Friduš je skvělá volba pro rychlou a chutnou večeři. Marinované kuřecí kousky, které můžete připravit předem, jsou plné chuti a hotové za pár minut. Je to jídlo, které si zamilujete díky jeho jednoduchosti a možnosti podávání s různými přílohami podle vaší chuti. Pokud máte rádi rychlé a snadné recepty, Friduš je právě pro vás! Pro tento pokrm můžete využít kuřecí prsa nebo šťavnatější stehenní řízky. A pokud máte chuť experimentovat, klidně sáhněte po vepřovém mase. Nicméně mějte na paměti, že vepřové maso potřebuje o něco delší čas na přípravu než kuřecí. Marináda tvořená vejci, solamylem, kečupem, pepřem, solí, paprikou, kari kořením, cibulí a česnekem dodává masu výjimečnou chuť.
Ideální je nechat maso v marinádě naložené přes noc v lednici
Ale i dvě hodiny postačí, pokud spěcháte. Na přípravu pokrmu si nejprve nakrájejte kuřecí maso na nudličky a smíchejte s marinádou, do které přidáte i nasekanou cibuli. Marinované maso nechte v chladu a pak ho smažte na pánvi s olejem, občas podlijte vodou, aby se nepřipalovalo. Jako příloha se hodí hranolky, americké brambory, chléb nebo rýže.
Recept na marinovanou kuřecí směs s hranolkami
Potřebné vybavení
- Hluboká pánev
Suroviny
- 500 gramů kuřecích prsou nebo stehenních řízků
- 2 vejce
- 2 lžičky solamylu
- 1 lžíce kečupu
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 – 1 lžička soli
- 1 lžička mleté červené papriky (pálivé nebo sladké)
- 1/2 – 1 lžička kari
- 1 středně velká cibule
- 3-5 stroužků česneku
- olej na smažení
Postup
- Nakrájejte 500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků na tenké proužky nebo kostky.
- Připravte marinádu smícháním 2 vajec, 2 lžiček solamylu, 1 lžíce kečupu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 – 1 lžičky soli, 1 lžičky mleté červené papriky a 1/2 – 1 lžičky kari.
Příprava marinády na maso
- Nakrájejte středně velkou cibuli a prolisujte 3-5 stroužků česneku.
- Přidejte nakrájené maso a cibuli do marinády a dobře promíchejte.
- Směs zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň 2 hodiny v lednici, ideálně přes noc.
- Na pánvi rozehřejte olej a smažte kuřecí kousky na středním plameni, dokud nejsou zlatavé a propečené, což trvá asi 10-12 minut.
Příprava masa na pánvi
- Podávejte s přílohou dle vaší chuti, například s hranolkami, rýží nebo chlebem.