Dnešní gulášová polévka je polévka, která nepotřebuje nijak představovat. Stačí kousek hovězího krku nebo kližky, pár brambor, cibule, paprika, kmín a čas, který je v tomto případě nejdůležitější. Tohle není polévka na rychlý oběd. Je to jídlo na pomalé, klidné vaření, kdy vůně začíná nenápadně, ale postupně se rozléhá celým domem až k sousedům.
Tohle je opravdová pocta české i maďarské kuchyni, gulášová polévka je sytá, voňavá, hustá tak akorát, že by v ní lžíce mohla stát. Je to jídlo, které klidně zastoupí hlavní chod. Když k polévce přidáte kousek měkkého chleba, nepotřebuje předkrm ani druhý chod. Má v sobě totiž všechno: maso, zeleninu, vývar, brambory. A hlavně má v sobě i duši.
Recept na gulášovku s masem a brabory
Ingredience na poctivou polévku z hovězího krku s brambory
- 600-700 g hovězího krku (může být i kližka)
- 2-3 stroužky česneku
- 2 velké cibule
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky (volitelné)
- 3 ks větších brambor
- 1 lžička mletého kmínu
- 1-2 bobkové listy
- sůl, pepř dle chuti
- 1,5 – 2 litry vody
- 1 lžička rajčatového protlaku (volitelné)
- 1/2 lžičky majoránky
Postup přípravy gulášové polévky
1. Maso nakrájíme na menší kostky a cibuli nadrobno.
2. Na rozpáleném ruku orestujeme cibuli do. tmavě zlatavé barvy. Restujeme pomalu 10-15 minut, nesmí se spálit.
3. Přidáme maso, které opečeme ze všech stran. Zasypeme paprikou, kmínem, pepřem a případně přidáme i protlak.Restujeme max 30 vteřin, aby paprika nezhořkla.
4. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 1,5 hodiny, než maso nezměkne.
5. Když je maso téměř měkké, přidáme oloupané a n a kostky nakrájené brambory. Přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Dosolíme dle chuti a vaříme cca 15 minut do změknutí brambor.
6. Nakonec ochutnáme a v případě potřeby dochutíme.
Servírování: Gulášovku podáváme horkou s čerstvým křupavým chlebem.

Gulášová polévka s mletým masem: Vynikající rychlovka k obědu

Rychlá gulášová polévka z hlívy ústřičné: Zdravá a vydatná polévka pro každého
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková