Dorty pečeme o svátcích, na oslavy narozenin, na svatby a na různé slavnostní příležitosti. Různých receptů je obrovský výběr, ale bez ohledu na to k jaké příležitosti je upečený, přináší vždycky moment radosti. Je to vlastně takové centrum oslav, upíná se na něj velká pozornost a téměř vždy jsou na něm i svíčky.
Zvyk sfoukávání svíček na dortu pochází ze starověkého Řecka, ve spojení s bohyní Artemis, která lidé nabízela dorty se svíčkami, které měly symbolizovat zářící měsíc. I dodnes se věří, že při sfouknutím svíček se splní přání. Slovo dort je převzato z německého slova “Torte” a znamenalo kulaté vrstvené dezerty často zdobené krémem nebo polevou. Generacemi dort, jako všechny ostatní dezerty mění svoji podobu a prošel velkou modernizací. Tento recept je ale na pravý vrstvený dort, protože se skládá ze tří korpusů a tří druhů náplní a poctivé kakaové polevy.
Recept na Dokonalý dort s několika vrstvami krému a různými korpusy
Ingredience na přípravu krému
- 6 žloutků
- 3 polévkové lžíce cukru
- 3 kávové lžičky vanilkové esence
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 150 ml mléka
- 100 g másla
- 50 g čokolády
Ingredience na přípravu prvního korpusu
- 70 g vlašských ořechů
- 1 polévkové lžíce mouky
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 kávová lžička kakaa
- 3 bílky
- 50 g cukru
- formu o velikosti 20×20 cm
Ingredience na přípravu druhého korpusu
- 50 g máku
- 3 bílky
- 50 g cukru
- půl kávové lžičky prášku do pečiva
- 1 kávová lžička kakaa
- forma o velikosti 20×20 cm
Ingredience na přípravu třetího korpusu
- 2 ks vejce
- špetka soli
- cukr
- 2 polévkové lžíce mouky
- 1 polévková lžíce kakaa
- půl KL prášku do pečiva
- 50 g sušených švestek
- formu o velikosti 20×20 cm
Ingredience na dokončení dortu
- švestková povidla
- navlhčení korpusu (voda + cukr)
Ingredience na přípravu polevy
- 130 g zakysané smetany
- 3 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 25 g másla
Postup přípravy dortu
1. Připravíme si krém. Žloutky smícháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience kromě másla a čokolády. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Přikryjeme folií a necháme zchladit na pokojovou teplotu.
2. Upečeme si korpus č. 1 – ořechový. Smícháme suché ingredience určené pro tento korpus. Vyšleháme bílky a postupně zamícháme směs suchých ingrediencí. Pečeme na plechu vystlaným pečícím papírem ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.
3.Teď si upečeme korpus č. 2 – makový. Smícháme suché ingredience pro makový korpus, vyšleháme sníh z bílků a postupně vmícháme směs suchých ingrediencí pro korpus č. 2. Upečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 25 minut.
4. Upečeme si korpus č. 3 – kakaový. Smícháme suché ingredience včetně nakrájených sušených švestek, vyšleháme 2 kusy vajec s cukrem a přidáme směs ostatních suchých ingrediencí. Korpus upečeme stejným způsobem jako dva první.
5.Teď si vyšleháme 100 g másla a po lžících všleháme vychlazený krém. Připravíme si cukrový sirup uvařením asi 1 dl vody a 5 polévkových lžic cukru. Tímto sirupem budeme kropit všechny korpusy před jejich naplněním.
6. Kakaový korpus dáme zpět do formy, pokropíme sirupem a rozetřeme na nej švestková povidla, na povidla rozetřeme polovinu našeho připraveného krému.
7. Přikryjeme ořechovým korpusem, který také pokropíme sirupem. Do 2. polovinu krému vmícháme 50 g rozpuštěné a vychlazené čokolády a tento čokoládový krém rozetřeme na ořechový korpus.
8. Přikryjeme makovým korpusem, který také kropíme cukrovým sirupem. V kastrolku si smícháme zakysanou smetanu s cukrem a kakaem a začneme zahřívat, když jsou ingredience spojené, přidáme máslo a za stálého míchání připravíme hustší polevu. Tuto následně natřeme na poslední – makový korpus.
9. Hotový dort necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne.
Servírování
Dort servírujeme zchlazený s kopečkem neslazené šlehačky, která se k dortu vynikajíce hodí.
