Obyčejné karbanátky? Kdepak. Tohle je úplně jiná liga. Žádný suchý placatý kousek masa, do kterého se zakousnete a musíte zapít tři sklenice vody. Tady vás čeká něco výjimečného. Šťavnaté, výrazně ochucené hovězí karbanátky s kapkou dijonské hořčice, česnekovým podtónem a lehce peprným tymiánem. Jako příloha zde skvěle plní voji roli pečené brambory a volské oko. A když k tomu přidáte i svěží, citronem marinovaný rukolový salát, máte na talíři harmonii chutí, kterou ocení i ten největší masožrout i labužník, který si potrpí na vyváženost.

Určitou variantu karbanátků najdeme snad v repertoáru každé české hospodyňky. Základními ingrediencemi byly od nepaměti na karbanátky hlavně hovězí maso, starší chléb nebo jiné pečivo, vejce a koření. Někdy se přidává i majoránka nebo strouhaný česnek, karbanátky jsou unikátní v jejich variabilitě.

Recept na hovězí karbanátky

Ingredience pro přípravu

  • 750 g hovězího masa
  • 250 g vepřového masa
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo na opečení

Salát:

  • rukola
  • 2 citrony
  • cukr krupice
  • olivový olej
  • rajčata

Příloha:

  • brambory
  • vejce

Postup přípravy karbanátků

1. Maso umeleme najemno a pepř s tymiánem rozdrtíme v mlýnku na pepř.

2. Do masa přidáme sůl, rozemleté koření, rozetřený česnek a hořčici a vše rukama dobře propracujeme.

3. Směs rozdělíme na 7 stejně velkých dílů a každý vložíme do tvořítka na hamburgery a stlačíme.

4. Karbanátky opečeme na sádle a podáváme s opečeným bramborem nebo hranolky a volským okem.

5. Rukolu propláchneme a necháme okapat.

6. V míse smícháme šťávu z citronu, cukr, olivový olej, přidáme rukolu a promícháme.

7. Necháme asi půl hodiny marinovat a pak v cedníku necháme okapat.

8. Nakonec přidáme rajčata.

Hovězí karbanátek.
Foto: freepik, Hovězí karbanátek.

Původ názvu karbanátek

Slovo karbanátek pochází z německého Karbonaade, což byl původně výraz pro plátek masa na roštu. Později se začal používat i pro mleté maso, které se formovalo do placiček a smažilo.

Obrázek k receptu na karbanátky na jehle

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou

Obrázek receptu na Čevabčiči-balkánské kouzlo v každém soustu

Čevabčiči po česku: S balkánským kouzlem v každém soustu

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest