Jemné bramborové těsto v tenké vrstvě a v něm lahodné a voňavé uzené maso, to celé podávané s kyselým nebo bílým zelím. Co víc si přát k nedělnímu obědu? Ačkoli u mých prarodičů v kuchyni vládla pevnou rukou babička, do „blbounů“, jak se těmto knedlíkům u nás doma říkalo, se dědovi nikdy neodvážila mluvit. Léta jsem si myslela, že tuhle disciplínu neovládnu a prošla několika neúspěšnými pokusy, z nichž některé skončily knedlíky rozvařenými na kaši a jiné hmotou, která by mohla při pádu z výšky klidně někoho zabít.
Až postupně jsem pochopila, jak je důležité přidávat mouku postupně, protože každé brambory jsou jiné. A pokud jde o brambory, vřele doporučuji varný typ B, ten se na těsta díky obsahu škrobu hodí mnohem lépe než salátová „áčka“. Důležité je také načasování: jakmile začneme zpracovávat těsto, musíme mít už hotovou náplň z uzeného masa, aby těsto nikde dlouho neleželo a neřídlo, to je takový nešvar bramborového těsta. Proto s ním pracujeme bez prostojů a hned jak knedlíky zabalíme, musí jít hned do vody.
Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Co potřebujeme
- 700 g brambor
- 1/2 lžičky soli
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 cibule
- 450 g uzeného masa
Postup přípravy bramborových knedlíků plněných uzeným masem
1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme úplně vychladnout. Druhá možnost je, že je oloupeme, nakrájíme a jen velmi krátce vaříme.
2. Nejprve si připravíme náplň: Maso i cibuli nakrájíme nadrobno. Na pánvi na lžíci oleje osmahneme cibuli. Jakmile má zlatavou barvu, přidáme maso a ještě společně chvíli opékáme.
3. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl a postupně začneme zapracovávat mouku.
4. Jakmile je těsto dostatečně pevné, aby se netrhalo, rozdělíme ho na kousky (asi 12 kusů)
5. Z každého vytvarujeme placku a do jejího středu dáme maso. Zabalíme a vytvarujeme kulatý knedlík.
6. Vaříme v osolené vodě, která vře jen mírně, po dobu asi 15–20 minut podle velikosti knedlíků.
Plněné knedlíky jedině se zelím
Na bílé zelí potřebujeme:
- 1 menší hlávka bílého zelí
- 1 střední cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1–2 lžíce cukru
- 2–3 lžíce octa
- sůl
- kmín (celý nebo drcený)
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- asi 150 ml vody nebo vývaru
Vepřová pečeně na česneku s bohatým výpekem, bramborovým a karlovarským knedlíkem, krémovým špenátem
Jak uvařit bílé zelí
1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na jemné nudličky.
2. V hrnci zpěníme na sádle cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
3. Přidáme zelí, kmín, sůl a trochu vývaru a dusíme asi 15–20 minut.
4. Dochutíme octem, solí a cukrem a přidáme lžíci hladké mouky na zahuštění. Poté ještě 10 minut dusíme.
Golubce, holubce či sarma: Zelné závitky s mletým masem a rýží přinesou do kuchyně šmrnc východu za pár korun
Nenáročné a rychlé bramborové knedlíky plněné uzeným a sypané zlatavou cibulkou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Gold Rival