Hovězí polévka s kořenovou zeleninou je ideální jídlo pro chladné dny. Pomalu vařený silný hovězí vývar plný zeleniny a koření vytváří lahodný základ pro klasickou polévku. Připravovat polévku od základu s kvalitními surovinami zaručí, že vaše domácí polévka bude mít hlubokou a bohatou chuť. Recept je jednoduchý, ale vyžaduje trpělivost, protože se vývar musí vařit několik hodin.
Začneme přípravou hovězího vývaru
Nalijeme 6 šálků studené vody do velkého hrnce a přidáme 450 g nevykostěných hovězích žeber a oloupanou, rozpůlenou cibuli. Směs přivedeme k varu a těsně před tím, než začne vřít, snížíme plamen. Pomocí lžíce sebereme pěnu z povrchu. Do hrnce přidáme bobkové listy, nové koření, celý pepř a trochu soli. Polévku zakryjeme pokličkou a necháme ji mírně vařit asi 3 hodiny. Zatímco se vývar vaří, připravíme si zeleninu – mrkev, celer, petržel, pórek a česnek – a nakrájíme je na poloviny. Po 3 hodinách přidáme zeleninu do vývaru a vaříme dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté zeleninu a maso vyjmeme a necháme je vychladnout. Vývar přecedíme přes jemné sítko. Maso a zeleninu nakrájíme na kostky a vrátíme zpět do vývaru. Polévku dochutíme solí a pepřem podle chuti a podáváme horkou, ideálně s domácími nudlemi a nasekanou petrželkou.
Příprava domácích nudlí
Příprava domácích vaječných nudlí do polévky je snadná a vyžaduje jen dvě základní ingredience: vejce a mouku. Nejprve nasypte mouku do mísy a vytvořte uprostřed důlek, kam rozklepnete vejce. Pomocí vidličky postupně vmíchávejte mouku, dokud nevznikne polotuhé těsto, které následně zpracujete na pomoučněné ploše. Pokud se těsto lepí, přidejte trochu mouky. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočinout. Poté těsto vyválejte na tenký plát, tak aby byl co nejpravidelnější. Po krátkém schnutí nakrájejte plát na proužky, které naskládáte na sebe a rozkrájíte na tenké nudle. Tyto čerstvé vaječné nudle je vhodné před přidáním do polévky krátce povařit v osolené vodě a následně propláchnout studenou vodou, aby zůstaly krásně al dente.
Recept na silnou hovězí polévku s kořenovou zeleninou a domácími vaječnými nudlemi
Potřebné vybavení
- Velký hrnec
Suroviny
- 450 gramů nevykostěných hovězích krátkých žeber
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kusů nového koření
- 10 kusů černého pepře
- 2 mrkve
- 140 gramů celeru
- 85 gramů kořenové petržele
- pórek
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 6 šálků studené vody (1,4 l )
Postup
- Do velkého hrnce nalijte 6 šálků studené vody a přidejte hovězí žebra a oloupanou, rozpůlenou cibuli.
- Přiveďte směs k varu, a těsně před varem snižte plamen. Seberte pěnu, která se tvoří na povrchu.
Vaření vývaru
- Přidejte bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Přikryjte pokličkou, nechte malou mezeru pro únik páry a nechte polévku mírně vařit 3 hodiny.
- Zatímco se vývar vaří, očistěte a připravte zeleninu: mrkev, celer, petržel, pórek a česnek nakrájejte na poloviny.
- Po 3 hodinách přidejte do vývaru zeleninu a vařte dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Opatrně vyjměte zeleninu a maso. Nechte je vychladnout a mezitím přeceďte vývar přes jemné sítko.
- Maso a zeleninu nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 1 cm. Vraťte je zpět do přecezeného vývaru.
Jednotlivé ingredience na vývar
- Polévku dochuťte solí a mletým černým pepřem podle chuti.
- Podávejte horkou polévku s domácími nudlemi a ozdobte nasekanou petrželkou dle preference.