Milionová polévka je jídlo, které v sobě nese vzpomínky a lásku. Když se jí ochutnáte, pochopíte, proč se jí říká „milionová“. Nejde jen o zrníčka krupice, která se nedají spočítat, ale také o bohatství chutí. Tahle polévka má jedinečnou chuť, kterou si zamiluje každý. Je to jedno z těch jídel, které se předává z generace na generaci a spojuje rodiny u stolu. Připravte si ji i vy a uvidíte, že se stane stálicí ve vaší kuchyni.

Příběh této polévky je úzce spjat s českou kuchyní. Kořenová zelenina jako mrkev, petržel a celer jsou základem mnoha tradičních českých jídel. V minulosti nebylo zvykem nic vyhazovat, a tak se polévky často vařily z dostupných surovin, jako jsou kosti a zelenina. Krupice se do polévek přidávala pro zahuštění, ale také pro to, aby se polévka stala sytější. Spojení másla, cibulky a krupice dodává polévce nezaměnitelnou chuť, která je známá v mnoha českých domácnostech.

Recept na milionovou polévku s krupicí

Délka přípravy 15 minut, doba vaření 20 až 25 minut, počet porcí 4.

Ingredience k přípravě

  • kousek másla
  • 1 cibule
  • krupice
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • voda nebo vývar
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 bobkový list
  • 1 vejce
  • čerstvá petrželka
Recept na milionovou polévku
Foto: Cooky.cz, recept na milionovou polévku

Postup přípravy milionové polévky

1. Na másle osmahněte nasekanou cibulku do zlatova.

2. Přidejte krupici a restujte ji, dokud nezíská světle hnědou barvu.

3. Poté přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, jako je mrkev a petržel, a krátce ji osmahněte.

4. Směs zalijte studenou vodou nebo vývarem.

5. Přidejte sůl, pepř, kmín a bobkový list. Polévku nechte vařit přibližně 15 až 20 minut, dokud zelenina nezměkne.

6. Mezitím si připravte zavářku. V misce rozkvedlejte vejce s trochou krupice a vody, aby vznikla řídká směs.

7. Tuto směs pomalu vlijte do vroucí polévky, za stálého míchání, aby se utvořily drobné nudličky.

8. Polévku nechte povařit ještě asi 5 minut.

9. Před podáváním vyjměte z polévky bobkový list a přidejte nasekanou čerstvou petrželku.

Obrázek receptu na milionovou polévku se zeleninou.

Silná milionová polévka ze strouhané zeleniny, s krupičkou a vejcem

Tipy redakce

  • Základ, který se vyplatí: Pokud nemáte po ruce vývar, můžete použít zeleninový nebo kuřecí bujón.
  • Pro extra chuť a vůni: Použijte čerstvou zeleninu, která je více aromatická než mražená. Můžete přidat i kousek celeru.
  • Pro hustší konzistenci: Pokud máte radši hustší polévku, můžete přidat lžíci krupice navíc. Pamatujte, že krupice absorbuje hodně tekutin, takže je třeba být opatrný.
  • Servírování: Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvou petrželkou, a s opečenými krutony nebo chlebem.
Obrázek k receptu: Tradiční přirozeně bezlepková polévka, která zavo(d)ní i zasytí: Kozácký kuliš

Tradiční polévka, která chutná 10x lépe, než vypadá: Až ji vyzkoušíte, nebudete už chtít žádnou jinou

Obrázek k receptu na italskou polévky Minestrone

Minestrone: Recept na tradiční italskou polévku plnou zeleniny, fazolí a těstovin

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest