Hovězí krk na špeku, cibuli, rajčatovém protlaku, s nakládanými okurkami je syté, výrazné a jemně pikantní jídlo, které vychází z klasické české kuchyně. Maso se dusilo na cibuli a protlaku, což byl jednoduchý ale silný základ omáček, který znaly už naše babičky. Nakládané okurky dodávají příjemnou kyselost a kontrast k plné chuti hovězího masa.
Omáčka může připomínat takzvanou cikánskou omáčku anebo španělského ptáčka bez závitků, ale základem je vždycky kvalitní hovězí maso, nejlépe přední, cibule, špek a pikantní příloha. Tento recept je velmi variabilní a někdo do pokrmu přidává červené víno, papriku, nebo feferonku pro bohatší chuť. Zejména hovězí krk je ideální na dušení, jelikož má tukové mramorování, takže maso zůstává šťavnaté a měkké. Když si jídlo připravíte den předem, chutě se skvěle propojí a omáčka se stane ještě silnější.
Recept na hovězí krk na špeku, cibuli a okurkách
Ingredience potřebné na přípravu poctivého tradičního jídla se šťavnatým masem a silnou omáčkou
- 800 g hovězího krku (nebo kližky)
- 100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
- 3 cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 4 nakládané okurky (nakrájené na kolečka)
- 1 lžička hořčice
- 1 stroužek česneku
- 1/2 l hovězího nebo zeleninového vývaru
- sůl, mletý pepř a kmín
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky Nového koření
Postup přípravy hovězího krku
1. Maso očistíme, osušíme, nakrájíme na větší kostky a ochutíme solí a pepřem.
2. Na sádle osmažíme na kostičky nakrájený špek a cibuli dozlatova.
3. Přidáme maso, které orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
4. Vmícháme rajčatový protlak, hořčici, prolisovaný česnek a krátce opečeme.
5. Přidáme bobkový list, Nové koření a kmín.
6. Zalijeme vývarem tak, aby maso bylo téměř přikryté, přikryjeme pokličkou a dusíme 1,5-1 hodiny do změknutí masa.
7. 15 minut před koncem dušení přidáme na kolečka nakrájené okurky. Můžeme přidat o trochu láku z okurek pro zvýraznění chuti.
Podávání
Hovězí krk podáváme s jasmínovou rýží, nebo s houskovým knedlíkem či brambory. Skvěle se hodí i dekorace vařeným vajíčkem, které zjemní pikantnost jídla.

Cikánský řízek s paprikovou omáčkou a kroketami
