Jestli máte rádi klasické karbanátky, holandské řízky si dost pravděpodobně zamilujete. Pamatuji si, že moje babička je dělala k víkendovému obědu, když jsme byli děti, a vždy jsem se těšila na chuť sýra, která mleté maso povyšuje na vyšší úroveň. Obyčejnou bramborovou kaši dnes obohatíme mrkví, aby nás ta záplava tuku z řízků nezabila ještě než vstaneme od stolu.

Jídlo si můžete připravit také v celkově odlehčenějším duchu a to především změnou masa. Bůček rozhodně není podmínkou, ale hodí se o něco tučnější maso. Vezměte si třeba plecko, případně kombinujte mleté vepřové a hovězí. Pokud chcete tuku skutečně minimum, kupte si na holandské řízky mleté krůtí maso. Vše nezapomeňte doplnit lehkým zeleninovým salátem. Skvělá je i čalamáda nebo kyselé okurky.

Recept na holandské řízky s bramborovo-mrkvovou kaší

Doba přípravy: 3 hodiny (včetně odpočinku masa v lednici)

Co potřebujeme

Na karbanátky:

  • 600 g mletého bůčku
  • 150 g sýra Gouda
  • 150 g sýra Čedar
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • 2 vejce
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • hladká mouka (na obalení, cca 50 g)
  • 2 vejce (na obalení)
  • strouhanka (na obalení, cca 100 g)
  • olej nebo sádlo na smažení (cca 200 ml)

Na bramborovo-mrkvovou kaši:

  • 1 kg brambor (nejlépe varný typ B nebo C)
  • 3 mrkve
  • 50 g másla
  • 150 ml mléka
  • sůl, pepř podle chuti

Postup přípravy holandských řízků

1. Sýry nastrouháme najemno a smícháme s masem, mlékem, vejci a kořením. Dobře promícháme a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.

2. Ze studené směsi tvarujeme jednotlivé karbanátky – nejprve uděláme kouli, kterou potom zploštíme.

3. Obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance a smažíme na středně rozpáleném oleji nebo sádle asi 5 minut z každé strany.

4. Troubu rozehřejeme na 180 °C a dáme do ní péct karbanátky na 10 minut.

Recept na bramborovo-mrkvovou kaši

1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě. Mrkev oloupeme a uvaříme také do měkka.

2. Brambory rozmačkáme, přidáme máslo, teplé mléko a sůl. Promícháme a prošleháme ručním mixérem.

3. Mrkev rozmixujeme a přidáme do hotové kaše.

Na co si dát pozor

  • Sýr je to, co dělá holandské řízky tím, čím jsou, ať už použijete jakýkoli (ementál, nivu či goudu). Nepřežeňte to ale s jeho množstvím, karbanátky by se rozpadaly. Aby se dobře spojil s masem, nastrouhejte ho najemno.
  • Nepodceňte chlazení – jen s vychlazenou směsí se dobře pracuje.
  • Řízky nemusíte obalovat, můžete je nechat jen tak a dát smažit na 200 °C na 40 minut do trouby.
Obrázek receptu na Řízky v jogurtové marinádě s hráškovým salátem z brambor

Řízky předem marinované v jogurtové marinádě s hráškovým bramborovým salátem

Zatloukaný řízek na sádle z vepřové panenky na česneku s bramborovou kaší s pažitkou a lehkým salátkem

Zatloukaný řízek z panenky na česneku, podávaný s pažitkovou bramborovou kaší a salátkem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest