Utopence v aspiku dělám na Silvestra, kdy už mají po Vánocích všichni plné zuby majonézy a smaženého. Stejně jako utopenci ve skle, i tito se musí uležet v chladu, klidně jim dejte týden. Nemusíte se omezovat jen na konec roku, utopenci v aspiku jsou skvělá chuťovka k pivu i vděčný předkrm. Mnozí jimi nepohrdnou ani jako odpolední svačinkou nebo večeři.

Samotná práce vám celkem se vším všudy zabere asi 2 hodiny, takže nic tragického. Důležité je, aby při uležení byly všechny ingredience ponořené v láku, je to prevence proti plísním. Při ohřívání želatiny pak dejte pozor, abyste ji nepřehřáli, 70 °C stačí, aby neztratila schopnost ztuhnout.

Recept na utopence v aspiku

Doba přípravy: 2 hodiny + týden uležení v nálevu

Co potřebujeme

Na nálev:

  • 1 l ocet
  • 1 l voda
  • 6 lžic cukru
  • 4 lžíce sůl
  • divoké koření (např. bobkový list, nové koření, pepř) – množství podle chuti
  • hořčičné semínko – množství podle chuti

Na plnění:

  • 1 kg špekáčků
  • 3 kapie
  • 6 kyselých okurek
  • 4 střední cibule

Na želatinu:

  • 80–100 g želatiny na litr nálevu

Na plnění do střev:

  • tlačenková průhledná střeva

Postup přípravy utopenců v aspiku

1. Nejprve si připravíme nálev z uvedených ingrediencí, které krátce svaříme.

2. Buřty nakrájíme na kolečka nebo proužky, jak se nám to více líbí. Kapii, cibuli a okurky nakrájíme na větší kousky.

3. Vlažný nálev i nakrájené suroviny dáme společně do sklenic nebo plastových kbelíků s víkem. Vše musí být zcela ponořené. Necháme uležet na týden v chladu.

Utopenci jinak: zalití v aspiku
Foto: cooky.cz, Utopenci zalití v aspiku

4. Po týdnu scedíme nálev a dochutíme ho solí a cukrem. Ve studeném nálevu rozmícháme 80–100 g želatiny na 1 litr nálevu a dáme ohřát na 65–70 °C.

5. Připravíme si tlačenková střeva a plníme želatinou a buřty se zeleninou rovnoměrně, aby tam bylo od všeho něco. Odstraníme vzduchové bubliny a zavážeme.

6. Necháme přes noc zchladnout a ztuhnout v lednici.

Dochuťte si podle svého

Buřty můžete nahradit klobáskami nebo párečky.
Do nálevu můžete přidat česnek, chilli papričky nebo křen pro větší šmrnc.
Použijte různobarevnou papriku pro větší pestrost.

Pikantní utopenci s nálevem z piva

Utopenci podle našeho dědy: Svařený pivní nálev, chilli a hořčice

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest