Halušky vznikly jako venkovské jídlo, které se vařilo z běžně dostupných surovin a které zasytilo i těžce pracující. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že halušky jsou opravdu syté a pomohou zahnat hlad i po náročné fyzické aktivitě. Hlavní suroviny – brambory, mouka a vejce – mám většinou vždy po ruce. U nás doma vede libovější slanina, nicméně pokud máte rádi tučnější, klidně si ji dopřejte. Slaninu můžete nahradit i uzeným masem.
Haluškové těsto je snadné a připravíte ho za pár chvil. Ano, dají se koupit i halušky v prášku, pak nemusíte strouhat brambory, ale znáte to: domácí je domácí. Pokud to máte stejně jako já a jste rádi, když víte, co jíte, věnujte přípravě i tu chvilku navíc a udělejte si halušky domácí. Jak na to, aby se vždy povedly:
- Použijte starší brambory, které mají méně vody
- Těsto má mít konzistenci jako řidší těsto na lívance. Tekutější zahustěte polohrubou moukou, hustější zřeďte vlažnou vodou.
- Pracujte co nejrychleji, těsto rychle řídne.
- Halušky vařte ve velkém hrnci, potřebují prostor a opravdu vroucí vodu.
- Vodu na halušky pořádně osolte, asi jako na těstoviny. Bramborové těsto to snese.
- Halušky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Propláchněte je vodou a promíchejte se lžící sádla, aby se neslepily.
Teď, když víte, na co si dát pozor u halušek, můžeme se vrhnout na samotný recept.
Recept na halušky se zelím a slaninou
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme na haluškové těsto
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 vejce
- cca 150 ml vlažné vody (dle potřeby)
- 2 větší brambory
- sůl
Suroviny na dochucení a promíchání
- 200–300 g kysaného zelí
- 150–200 g uzené slaniny
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla (nebo tuku ze slaniny)
- čerstvě mletý pepř
- ocet podle chuti (volitelné, pro větší kyselost)
Postup na přípravu halušek se zelím a slaninou
1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim vejce, mouku, sůl a vodu podle potřeby.
2. Vypracujeme řidší těsto. Nesmí být úplně vodové, ale ani příliš husté.
3. Na sporák dáme do velkého hrnce vařit vodu. Dostatečně ji osolíme, aby halušky nebyly mdlé.
4. Do vroucí vody dáváme vařit halušky: Buď přes hrubé síto nebo nabíráme lžičkou malé kousky a házíme rovnou do vody. Halušky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch trvá to 2–3 minuty.
5. Jakmile jsou halušky hotové, slijeme je, propláchneme vodou a promícháme se lžící sádla nebo másla, aby se neslepily.
6. Nakrájíme slaninu a osmahneme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zelí a chvíli dusíme, než zelí změkne. Můžeme ještě dochutit trochou octa.
Halušky se zelím jako zdroj vitamínů
Halušky jsou oficiálním kulturním dědictvím Slovenské republiky. A že mají být naši sousedé na co pyšní. Halušky se připravují velmi často s brynzou. U nás doma frčí hlavně tyto se zelím a slaninou. Kysané zelí je opravdová vitamínová bomba plná probiotik, která stimuluje trávení, a proto se ho snažím rodině propagovat v jakékoli formě. Zatím největší úspěch mám s haluškami. V kombinaci se slaninou chutnají halušky výtečně, zasytí a dodají potřebné živiny.

Pravé halušky s kysaným zelím, uzeným masem a smaženou cibulkou – slovenský poklad

Slovenská národní specialita: Brynzové halušky se slaninou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková