Řízků je v receptech popsaných na stovky způsobů, ale znáte ten zatloukaný? Je možné, že jej znáte pod jinými názvy, nebo s nepatrně odlišnou přípravou, například Řízek v županu, ale jedná se o elegantní a poctivé domácí jídlo, které má ale určitě moderní šmrnc. No a když ho připravíte s výbornou bramborovou kaší ochucenou čerstvou pažitkou a salátkem z polníčku a rajčátek ochuceným lehkým designem z olivového oleje, citronu a medu, jídlo nebude mít chybu.
A pro toho, kdo tento typ řízku nezná, co je vlastně zatloukaný řízek? Je to plátek masa z vepřové panenky, kýty, nebo krkovice, který se lehce naklepe – zatluče ve strouhance – osolí, opepří, namočí ve vajíčku a pak se opéká na tuku bez trojobalu. Pak se dodělává v troubě. Někdy se dělá na cibulce nebo česneku, aby vynikla chuť masa. Tak si to pojďte zkusit.
Recept na zatloukaný řízek z vepřové panenky na česneku
Ingredience potřebné na přípravu 2 porcí zatloukaného řízku s bramborovou kaší a salátem
Řízky
- 300 g vepřové panenky
- 3 stroužky česneku
- strouhanka
- vejce
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř dle potřeby
Bramborová kaše
- 500 g brambor
- 40 g másla
- 50 ml mléka nebo smetany
- sůl
- hrst čerstvé pažitky
Salát
- hrst polníčku
- 8 cherry rajčátek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka soli a pepře
Postup přípravy zatloukaných řízků na česneku
1. Vepřovou panenku nakrájíme na 1,5 cm silné plátky a lehce naklepeme ve strouhance.
2. Osolíme opepříme a připravíme si rozkvedlané vejce a pánev s rozpáleným sádlem.
3. Maso nanášíme ve vajíčku a opékáme z obou stran na rozpáleném tuku do zlatova.
4. Opečené pokládáme do zapékací pánve s nasekaným česnekem a přikryté a podlité trochou vody nebo vývaru dusíme asi půl hodiny.
5. Brambory oloupeme, osolíme a vaříme v osolené vodě doměkka.
6. Slijeme, přidáme máslo a mléko nebo smetanu, rozšleháme na kaši a přidáme hrst nasekané čerstvé pažitky. dochutíme solí dle chuti.
7. Polníček a rajčátka opláchneme, rajčátka překrojíme.
8. V misce smícháme olivový olej, med, citronovou šťávu, sůl a pepř a vidličkou vyšleháme dresink.
9. Před podáváním smícháme se zeleninou.
Zajímavosti
Zatloukaný řízek je jídlo, které spojuje poctivou českou kuchyni s lehkostí moderní gastronomie – bez trojobalu, ale s plnou chutí masa. Vepřová panenka dodá noblesu a jemnost, česnek a sádlo zase tradiční chutě. Kaše s pažitkou a salátem dodají rovnováhu, sytost a svěžest zároveň.
Místo přidaného česneku můžete zkusit také variaci se slaninou a cibulí při dušení v troubě.

Řízky z trouby: Pečené obrácené řízky v cibulovém kabátku
