Obyčejné karbanátky? Kdepak. Tohle je úplně jiná liga. Žádný suchý placatý kousek masa, do kterého se zakousnete a musíte zapít tři sklenice vody. Tady vás čeká něco výjimečného. Šťavnaté, výrazně ochucené hovězí karbanátky s kapkou dijonské hořčice, česnekovým podtónem a lehce peprným tymiánem. Jako příloha zde skvěle plní voji roli pečené brambory a volské oko. A když k tomu přidáte i svěží, citronem marinovaný rukolový salát, máte na talíři harmonii chutí, kterou ocení i ten největší masožrout i labužník, který si potrpí na vyváženost.
Určitou variantu karbanátků najdeme snad v repertoáru každé české hospodyňky. Základními ingrediencemi byly od nepaměti na karbanátky hlavně hovězí maso, starší chléb nebo jiné pečivo, vejce a koření. Někdy se přidává i majoránka nebo strouhaný česnek, karbanátky jsou unikátní v jejich variabilitě.
Recept na hovězí karbanátky
Ingredience pro přípravu
- 750 g hovězího masa
- 250 g vepřového masa
- sůl a pepř
- tymián
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- sádlo na opečení
Salát:
- rukola
- 2 citrony
- cukr krupice
- olivový olej
- rajčata
Příloha:
- brambory
- vejce
Postup přípravy karbanátků
1. Maso umeleme najemno a pepř s tymiánem rozdrtíme v mlýnku na pepř.
2. Do masa přidáme sůl, rozemleté koření, rozetřený česnek a hořčici a vše rukama dobře propracujeme.
3. Směs rozdělíme na 7 stejně velkých dílů a každý vložíme do tvořítka na hamburgery a stlačíme.
4. Karbanátky opečeme na sádle a podáváme s opečeným bramborem nebo hranolky a volským okem.
5. Rukolu propláchneme a necháme okapat.
6. V míse smícháme šťávu z citronu, cukr, olivový olej, přidáme rukolu a promícháme.
7. Necháme asi půl hodiny marinovat a pak v cedníku necháme okapat.
8. Nakonec přidáme rajčata.
Původ názvu karbanátek
Slovo karbanátek pochází z německého Karbonaade, což byl původně výraz pro plátek masa na roštu. Později se začal používat i pro mleté maso, které se formovalo do placiček a smažilo.

Karbanátky na jehle: Grilované špízy z mletého maso s bramborami a zeleninou

Čevabčiči po česku: S balkánským kouzlem v každém soustu
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI