Jemné bramborové těsto v tenké vrstvě a v něm lahodné a voňavé uzené maso, to celé podávané s kyselým nebo bílým zelím. Co víc si přát k nedělnímu obědu? Ačkoli u mých prarodičů v kuchyni vládla pevnou rukou babička, do „blbounů“, jak se těmto knedlíkům u nás doma říkalo, se dědovi nikdy neodvážila mluvit. Léta jsem si myslela, že tuhle disciplínu neovládnu a prošla několika neúspěšnými pokusy, z nichž některé skončily knedlíky rozvařenými na kaši a jiné hmotou, která by mohla při pádu z výšky klidně někoho zabít.

Až postupně jsem pochopila, jak je důležité přidávat mouku postupně, protože každé brambory jsou jiné. A pokud jde o brambory, vřele doporučuji varný typ B, ten se na těsta díky obsahu škrobu hodí mnohem lépe než salátová „áčka“. Důležité je také načasování: jakmile začneme zpracovávat těsto, musíme mít už hotovou náplň z uzeného masa, aby těsto nikde dlouho neleželo a neřídlo, to je takový nešvar bramborového těsta. Proto s ním pracujeme bez prostojů a hned jak knedlíky zabalíme, musí jít hned do vody.

Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Co potřebujeme

  • 700 g brambor
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 450 g uzeného masa

Postup přípravy bramborových knedlíků plněných uzeným masem

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme úplně vychladnout. Druhá možnost je, že je oloupeme, nakrájíme a jen velmi krátce vaříme.

2. Nejprve si připravíme náplň: Maso i cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi na lžíci oleje osmahneme cibuli. Jakmile má zlatavou barvu, přidáme maso a ještě společně chvíli opékáme.

3. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl a postupně začneme zapracovávat mouku.

4. Jakmile je těsto dostatečně pevné, aby se netrhalo, rozdělíme ho na kousky (asi 12 kusů)

5. Z každého vytvarujeme placku a do jejího středu dáme maso. Zabalíme a vytvarujeme kulatý knedlík.

6. Vaříme v osolené vodě, která vře jen mírně, po dobu asi 15–20 minut podle velikosti knedlíků.

Plněné knedlíky jedině se zelím

Na bílé zelí potřebujeme:

  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1–2 lžíce cukru
  • 2–3 lžíce octa
  • sůl
  • kmín (celý nebo drcený)
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • asi 150 ml vody nebo vývaru
Obrázek k receptu na vepřovou pečeni na česneku

Vepřová pečeně na česneku s bohatým výpekem, bramborovým a karlovarským knedlíkem, krémovým špenátem

Jak uvařit bílé zelí

1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na jemné nudličky.

2. V hrnci zpěníme na sádle cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.

3. Přidáme zelí, kmín, sůl a trochu vývaru a dusíme asi 15–20 minut.

4. Dochutíme octem, solí a cukrem a přidáme lžíci hladké mouky na zahuštění. Poté ještě 10 minut dusíme.

Obrázek k receptu na holubce

Golubce, holubce či sarma: Zelné závitky s mletým masem a rýží přinesou do kuchyně šmrnc východu za pár korun

Obrázek receptu na Nenáročné a rychlé bramborové knedlíky plněné uzeným a sypané zlatou cibulkou

Nenáročné a rychlé bramborové knedlíky plněné uzeným a sypané zlatavou cibulkou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Gold Rival

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest