Taky milujete vůni perníku? V dávných dobách patřil perník mezi luxusní zboží, které bylo k dostání o poutích a posvíceních. Cechy perníkářů přísně střežily své receptury. A není divu, do perníku se používalo drahé koření dovážené z Orientu. Dnes už perník nemá punc takové výjimečnosti a koření nahradíte práškem do perníku, který seženete v každé večerce. A s tímto jednoduchým receptem na lité těsto ho zvládne upéct i dítě.
To ale neznamená, že by perník ztratil svůj význam. Naopak. Jeho vůně evokuje domácí pohodu, teplo a bezpečí. Skořice, badyán a hřebíček patří k podzimnímu a zimnímu koření a vyvolávají hřejivý pocit na těle i na duši. Perník patří k nejoblíbenějším dětským moučníkům alespoň podle toho, co jsem vypozorovala v okolí a u nás doma. Proto až budete chtít potěšit děti, upečte jim perník, polijte ho čokoládou a navrch ho něčím posypejte. A pak si kousek vezměte také, usaďte se s ním někde v klidu a vychutnejte si ničím nerušenou pohodu. Množství těsta vyjde na plech 30 × 42 cm. Máte-li menší, upečte ho z poloviční dávky.
Recept na božsky nadýchaný perník
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 3 hrnky hladké mouky
- 1,5 hrnku cukru krupice
- 1 prášek do perníku
- 1 prášek do pečiva
- 1 skořicový cukr
- 1 čokoládový pudinkový prášek
- 2 lžíce kakaa
- 1 vejce
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 lžíce marmelády (např. švestkové nebo meruňkové)
- 3 lžíce rumu
- čokoládová poleva (ganache) + mandlové plátky na posypání
Postup přípravy božského perníku
1. Smícháme všechny sypké ingredience.
2. Poté přidáme všechny tekuté a vše dobře promícháme. Nešleháme ale moc dlouho, perník by ztratil nadýchanost.
3. Plech vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut. Jakmile špejlový test prozradí, že těsto je hotové, perník vyndáme, aby se nepřepekl a nevyschl.
5. Polijeme ganache a posypeme kokosem nebo plátky mandlí.
Jak na ganache (čokoládovou polevu na perník)
Ganache je spojení smetany a čokolády v ideálním poměru, aby vznikla hladká poleva, která zůstane měkká a perník půjde krájet.
Co potřebujeme
- 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 60–70 % kakaa)
- 200 ml smetany ke šlehání (33–35 %)
- 20 g másla (volitelné – pro lesk a jemnost)
Postup přípravy:
1. Smetanu zahřejeme, ale nevaříme.
2. Čokoládu nalámeme na kousky nebo nasekáme a nasypeme do horké smetany. Počkáme asi 1 minutu, než se čokoláda začne rozpouštět.
3. Metličkou vyšleháme do lesklé polevy. Můžeme zjemnit trochou másla.
 
                Nejčokoládovější čajový dezert všech dob s lahodnou ganache
 
                 
						
				 
				
						
							 
			