V dobách, kdy neexistovala možnost koupit si v obchodě listové těsto, se pekl štrúdl nebo jablečný koláč různými způsoby. Tento recept se s lehkými obměnami objevuje v mnoha rodinách a všude mu říkají jinak – štrúdl na plech, křehký koláč, linecký koláč atd. Princip koláče je ale všude podobný: mouka, tuk, vejce, mléko, ze kterých vznikne křehké těsto, jež se rozválí na dva pláty a mezi ně se umístí vrstva jablek.
O názvu se nemusíme přít, důležité je, že chutná. V těstě nenajdeme nic zákeřného nebo komplikovaného, vyrobíte ho z dostupných surovin a velmi dobře se s ním pracuje. Nemusíte se obávat žádného velkého trhání, na plech ho přenesete snadno. Jablek bývá na podzim a v zimě dostatek. Dají se posbírat padaná i na veřejných místech, takže abyste upekli koláč za hubičku, nepotřebujete ani vlastní jabloň. I když je koláč velmi levný a jednoduchý, chutná luxusně. Voní domovem a pohodou a u nás se po něm vždycky zapráší.
Recept na křehký jablečný koláč
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krystal
- 100 g tuku (nejčastěji Héra, možno i máslo či sádlo)
- 1 celé vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- mléko dle potřeby (cca 100–150 ml, podle savosti mouky)
- 800–1000 g jablek
- 2–3 lžíce strouhanky (pod jablka)
- 2–3 lžíce cukru (na posypání jablek)
- 1–2 lžičky skořice mleté
- moučkový cukr na posypání po upečení
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Postup přípravy křehkého jablečného koláče
1. Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a hněteme, až vypracujeme nelepivé těsto.
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na placky velikosti plechu.
3. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme také vyložit pečicím papírem.
4. Na plech dáme první placku a posypeme ji strouhankou.
5. Jablka nastrouháme, osladíme podle potřeby a promícháme se skořicí.
6. Jablka rovnoměrně rozprostřeme na těsto na plechu a přikryjeme druhou plackou.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30 minut.
Vychytávky ke koláči
- Toužíte do své rodiny dostat trochu zdravějšího jídla? Do tohoto jablečného koláče snadno vpašujete část celozrnné mouky. Celé její množství (nebo tolik, kolik si troufnete) nahraďte špaldovou celozrnnou moukou.
- Pod jablka můžete dát ořechy, strouhanku, nebo je promíchat s jedním sáčkem vanilkového pudinku. Proč? Abyste zachytili přebytečnou šťávu a těsto se nerozmočilo.
- Do jablek můžete přidat mleté ořechy, nebo rozinky v rumu.
- Cukr do jablek přidávejte podle jejich sladkosti a vlastní chuti. Nebojte se ochutnávat, bez toho se správný kuchař nikdy neobejde.
Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci
Pravý domácí štrúdl můžete upéct s jablky nebo jinou náplní
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková