Tento pokrm má kořeny ve staré české kuchyni, kde se nikdy nic nevyhazovalo a zbylé uvařené brambory dohromady s uzeným masem nebo kouskem uzeniny se proměnily v sytý a chutný oběd. No a když se k tomu přidalo dušené zelí či špenát, vznikla neskutečná dobrota. Vždycky to bylo – a je i dnes – výborné jídlo, které potěší hlavně v zimě, ale myslím, že na ročním období či příležitosti ani tak nezáleží.
Plněné bramborové knedlíky s uzeným nebo kvalitní uzeninou jsou prostě i dnes klasikou české kuchyně, která voní poctivostí, zasytí duši i žaludek a dokáže navodit ten nejdomáčtější pocit pohody. Jsou trochu pracnější, ale nijak náročné. Je to jídlo, které se jí i při slavnostnějších příležitostech, a to s chutí a radostí. Zkuste třeba s dušeným nebo kysaným zelím či špenátem. A nezapomeňte posypat osmaženou cibulkou.
Recept na přípravu bramborových knedlíků plněných uzeným masem
Ingredience na těsto
- 1 kg vařených brambor ve slupce (nejlépe den předem)
- 250 – 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
- 1 lžíce bramborového škrobu
Suroviny na náplň
- 250 g pomleté kvalitní uzeniny (uzené maso, klobása anebo šunkový salám)
- 1 cibule – volitelné (osmažená na másle nebo sádle)
- trocha pepře, majoránka nebo česnek dle chuti
Postup přípravy plněných bramborových knedlíků
1. Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem.
2. Oloupané brambory nastrouháme najemno a přidáme ostatně ingredience, aby vzniklo nelepivé, ale měkké těsto.
3. Uzeninu umeleme, ochutíme a promícháme.
4. Z těsta ukrajujeme kousky, vytvoříme placičku a do každé zabalíme kousek uzeniny, dobře zavřeme a v vytvarujeme knedlík.
5. Naplněné knedlíky vaříme v osolené vařící vodě 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou měkké.
6. Servírujeme přelité osmaženou cibulkou, ideálně s dušeným sladko-kyselým zelím anebo špenátem zahuštěným vajíčkem.
Tip
Zbude-li vám těsto, můžete si udělat sladkou tečku v podobě šišek se strouhankou.

Bramborová bomba: plněné bramborové kopečky s čedarem a slaninou, podávané s farmářským dipem

Bramborová roláda plněná uzeným masem a podlitá sosem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková