Taky milujete vůni perníku? V dávných dobách patřil perník mezi luxusní zboží, které bylo k dostání o poutích a posvíceních. Cechy perníkářů přísně střežily své receptury. A není divu, do perníku se používalo drahé koření dovážené z Orientu. Dnes už perník nemá punc takové výjimečnosti a koření nahradíte práškem do perníku, který seženete v každé večerce. A s tímto jednoduchým receptem na lité těsto ho zvládne upéct i dítě.

To ale neznamená, že by perník ztratil svůj význam. Naopak. Jeho vůně evokuje domácí pohodu, teplo a bezpečí. Skořice, badyán a hřebíček patří k podzimnímu a zimnímu koření a vyvolávají hřejivý pocit na těle i na duši. Perník patří k nejoblíbenějším dětským moučníkům alespoň podle toho, co jsem vypozorovala v okolí a u nás doma. Proto až budete chtít potěšit děti, upečte jim perník, polijte ho čokoládou a navrch ho něčím posypejte. A pak si kousek vezměte také, usaďte se s ním někde v klidu a vychutnejte si ničím nerušenou pohodu. Množství těsta vyjde na plech 30 × 42 cm. Máte-li menší, upečte ho z poloviční dávky.

Recept na božsky nadýchaný perník

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 1 čokoládový pudinkový prášek
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek oleje
  • 1 lžíce marmelády (např. švestkové nebo meruňkové)
  • 3 lžíce rumu
  • čokoládová poleva (ganache) + mandlové plátky na posypání

Postup přípravy božského perníku

1. Smícháme všechny sypké ingredience.

2. Poté přidáme všechny tekuté a vše dobře promícháme. Nešleháme ale moc dlouho, perník by ztratil nadýchanost.

3. Plech vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou.

Recept na perník s polevou a mandlovými plátky
Foto: cooky.cz, Božsky nadýchaný perník

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut. Jakmile špejlový test prozradí, že těsto je hotové, perník vyndáme, aby se nepřepekl a nevyschl.

5. Polijeme ganache a posypeme kokosem nebo plátky mandlí.

Jak na ganache (čokoládovou polevu na perník)

Ganache je spojení smetany a čokolády v ideálním poměru, aby vznikla hladká poleva, která zůstane měkká a perník půjde krájet.

Co potřebujeme

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (ideálně 60–70 % kakaa)
  • 200 ml smetany ke šlehání (33–35 %)
  • 20 g másla (volitelné – pro lesk a jemnost)

Postup přípravy:

1. Smetanu zahřejeme, ale nevaříme.

2. Čokoládu nalámeme na kousky nebo nasekáme a nasypeme do horké smetany. Počkáme asi 1 minutu, než se čokoláda začne rozpouštět.

3. Metličkou vyšleháme do lesklé polevy. Můžeme zjemnit trochou másla.

Obrázek receptu na čokoládový dezert s ganache.

Nejčokoládovější čajový dezert všech dob s lahodnou ganache

Obrázek k receptu na linecké košíčky

Linecké košíčky s čokoládovým ganachem a sametovým mascarponovým krémem

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest