Fazolovou polévku s uzeninou a smetanou znám ještě z mého dětství. Dělávala se na vesnici často a byla hodně oblíbená. Uzená žebra, či klobása, nebo jakákoliv jiná uzenina byla základem, a hlavně byla k mání v komoře vždycky. Fazole byly domácí, ze zahrádky, no a smetana od kravičky.
Polévka vypadá na první pohled prostě, ale když ponoříte lžíci do téhle kouřově krémové dobroty, teprve poznáte, o čem je řeč. Když se tahle polévka dovaří, kuchyně je plná vůní, a když si ji nalijete do hlubokého talíře a dáte k tomu kousek měkkého chleba, na hladině se zaleskne kapka smetany a uprostřed vypluje kousek klobásy, teprve ucítíte pravý pocit domova.
Recept na Fazolovou polévku s klobásou a smetanou
Ingredience na přípravu selské fazolové polévky
- 250 g barevných fazolí
- 250 g brambor
- 150 g klobásy
- 50 g cibule
- 1 lžíce oleje (na restování klobásy)
- 5 stroužků česneku
- 3 kuličky Nového koření
- 2 bobkové listy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 100 g 12% smetany na vaření
- ocet na dochucení
- jíška z 50 g oleje nebo sádla a 50 g mouky
Postup přípravy fazolové polévky
1. Fazole namočíme do vody (nejlépe večer den předem před vařením).
2. Ráno dáme vařit i s vodou, v případě potřeby vodu dolijeme. Přidáme bobkový list a Nové koření.
3. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, klobásu nakrájíme. na kolečka, cibuli nadrobno a česnek oloupeme a prolisujeme.
4. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do zlatova, přisypeme mouku a za míchání připravíme s útlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozšleháme dohladka.
5. Nakrájenou klobásu velmi lehce orestujeme na lžíci oleje.
6. Fazole uvaříme téměř do měkka, přidáme sůl a nakrájené brambory.
6. Asi po 5 minutách varu, přidáme prolisovaný česnek, pepř, opečenou klobásu a polévku necháme pozvolna vařit, než jsou brambory měkké. Její hustotu upravíme případným přidáním vody.
7. Ke konci varu přidáme smetanu, polévku ochutnáme a v případě potřeby dosolíme.
8. Dochutíme trochou octa, ale ten si pak přidá každý dle chuti až na talíři.
Fazole jsou velmi výživné, přitom levné a výborně chutnají a mají mnoho možností přípravy. Plynatost po fazolích odstraníme dlouhým nemočením (alespoň 8 hodin), vařením v jiné vodě, než byly namočené a solíme je teprve po uvaření.

Jókai bableves: Tradiční maďarská fazolová polévka s uzeným masem

Fazolový guláš po mexicku – hrnec plný bílkovin
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková