Dorty pečeme o svátcích, na oslavy narozenin, na svatby a na různé slavnostní příležitosti. Různých receptů je obrovský výběr, ale bez ohledu na to k jaké příležitosti je upečený, přináší vždycky moment radosti. Je to vlastně takové centrum oslav, upíná se na něj velká pozornost a téměř vždy jsou na něm i svíčky.

Zvyk sfoukávání svíček na dortu pochází ze starověkého Řecka, ve spojení s bohyní Artemis, která lidé nabízela dorty se svíčkami, které měly symbolizovat zářící měsíc. I dodnes se věří, že při sfouknutím svíček se splní přání. Slovo dort je převzato z německého slova “Torte” a znamenalo kulaté vrstvené dezerty často zdobené krémem nebo polevou. Generacemi dort, jako všechny ostatní dezerty mění svoji podobu a prošel velkou modernizací. Tento recept je ale na pravý vrstvený dort, protože se skládá ze tří korpusů a tří druhů náplní a poctivé kakaové polevy.

Recept na Dokonalý dort s několika vrstvami krému a různými korpusy

Ingredience na přípravu krému

  • 6 žloutků
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 3 kávové lžičky vanilkové esence
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 ml mléka
  • 100 g másla
  • 50 g čokolády

Ingredience na přípravu prvního korpusu

  • 70 g vlašských ořechů
  • 1 polévkové lžíce mouky
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička kakaa
  • 3 bílky
  • 50 g cukru
  • formu o velikosti 20×20 cm

Ingredience na přípravu druhého korpusu

  • 50 g máku
  • 3 bílky
  • 50 g cukru
  • půl kávové lžičky prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička kakaa
  • forma o velikosti 20×20 cm

Ingredience na přípravu třetího korpusu

  • 2 ks vejce
  • špetka soli
  • cukr
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • půl KL prášku do pečiva
  • 50 g sušených švestek
  • formu o velikosti 20×20 cm

Ingredience na dokončení dortu

  • švestková povidla
  • navlhčení korpusu (voda + cukr)

Ingredience na přípravu polevy

  • 130 g zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 25 g másla

Postup přípravy dortu

1. Připravíme si krém. Žloutky smícháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience kromě másla a čokolády. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Přikryjeme folií a necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Uvaříme pudink a necháme vychladit na pokojovou teplotu.
Zdroj: Przepisysaatwe, Uvaříme pudink a necháme vychladit na pokojovou teplotu.

2. Upečeme si korpus č. 1 – ořechový. Smícháme suché ingredience určené pro tento korpus. Vyšleháme bílky a postupně zamícháme směs suchých ingrediencí. Pečeme na plechu vystlaným pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.

3.Teď si upečeme korpus č. 2 – makový. Smícháme suché ingredience pro makový korpus, vyšleháme sníh z bílků a postupně vmícháme směs suchých ingrediencí pro korpus č. 2. Upečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.

4. Upečeme si korpus č. 3 – kakaový. Smícháme suché ingredience včetně nakrájených sušených švestek, vyšleháme 2 kusy vajec s cukrem a přidáme směs ostatních suchých ingrediencí. Korpus upečeme stejným způsobem jako dva první.

5.Teď si vyšleháme 100 g másla a po lžících všleháme vychlazený krém. Připravíme si cukrový sirup uvařením asi 1 dl vody a 5 polévkových lžic cukru. Tímto sirupem budeme kropit všechny korpusy před jejich naplněním.

6. Kakaový korpus dáme zpět do formy, pokropíme sirupem a rozetřeme na nej švestková povidla, na povidla rozetřeme polovinu našeho připraveného krému.

Kakový korpus pokropíme sirupem a vrátíme do vyšší formy.
Zdroj: Przepisysaatwe, Kakový korpus pokropíme sirupem a vrátíme do vyšší formy.
Na kakaový korpus rozetřeme povidla a připravený světlý krém.
Zdroj: Przepisysaatwe, Na kakaový korpus rozetřeme povidla a připravený světlý krém.

7. Přikryjeme ořechovým korpusem, který také pokropíme sirupem. Do 2. polovinu krému vmícháme 50 g rozpuštěné a vychlazené čokolády a tento čokoládový krém rozetřeme na ořechový korpus.

 Na ořechový korpus rozetřeme čokoládový krém.
Zdroj: Przepisysaatwe, Na ořechový korpus rozetřeme čokoládový krém.

8. Přikryjeme makovým korpusem, který také kropíme cukrovým sirupem. V kastrolku si smícháme zakysanou smetanu s cukrem a kakaem a začneme zahřívat, když jsou ingredience spojené, přidáme máslo a za stálého míchání připravíme hustší polevu. Tuto následně natřeme na poslední – makový korpus.

Na makový korpus rozetřeme čokoládovou polevu.
Zdroj: Przepisysaatwe, Na makový korpus rozetřeme čokoládovou polevu.

9. Hotový dort necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne.

Servírování

Dort servírujeme zchlazený s kopečkem neslazené šlehačky, která se k dortu vynikajíce hodí.

Recept na pomerančový dort

Pomerančový dort bez mouky s domácí pomerančovou zmrzlinou

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest