Hřibačka není jen polévka, je to kousek rodinné historie předávané z generace na generaci. Každá babička měla své tajemství, ale podstata zůstávala stejná – dobré houby, tmavá máslová jíška a láska vložená do každého sousta.
Tajemství této hřibačky spočívá v tmavé jíšce z másla a mouky, která musí být opravdu tmavá, téměř hnědá. Právě ona dodává polévce charakteristickou barvu a bohatou chuť. Mletý kmín a závěrečný plátek másla pro zlatý lesk jsou detaily, které z obyčejné houbové polévky dělají nezapomenutelný zážitek.
Recept na tradiční babiččinu hřibačku s tmavou máslovou jíškou
Délka vaření 50 až 60 minut.
Ingredience pro přípravu
- 500 g čerstvých hříbků (nebo směs lesních hub)
- 4 střední brambory
- 4 lžíce másla na jíšku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl podle chuti
- černý pepř čerstvě mletý
- 1 plátek másla na dokončení
- čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu
Postup přípravy polévky hřibačky
1. Hříbky očistěte od nečistot, větší kusy nakrájejte na menší , menší houby klidně nechte celé.
2. V hlubokém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte očištěné hříbky, osolte a přidejte mletý kmín.
3. Vařte houby na mírném ohni asi 30 minut, dokud nezměknou a neuvolní svou chuť.
4. Mezitím brambory oloupejte a nakrájejte na kostky velikosti 1 až 2 cm.
5. Po půl hodině vaření hub přidejte nakrájené brambory a vařte dalších 15 až 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
6. Současně si připravte tmavou jíšku. V menší pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
7. Přidejte mouku a za stálého míchání restujte 5 až 8 minut, dokud jíška nezíská tmavě hnědou barvu. Nesmí se připálit, ale musí být opravdu tmavá.
8. Tmavou jíšku postupně rozmíchejte v malém množství vývaru z polévky, aby nevznikly hrudky.
9. Rozmíchanou jíšku přidejte do polévky a za stálého míchání přiveďte k varu.
10. Vařte ještě 5 až 10 minut, dokud polévka nezhoustne a jíška se nevyvaří.
11. Ochutnejte solí a čerstvě mletým pepřem podle chuti.
12. Těsně před podáváním vmíchejte do polévky plátek másla pro zlatý lesk.
13. Podávejte horké s čerstvým chlebem a posypané nasekanou petrželí.

Vynikající krémová houbová polévka se sýrem
Tipy redakce
- Tmavost jíšky: Jíška musí být opravdu tmavá, téměř karamelové barvy. Právě ona dodává polévce charakteristickou chuť a barvu. Nebojte se ji nechat déle restovat.
- Kvalita hub: Nejlépe chutnají čerstvé lesní houby, ale můžete použít i kultivované. Sušené houby předem namočte a vodu použijte jako část vývaru.
- Konzistence polévky: Polévka by měla být středně hustá. Pokud je příliš řідká, nechte ji chvíli provařit odkrytou. Pokud příliš hustá, přidejte trochu horké vody.
- Babiččin tajný trik: Plátek másla na konec není jen pro chuť, ale opravdu dodá polévce krásný zlatý lesk, který byl vždy známkou dobře uvařené hřibačky.
