Pod chalupou na louce mi vyrostlo tolik bedel, že jsem je ani všechny nebyla schopná posbírat. Takže jsem si vzala jen těch 20 nejhezčích. No a teď co s nimi. Takže proběhla klasika v podobě bedly na kmíně. Pak jsem nerozevřené bedly naplnila masovou směsí a upekla v troubě – to je lahůdka, doporučuji vyzkoušet. A pak samozřejmě řízky z bedel.
Smažené bedly jsou jednou z největších pochoutek, kterou podzimní les nabízí. Tato úprava je po staletí klasikou české a slovenské kuchyně, která jednoduchým způsobem nechá vyniknout ořechovou a masitou chuť velkých houbových klobouků. Jde o rychlé, syté a přirozeně bezmasé jídlo, které si zaslouží čestné místo na stole. Klíčem k dokonalosti je dvojí obalování, které zajistí silnou, zlatavou a extrémně křupavou kůrčičku, jež uvnitř udrží šťavnatý a pevný klobouk bedly. Podávané s jednoduchými vařenými bramborami a poctivou tatarskou omáčkou, jde o plnohodnotný oběd nebo večeři.
Skoro bych řekla, že bedla vysoká je taková trošku majestátní houba, kterou najdeme v listnatých i jehličnatých lesích. Ale i na louce ve vysoké trávě, jako jsem je našla já. Její velký, deštníkovitý klobouk je pro obalování jako stvořený a má charakteristickou, lehce ořechovou chuť, která se skvěle doplňuje s kořením a tukem. Co ji činí opravdu jedinečnou, je její nepravá prstenovitá manžeta na dlouhé, štíhlé noze, která je posuvná a volná.
Recept na smažené kloboučky bedel, vařené brambory a tatarskou omáčku
Délka přípravy 20 minut. Doba vaření/smažení 20 až 30 minut. Počet porcí 2 až 4, podle velikosti kloboučků.
Ingredience k přípravě
Smažené bedly:
- Kloboučky bedly vysoké 4 až 6 kusů (dle velikosti)
- Vajíčko 1 kus
- Hladká mouka přibližně 2 hrsti
- (Domácí) strouhanka přibližně 2 hrsti
- Mléko 1 decilitr
- Olej slunečnicový (na smažení) dostatečné množství
- Koření: Sůl a pepř podle chuti
Vařené brambory:
- Brambory varného typu B (přílohové) 1 kilogram
- Voda dostatečné množství
- Sůl 1 velká špetka
- Kmín celý 1 malá špetka
Domácí tatarská omáčka:
- Majonéza 150 až 180 gramů
- Nakládané okurky (kyseláče) 2 kusy
- Cibule nebo šalotka 1/4 menší cibule
- Plnotučná hořčice 1 až 2 čajové lžičky
- Lák z okurek 1 až 2 polévkové lžíce
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup přípravy
1. Kloboučky bedel nejdříve pečlivě očistěte a odkrojte tuhé nožičky, protože ty se pro obalování nehodí.
2. Nezapomeňte z kloboučku vykrojit také tuhý střed v místě napojení na nohu. Očištěné houby z obou stran lehce nasolte a opepřete.
3. Nyní si připravte suroviny na klasický trojobal.
4. Do první mělké misky nasypte hladkou mouku, do druhé strouhanku a do třetí misky rozšlehejte vajíčko s mlékem, přidejte špetku soli a pepře a vše metličkou dobře promíchejte.
5. Bedlu obalte nejdříve v hladké mouce, poté ji namočte do vajíčkové směsi a nakonec obalte ve strouhance.
6. Pro mimořádně silnou a křupavou kůrku zopakujte fázi s vajíčkem a strouhankou ještě jednou.
7. V hlubší pánvi rozpalte slunečnicový olej. Houby smažte v rozpáleném tuku z obou stran dozlatova a dokřupava, trvá to asi 3 až 4 minuty z každé strany.
8. Usmažené houbové řízky vyndejte z pánve a nechte okapat na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk.
9. Současně s obalováním si můžete připravit přílohu. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na stejně velké kousky nebo větší kostky, aby se vařily rovnoměrně.
10. Dejte je do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přidejte celý kmín.
11. Přiveďte k varu a vařte na mírném stupni 15 až 25 minut, dokud nebudou měkké. Otestujte je vidličkou – pokud vidlička projede bramborou hladce, jsou hotové. Vodu slijte.
12. Doporučuji si také připravit domácí tatarskou omáčku. Nakládané okurky nastrouhejte najemno nebo je velmi drobně nakrájejte.
13. Cibuli nebo šalotku také nakrájejte co nejjemněji. V míse smíchejte majonézu, okurky, cibuli a hořčici.
14. Přilijte lák z okurek, který dodá omáčce příjemnou kyselost a řidší, ale krémovou konzistenci.
15. Dobře promíchejte. Na závěr omáčku osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Nechte tatarku alespoň 15 minut vychladit v lednici, aby se všechny chutě propojily.

Pečenáče z bedel – lesní pochoutka na kyselo
Tipy redakce:
- Zajistěte extra křupavost: Pro skutečně luxusní křupavou kůrčičku nahraďte klasickou strouhanku strouhankou Panko. Ta absorbuje méně tuku a vytvoří výrazně vzdušnější a křupavější obal. Obalujte vždy dvakrát.
- Aromatizujte strouhanku: Ochuťte strouhanku drobně nasekanou čerstvou petrželkou nebo lžičkou sušené majoránky. Tato drobná změna pozvedne chuť obalu a dodá mu svěží tón.
- Plnění nerozevřených kloboučků masem: Menší, nerozevřené kloboučky bedel můžete naplnit mletým masem (osoleným a opepřeným). Klobouček naplněný masem otočte masem dolů do pekáčku, podlijte trochou vývaru nebo vody, přidejte kousek másla a pokrájenou bedlu do výpeku. Upečený výpek má intenzivní houbovou chuť.
- Plnění nerozevřených kloboučků sýrem: Můžete také klobouček plnit masem (dolů) a na maso položit plátek anglické slaniny a kousek sýra. Pečte, dokud sýr nezezlátne. Přílohou je vždy brambor, nebo čerstvé pečivo.
- Lehčí tatarská omáčka: Pokud chcete lehčí omáčku, nahraďte polovinu majonézy bílým plnotučným jogurtem nebo zakysanou smetanou. Zůstane krémová, ale bude mít méně tuku.
