Domácí houskové knedlíky, to je poklad české kuchyně. Často jsou opomíjeny, ale není nad nadýchanou a vláčnou chuť knedlíků, které si sami připravíte. Oproti kupovaným se ty domácí vyznačují lehkostí a výraznější chutí, které dosáhnete díky čerstvým surovinám a láskyplnému přístupu. Je to ideální doplněk ke svíčkové, guláši, pečené kachně nebo třeba k omáčce.
Kynuté těsto je základem mnoha českých pokrmů. Jeho historie sahá do 16. století, kdy se v pekařství začalo používat droždí. Příprava kynutého těsta je doslova alchymie, protože jeho kvalita se odvíjí od mnoha faktorů, jako je teplota, vlhkost nebo kvalita surovin. Odměnou je však perfektní výsledek v podobě nadýchaných knedlíků, které jsou chloubou každého kuchaře.
Recept na domácí houskové knedlíky
Délka přípravy 20 minut, doba kynutí 45 minut a doba vaření 20 minut. Z uvedeného množství připravíte 4 šišky.
Ingredience k přípravě
- 500 gramů hrubé mouky
- 250 mililitrů mléka (vlažného)
- 1 kus starší housky
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 20 gramů droždí
- špetka soli
Postup přípravy – houskový knedlík krok za krokem
1. Droždí rozpusťte ve vlažném mléce s cukrem a nechte vzejít kvásek. Housku nakrájejte na kostičky a nechte ji oschnout, nebo ji opečte na pánvi bez tuku.
2. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, vejce a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
3. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Těsto důkladně hněťte 10 až 15 minut, aby bylo nadýchané a pružné. Nakonec do těsta zapracujte připravené kostičky housky.
4. Hotové těsto poprašte moukou a nechte ho na teplém místě kynout přibližně 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Z vykynutého těsta vytvarujte čtyři šišky a nechte je ještě 10 minut odpočívat. Mezitím si v hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a vložte do ní knedlíky.
6. Vařte je 20 minut, v polovině vaření je otočte.
7. Knedlíky po uvaření ihned propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára. Krájejte je nití, aby se nerozpadly a zachovaly si svůj tvar.
8. Podávejte teplé s jakoukoliv oblíbenou omáčkou, gulášem nebo pečeným masem.

Naložený kuřecí motýlek v omáčce z dýně hokaido s bazalkovým knedlíkem: Vymazlený oběd i pro slavnostní příležitost
Tipy redakce
- Kvásek je základ Kvásek nechte vzejít v teplém mléce. Teplota by měla být taková, aby vám v ní byla příjemná ruka. Příliš studené mléko brzdí kynutí, příliš horké ho zničí.
- Housky do knedlíků Housky by měly být starší a suché, ne úplně tvrdé. Vstřebají se do těsta a dodají knedlíkům tu správnou strukturu. Pokud nemáte starší, můžete je opéct na pánvi.
- Těsto musí kynout Těstu dejte čas, aby vykynulo. Čím déle kyne, tím nadýchanější knedlíky budou.
- Krájení nití Krájení nití je stará, ale účinná technika, která zajistí, že se knedlíky nebudou trhat a budou mít hladký a rovný řez.
- Sůl do vody Vodu na vaření knedlíků vždy osolte. Nejenže se tím zlepší chuť, ale také se zpevní povrch knedlíků.
