Dnešní gulášová polévka je polévka, která nepotřebuje nijak představovat. Stačí kousek hovězího krku nebo kližky, pár brambor, cibule, paprika, kmín a čas, který je v tomto případě nejdůležitější. Tohle není polévka na rychlý oběd. Je to jídlo na pomalé, klidné vaření, kdy vůně začíná nenápadně, ale postupně se rozléhá celým domem až k sousedům.

Tohle je opravdová pocta české i maďarské kuchyni, gulášová polévka je sytá, voňavá, hustá tak akorát, že by v ní lžíce mohla stát. Je to jídlo, které klidně zastoupí hlavní chod. Když k polévce přidáte kousek měkkého chleba, nepotřebuje předkrm ani druhý chod. Má v sobě totiž všechno: maso, zeleninu, vývar, brambory. A hlavně má v sobě i duši.

Recept na gulášovku s masem a brabory

Ingredience na poctivou polévku z hovězího krku s brambory

  • 600-700 g hovězího krku (může být i kližka)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 velké cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky (volitelné)
  • 3 ks větších brambor
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1-2 bobkové listy
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1,5 – 2 litry vody
  • 1 lžička rajčatového protlaku (volitelné)
  • 1/2 lžičky majoránky

Postup přípravy gulášové polévky

1. Maso nakrájíme na menší kostky a cibuli nadrobno.

2. Na rozpáleném ruku orestujeme cibuli do. tmavě zlatavé barvy. Restujeme pomalu 10-15 minut, nesmí se spálit.

3. Přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Zasypeme paprikou, kmínem, pepřem a případně přidáme i protlak.Restujeme max 30 vteřin, aby paprika nezhořkla.

4. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 1,5 hodiny, než maso nezměkne.

5. Když je maso téměř měkké, přidáme oloupané a n a kostky nakrájené brambory. Přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Dosolíme dle chuti a vaříme cca 15 minut do změknutí brambor.

6. Nakonec ochutnáme a v případě potřeby dochutíme.

Servírování: Gulášovku podáváme horkou s čerstvým křupavým chlebem.

Obrázek k receptu na gulášovou polévku s mletým masem

Gulášová polévka s mletým masem: Vynikající rychlovka k obědu

Obrázek k receptu na polévku z hlívy ústřičné

Rychlá gulášová polévka z hlívy ústřičné: Zdravá a vydatná polévka pro každého

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest