5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Houbová smaženice je tradiční české jídlo, které spojuje chutné houby s vejci a jemnou cibulí. Říká se jí také míchanice nebo míchaná vajíčka s houbami. Tento jednoduchý, ale vydatný pokrm je ideální pro lehkou večeři nebo snídani. Já miluji les a houby, takže očekávám déšť a ochlazení, aby houbičky konečně vystrčily hlavičky. Hurá do přípravy podle receptu.

Míchaná vejce s houbami, známá také jako Smaženice, jsou pravým podzimním pokladem české kuchyně. Když léto ustupuje prvním dešťům, vyrážíme do lesa na houbaření, což je tradice, která zůstává pro mnoho národů záhadou. S proutěným košíkem v jedné ruce a nožem na čištění hub v druhé se procházíme lesem, nasáváme vůni lesa a hub. Po návratu domů s čerstvými úlovky připravuji velmi ráda smaženici – je to lahodné jídlo, kde si houby osmažím na cibuli a dochucuji solí, pepřem a drceným kmínem. Smaženice se obvykle podává s čerstvým chlebem a může být ozdobena nasekanou pažitkou nebo petrželkou. Je to pokrm, který dokáže zahřát tělo i duši a představuje dokonalý způsob, jak si užít plody podzimního lesa.

Tipy na vylepšení receptu na houbovou smaženici:

  • Strouhaný sýr: Přidejte na závěr strouhaný sýr, jako je parmazán, čedar nebo gouda, který se na horké smaženici rozpustí a dodá pokrmu krémovou a bohatou chuť.
  • Sýrový krém: Můžete přidat také trochu smetanového sýra nebo ricotty, který smaženici dodá jemnost a krémovou texturu.
  • Paprika nebo rajčata: Přidejte jemně nakrájenou papriku nebo rajčata do pánve společně s cibulí.
  • Špenát nebo kapusta: Přidejte hrst čerstvého špenátu nebo nasekané kapusty těsně před přidáním vajec.
  • Čerstvé bylinky: Přidejte čerstvé bylinky, jako je petrželka, pažitka, tymián nebo oregano, těsně před servírováním. Bylinky dodají svěží a aromatickou chuť.
  • Paprika nebo chilli: Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat špetku sladké nebo uzené papriky, nebo chilli vloček pro lehkou pikantnost.
  • Sušené houby: Pokud máte sušené houby, můžete je předem namočit a přidat do smaženice. Sušené houby mají intenzivní chuť, která skvěle obohatí pokrm.
  • Panko strouhanka: Na závěr můžete posypat smaženici panko strouhankou a lehce ji opéct v troubě nebo pod grilem pro extra křupavost.
  • Topinky nebo toast: Smaženici můžete podávat na opečených topinkách nebo toastech, které přidají křupavý kontrast k měkké konzistenci smaženice.
  • Veganská verze: Pokud chcete veganskou variantu, můžete vejce nahradit směsí z tofu nebo cizrnové mouky a vody. Přidejte černou sůl pro autentickou vaječnou chuť.
Houbová míchanice – nebo také míchaná vajíčka s houbami a chlebem

Recept na houbovou smaženici s cibulí

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Porcí 3 porce
Nebojte se experimentovat s různými ingrediencemi a vytvořit si tak svou vlastní, jedinečnou verzi tohoto klasického pokrmu

Potřebné vybavení

  • Pánev

Suroviny

  • 450 gramů čerstvých hub
  • 3 vejce
  • 2 cibule
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje

Postup 

  • Očistěte houby, abyste odstranili nečistoty.
    Houba v lese

    Základní ingredience na smaženici

  • Houby nakrájejte na větší kousky.
    Recept na houbovou smaženici

    Houbová míchanice – nebo také míchaná vajíčka s houbami a chlebem

  • Oloupejte a nakrájejte najemno cibuli.
  • V pánvi rozehřejte 1 polévkovou lžíci oleje.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidejte nakrájené houby, dochuťte solí a kmínem.
    Recept na houbovou smaženici

    Houbová míchanice – nebo také míchaná vajíčka s houbami a chlebem

  • Houby vařte dokud nezačnou vypouštět vodu, což trvá asi 5–6 minut.
  • Přidejte 3 polévkové lžíce vody, přikryjte pánev pokličkou a nechte houby dusit dalších 5 minut.
    Recept na houbovou smaženici

    Houbová míchanice – nebo také míchaná vajíčka s houbami a chlebem

  • Přidejte 3 vejce a dobře promíchejte.
    Recept na houbovou smaženici

    Houbová míchanice – nebo také míchaná vajíčka s houbami a chlebem

  • Vařte, dokud vejce nezhoustnou, ale zůstanou krémová.
  • Jakmile jsou vejce hotová, sundejte pánev z plotny a dochuťte pepřem a solí.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 30 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Snídaně
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: houbová smaženice, houby, smaženice, vajíčka


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest