pevná.
Rajčata jsou základ, ale záležet si musíme dát i na ostatních komponentech. Jestliže nejste vegetariáni a naplníte rajčata mletým masem, můžete zvolit prakticky jakékoli od vepřového přes hovězí po krůtí. Plněná rajčata jsou ale super i bez masa, místo něj je můžete naplnit čočkou, cizrnou nebo kuskusem. Kdo má rád klasiku, dá si eidam nebo goudu, příznivci výraznějších sýrů raději nivu nebo třeba balkán či fetu. Celé jídlo doplňte svým oblíbeným kořením – bazalkou, oreganem, tymiánem nebo provensálským kořením. Zapečená rajčata nejlépe chutnají hned za tepla, patří k minutkovým pokrmům. Dělám je s obyčejnými vařenými bramborami, které pokapu výpekem z rajčat.
Recept na zapečená rajčata plněná masem a sýrem
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Co potřebujeme
- 8 ks velkých rajčat
- 250 g mletého vepřového masa
- 100 g rýže (předvařené)
- 1 větší cibule
- 2 lžíce oleje
- 100 g strouhaného sýra (např. eidam, gouda, parmazán atd.)
- 2 vejce
- sůl (cca 1 lžička, podle chuti)
- čerstvě mletý pepř (¼ lžičky)
- bazalka, oregano nebo jiné oblíbené koření
Postup přípravy zapečených rajčat plněných masem a sýrem
1. Rajčata rozkrojíme napůl a vydlabeme středy.
2. Rýži předvaříme, tzn. uvaříme ji jen napůl.
3. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Přidáme maso a krátce zprudka opečeme.
4. Přidáme vydlabané středy rajčat, rýži, sůl, pepř a krátce podusíme.
5. Poté vmícháme nastrouhaný sýr a koření a směsí naplníme půlky rajčat.
6. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 40 minut.
7. Vytáhneme, každé rajče zalijeme rozšlehaným vajíčkem a v troubě přepnuté na horní ohřev ještě krátce dopečeme.
TIP navíc: Místo vejce navrch můžete dát strouhanou mozzarellu, která vytvoří krásnou kůrčičku.
Kde se u nás vzala rajčata?
Rajčata pochází z Jižní Ameriky a původně se v Evropě pěstovala jako okrasná rostlina. Potom ale zdomácněla v teplých jižních státech jako Itálie, Španělsko nebo Řecko a odtud se do zbytku světa dostaly recepty založené právě na rajčatech.
Plněná cuketová kolečka se šunkou a sýrem v trojobalu: Blesková večeře a oběd ze zahrádky
Plněné papriky hovězím masem s poctivou rajskou omáčkou a domácím knedlíkem: Moje srdcovka k rodinnému obědu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková