Hřibačka není jen polévka, je to kousek rodinné historie předávané z generace na generaci. Každá babička měla své tajemství, ale podstata zůstávala stejná – dobré houby, tmavá máslová jíška a láska vložená do každého sousta.

Tajemství této hřibačky spočívá v tmavé jíšce z másla a mouky, která musí být opravdu tmavá, téměř hnědá. Právě ona dodává polévce charakteristickou barvu a bohatou chuť. Mletý kmín a závěrečný plátek másla pro zlatý lesk jsou detaily, které z obyčejné houbové polévky dělají nezapomenutelný zážitek.

Recept na tradiční babiččinu hřibačku s tmavou máslovou jíškou

Délka vaření 50 až 60 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g čerstvých hříbků (nebo směs lesních hub)
  • 4 střední brambory
  • 4 lžíce másla na jíšku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl podle chuti
  • černý pepř čerstvě mletý
  • 1 plátek másla na dokončení
  • čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu

Postup přípravy polévky hřibačky

Obrázek k receptu na hřibačku
Foto: Cooky.cz, recept na hřibačku

1. Hříbky očistěte od nečistot, větší kusy nakrájejte na menší , menší houby klidně nechte celé.

2. V hlubokém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte očištěné hříbky, osolte a přidejte mletý kmín.

3. Vařte houby na mírném ohni asi 30 minut, dokud nezměknou a neuvolní svou chuť.

4. Mezitím brambory oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti 1 až 2 cm.

5. Po půl hodině vaření hub přidejte nakrájené brambory a vařte dalších 15 až 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

6. Současně si připravte tmavou jíšku. V menší pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.

7. Přidejte mouku a za stálého míchání restujte 5 až 8 minut, dokud jíška nezíská tmavě hnědou barvu. Nesmí se připálit, ale musí být opravdu tmavá.

8. Tmavou jíšku postupně rozmíchejte v malém množství vývaru z polévky, aby nevznikly hrudky.

9. Rozmíchanou jíšku přidejte do polévky a za stálého míchání přiveďte k varu.

10. Vařte ještě 5 až 10 minut, dokud polévka nezhoustne a jíška se nevyvaří.

11. Ochutnejte solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.

12. Těsně před podáváním vmíchejte do polévky plátek másla pro zlatý lesk.

13. Podávejte horké s čerstvým chlebem a posypané nasekanou petrželí.

Krémová houbová polévka

Vynikající krémová houbová polévka se sýrem

Tipy redakce

  • Tmavost jíšky: Jíška musí být opravdu tmavá, téměř karamelové barvy. Právě ona dodává polévce charakteristickou chuť a barvu. Nebojte se ji nechat déle restovat.
  • Kvalita hub: Nejlépe chutnají čerstvé lesní houby, ale můžete použít i kultivované. Sušené houby předem namočte a vodu použijte jako část vývaru.
  • Konzistence polévky: Polévka by měla být středně hustá. Pokud je příliš řідká, nechte ji chvíli provařit odkrytou. Pokud příliš hustá, přidejte trochu horké vody.
  • Babiččin tajný trik: Plátek másla na konec není jen pro chuť, ale opravdu dodá polévce krásný zlatý lesk, který byl vždy známkou dobře uvařené hřibačky.
Obrázek k receptu na bramboračku s houbami

Bramboračka s houbami: Polévka, ze které ucítíte les

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest