Hovězí krk na špeku, cibuli, rajčatovém protlaku, s nakládanými okurkami je syté, výrazné a jemně pikantní jídlo, které vychází z klasické české kuchyně. Maso se dusilo na cibuli a protlaku, což byl jednoduchý ale silný základ omáček, který znaly už naše babičky. Nakládané okurky dodávají příjemnou kyselost a kontrast k plné chuti hovězího masa.

Omáčka může připomínat takzvanou cikánskou omáčku anebo španělského ptáčka bez závitků, ale základem je vždycky kvalitní hovězí maso, nejlépe přední, cibule, špek a pikantní příloha. Tento recept je velmi variabilní a někdo do pokrmu přidává červené víno, papriku, nebo feferonku pro bohatší chuť. Zejména hovězí krk je ideální na dušení, jelikož má tukové mramorování, takže maso zůstává šťavnaté a měkké. Když si jídlo připravíte den předem, chutě se skvěle propojí a omáčka se stane ještě silnější.

Recept na hovězí krk na špeku, cibuli a okurkách

Ingredience potřebné na přípravu poctivého tradičního jídla se šťavnatým masem a silnou omáčkou

  • 800 g hovězího krku (nebo kližky)
  • 100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
  • 3 cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 nakládané okurky (nakrájené na kolečka)
  • 1 lžička hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, mletý pepř a kmín
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky Nového koření

Postup přípravy hovězího krku

1. Maso očistíme, osušíme, nakrájíme na větší kostky a ochutíme solí a pepřem.

Hovězí krk nakrájíme na větší kostky a ochutíme.
Foto: Cooky.cz, Hovězí krk nakrájíme na větší kostky a ochutíme.

2. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájený špek a cibuli dozlatova.

3. Přidáme maso, které orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

4. Vmícháme rajčatový protlak, hořčici, prolisovaný česnek a krátce opečeme.

5. Přidáme bobkový list, Nové koření a kmín.

6. Zalijeme vývarem tak, aby maso bylo téměř přikryté, přikryjeme pokličkou a dusíme 1,5-1 hodiny do změknutí masa.

7. 15 minut před koncem dušení přidáme na kolečka nakrájené okurky. Můžeme přidat o trochu láku z okurek pro zvýraznění chuti.

Podávání

Hovězí krk podáváme s jasmínovou rýží, nebo s houskovým knedlíkem či brambory. Skvěle se hodí i dekorace vařeným vajíčkem, které zjemní pikantnost jídla.

Obrázek receptu na cikánský řízek s paprikovou omáčkou.

Cikánský řízek s paprikovou omáčkou a kroketami

Obrázek receptu na Cikánskou pečeni trochu jinak - hovězí s omáčkou a hráškovou rýží

Jemná pomalu dušená cikánská hovězí pečeně s rýží z kastrolu: Tanec chutí dušený v hrnci

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest