Řízků je v receptech popsaných na stovky způsobů, ale znáte ten zatloukaný? Je možné, že jej znáte pod jinými názvy, nebo s nepatrně odlišnou přípravou, například Řízek v županu, ale jedná se o elegantní a poctivé domácí jídlo, které má ale určitě moderní šmrnc. No a když ho připravíte s výbornou bramborovou kaší ochucenou čerstvou pažitkou a salátkem z polníčku a rajčátek ochuceným lehkým designem z olivového oleje, citronu a medu, jídlo nebude mít chybu.

A pro toho, kdo tento typ řízku nezná, co je vlastně zatloukaný řízek? Je to plátek masa z vepřové panenky, kýty, nebo krkovice, který se lehce naklepe – zatluče ve strouhance – osolí, opepří, namočí ve vajíčku a pak se opéká na tuku bez trojobalu. Pak se dodělává v troubě. Někdy se dělá na cibulce nebo česneku, aby vynikla chuť masa. Tak si to pojďte zkusit.

Recept na zatloukaný řízek z vepřové panenky na česneku

Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí zatloukaného řízku s bramborovou kaší a salátem

Řízky

  • 300 g vepřové panenky
  • 3 stroužky česneku
  • strouhanka
  • vejce
  • 2 lžíce sádla
  • sůl a pepř dle potřeby

Bramborová kaše

  • 500 g brambor
  • 40 g másla
  • 50 ml mléka nebo smetany
  • sůl
  • hrst čerstvé pažitky

Salát

  • hrst polníčku
  • 8 cherry rajčátek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli a pepře

Postup přípravy zatloukaných řízků na česneku

1. Vepřovou panenku nakrájíme na 1,5 cm silné plátky a lehce naklepeme ve strouhance.

2. Osolíme opepříme a připravíme si rozkvedlané vejce a pánev s rozpáleným sádlem.

3. Maso nanášíme ve vajíčku a opékáme z obou stran na rozpáleném tuku do zlatova.

4. Opečené pokládáme do zapékací pánve s nasekaným česnekem a přikryté a podlité trochou vody nebo vývaru dusíme asi půl hodiny.

5. Brambory oloupeme, osolíme a vaříme v osolené vodě doměkka.

6. Slijeme, přidáme máslo a mléko nebo smetanu, rozšleháme na kaši a přidáme hrst nasekané čerstvé pažitky. dochutíme solí dle chuti.

7. Polníček a rajčátka opláchneme, rajčátka překrojíme.

8. V misce smícháme olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř a vidličkou vyšleháme dresink.

9. Před podáváním smícháme se zeleninou.

Zatloukaný řízek na sádle z vepřové panenky na česneku s bramborovou kaší s pažitkou a lehkým salátkem
Foto: cooky.cz, Zatloukané řízky na česneku

Zajímavosti

Zatloukaný řízek je jídlo, které spojuje poctivou českou kuchyni s lehkostí moderní gastronomie – bez trojobalu, ale s plnou chutí masa. Vepřová panenka dodá noblesu a jemnost, česnek a sádlo zase tradiční chutě. Kaše s pažitkou a salátem dodají rovnováhu, sytost a svěžest zároveň.

Místo přidaného česneku můžete zkusit také variaci se slaninou a cibulí při dušení v troubě.

Obrázek receptu na Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku

Obrázek receptu na Obrácené kuřecí řízky - obložený luxus v troubě

Obrácené kuřecí řízky se slaninou, pórkem a cibulí – obložený luxus v troubě

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest