Fazolovou polévku s uzeninou a smetanou znám ještě z mého dětství. Dělávala se na vesnici často a byla hodně oblíbená. Uzená žebra, či klobása, nebo jakákoliv jiná uzenina byla základem, a hlavně byla k mání v komoře vždycky. Fazole byly domácí, ze zahrádky, no a smetana od kravičky.

Polévka vypadá na první pohled prostě, ale když ponoříte lžíci do téhle kouřově krémové dobroty, teprve poznáte, o čem je řeč. Když se tahle polévka dovaří, kuchyně je plná vůní, a když si ji nalijete do hlubokého talíře a dáte k tomu kousek měkkého chleba, na hladině se zaleskne kapka smetany a uprostřed vypluje kousek klobásy, teprve ucítíte pravý pocit domova.

Recept na Fazolovou polévku s klobásou a smetanou

Ingredience na přípravu selské fazolové polévky

  • 250 g barevných fazolí
  • 250 g brambor
  • 150 g klobásy
  • 50 g cibule
  • 1 lžíce oleje (na restování klobásy)
  • 5 stroužků česneku
  • 3 kuličky Nového koření
  • 2 bobkové listy
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 100 g 12% smetany na vaření
  • ocet na dochucení
  • jíška z 50 g oleje nebo sádla a 50 g mouky

Postup přípravy fazolové polévky

1. Fazole namočíme do vody (nejlépe večer den předem před vařením).

2. Ráno dáme vařit i s vodou, v případě potřeby vodu dolijeme. Přidáme bobkový list a Nové koření.

3. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, klobásu nakrájíme. na kolečka, cibuli nadrobno a česnek oloupeme a prolisujeme.

4. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na tuku do zlatova, přisypeme mouku a za míchání připravíme s útlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozšleháme dohladka.

5. Nakrájenou klobásu velmi lehce orestujeme na lžíci oleje.

6. Fazole uvaříme téměř do měkka, přidáme sůl a nakrájené brambory.

6. Asi po 5 minutách varu, přidáme prolisovaný česnek, pepř, opečenou klobásu a polévku necháme pozvolna vařit, než jsou brambory měkké. Její hustotu upravíme případným přidáním vody.

7. Ke konci varu přidáme smetanu, polévku ochutnáme a v případě potřeby dosolíme.

8. Dochutíme trochou octa, ale ten si pak přidá každý dle chuti až na talíři.

Fazole jsou velmi výživné, přitom levné a výborně chutnají a mají mnoho možností přípravy. Plynatost po fazolích odstraníme dlouhým nemočením (alespoň 8 hodin), vařením v jiné vodě, než byly namočené a solíme je teprve po uvaření.

Obrázek receptu na Recept na Jókai bableves: Tradiční maďarskou fazolovou polévku s uzeným masem.

Jókai bableves: Tradiční maďarská fazolová polévka s uzeným masem

Obrázek receptu na Fazolový guláš po mexicku - jídlo plné bílkovin

Fazolový guláš po mexicku – hrnec plný bílkovin

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest