V dobách, kdy neexistovala možnost koupit si v obchodě listové těsto, se pekl štrúdl nebo jablečný koláč různými způsoby. Tento recept se s lehkými obměnami objevuje v mnoha rodinách a všude mu říkají jinak – štrúdl na plech, křehký koláč, linecký koláč atd. Princip koláče je ale všude podobný: mouka, tuk, vejce, mléko, ze kterých vznikne křehké těsto, jež se rozválí na dva pláty a mezi ně se umístí vrstva jablek.

O názvu se nemusíme přít, důležité je, že chutná. V těstě nenajdeme nic zákeřného nebo komplikovaného, vyrobíte ho z dostupných surovin a velmi dobře se s ním pracuje. Nemusíte se obávat žádného velkého trhání, na plech ho přenesete snadno. Jablek bývá na podzim a v zimě dostatek. Dají se posbírat padaná i na veřejných místech, takže abyste upekli koláč za hubičku, nepotřebujete ani vlastní jabloň. I když je koláč velmi levný a jednoduchý, chutná luxusně. Voní domovem a pohodou a u nás se po něm vždycky zapráší.

Recept na křehký jablečný koláč

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g tuku (nejčastěji Héra, možno i máslo či sádlo)
  • 1 celé vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • mléko dle potřeby (cca 100–150 ml, podle savosti mouky)
  • 800–1000 g jablek
  • 2–3 lžíce strouhanky (pod jablka)
  • 2–3 lžíce cukru (na posypání jablek)
  • 1–2 lžičky skořice mleté
  • moučkový cukr na posypání po upečení
  • tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu

Postup přípravy křehkého jablečného koláče

1. Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a hněteme, až vypracujeme nelepivé těsto.

2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na placky velikosti plechu.

3. Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme také vyložit pečicím papírem.

4. Na plech dáme první placku a posypeme ji strouhankou.

5. Jablka nastrouháme, osladíme podle potřeby a promícháme se skořicí.

6. Jablka rovnoměrně rozprostřeme na těsto na plechu a přikryjeme druhou plackou.

7. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30 minut.

Vychytávky ke koláči

  • Toužíte do své rodiny dostat trochu zdravějšího jídla? Do tohoto jablečného koláče snadno vpašujete část celozrnné mouky. Celé její množství (nebo tolik, kolik si troufnete) nahraďte špaldovou celozrnnou moukou.
  • Pod jablka můžete dát ořechy, strouhanku, nebo je promíchat s jedním sáčkem vanilkového pudinku. Proč? Abyste zachytili přebytečnou šťávu a těsto se nerozmočilo.
  • Do jablek můžete přidat mleté ořechy, nebo rozinky v rumu.
  • Cukr do jablek přidávejte podle jejich sladkosti a vlastní chuti. Nebojte se ochutnávat, bez toho se správný kuchař nikdy neobejde.
Pečeme štrúdl z domácího těsta, které je tenké a netrhá se

Rodinný recept na závinové těsto, které je tenké, pružné a nikdy se netrhá. Štrúdl takto pečeme už několikátou generaci

Obrázek k receptu na štrůdl z tvarohového těsta

Pravý domácí štrúdl můžete upéct s jablky nebo jinou náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest