Utopence v aspiku dělám na Silvestra, kdy už mají po Vánocích všichni plné zuby majonézy a smaženého. Stejně jako utopenci ve skle, i tito se musí uležet v chladu, klidně jim dejte týden. Nemusíte se omezovat jen na konec roku, utopenci v aspiku jsou skvělá chuťovka k pivu i vděčný předkrm. Mnozí jimi nepohrdnou ani jako odpolední svačinkou nebo večeři.
Samotná práce vám celkem se vším všudy zabere asi 2 hodiny, takže nic tragického. Důležité je, aby při uležení byly všechny ingredience ponořené v láku, je to prevence proti plísním. Při ohřívání želatiny pak dejte pozor, abyste ji nepřehřáli, 70 °C stačí, aby neztratila schopnost ztuhnout.
Recept na utopence v aspiku
Doba přípravy: 2 hodiny + týden uležení v nálevu
Co potřebujeme
Na nálev:
- 1 l ocet
- 1 l voda
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce sůl
- divoké koření (např. bobkový list, nové koření, pepř) – množství podle chuti
- hořčičné semínko – množství podle chuti
Na plnění:
- 1 kg špekáčků
- 3 kapie
- 6 kyselých okurek
- 4 střední cibule
Na želatinu:
- 80–100 g želatiny na litr nálevu
Na plnění do střev:
- tlačenková průhledná střeva
Postup přípravy utopenců v aspiku
1. Nejprve si připravíme nálev z uvedených ingrediencí, které krátce svaříme.
2. Buřty nakrájíme na kolečka nebo proužky, jak se nám to více líbí. Kapii, cibuli a okurky nakrájíme na větší kousky.
3. Vlažný nálev i nakrájené suroviny dáme společně do sklenic nebo plastových kbelíků s víkem. Vše musí být zcela ponořené. Necháme uležet na týden v chladu.
4. Po týdnu scedíme nálev a dochutíme ho solí a cukrem. Ve studeném nálevu rozmícháme 80–100 g želatiny na 1 litr nálevu a dáme ohřát na 65–70 °C.
5. Připravíme si tlačenková střeva a plníme želatinou a buřty se zeleninou rovnoměrně, aby tam bylo od všeho něco. Odstraníme vzduchové bubliny a zavážeme.
6. Necháme přes noc zchladnout a ztuhnout v lednici.
Dochuťte si podle svého
Buřty můžete nahradit klobáskami nebo párečky.
Do nálevu můžete přidat česnek, chilli papričky nebo křen pro větší šmrnc.
Použijte různobarevnou papriku pro větší pestrost.
