Minestrone je tak trochu polévkový chameleon – pokaždé chutná trochu jinak a v tom je právě její kouzlo. V Itálii se vaří podle ročního období a podle toho, co zrovna zraje na zahradě nebo co najdete v kuchyni. Někdy je hustší skoro jako guláš, jindy zase lehčí a jemnější, ale vždycky platí, že je plná barevné zeleniny, bylinek a poctivého vývaru. Díky fazolím a těstovinám zasytí i bez masa, takže je ideální pro ty dny, kdy chcete něco zdravého, ale přitom vydatného.
Pamatuju si, jak jsem poprvé ochutnal opravdovou Minestrone v malé rodinné trattorii v Toskánsku. Na stole stála velká hliněná mísa, uprostřed se kouřila ta polévka plná chutí a každý si nabíral podle chuti. K tomu čerstvý chléb, trochu olivového oleje a víc už nebylo potřeba. Od té doby ji vařím i doma, pokaždé trochu jinak, podle toho, co mám po ruce. A to je na minestrone krásné, že není svázaná přísnými pravidly, spíš vás zve k tomu, abyste si ji uvařili podle sebe.
Recept na italskou polévku Minestrone
Ingredience na Minestrone
- 2 ks větší mrkve
- 2 ks střední brambory
- 4 ks střední rajčata
- 1 menší pevnější cuketa
- 2 ks středních cibulí
- 2 stroužky česneku
- 1,5 litru vývaru
- olivový olej dle potřeby a chuti
- 1 balení hotových bílých fazolí (sklenice nebo konzerva)
- 2 hrsti drobných těstovin (orzo, tarhoňa apod.)
- na dochucení: sůl, pepř, bylinky (petržel, bazalka, oregano, tymián), chilli vločky
Postup přípravy Minestrone
1. Mrkev, brambory, rajčata, cuketu i cibuli nakrájejte na malé kostičky.
2. Na olivovém oleji nejprve orestujte cibuli, přidejte mrkev a brambory a restujte několik minut.
3. Pak přidejte rajčata a nakonec cuketu – ta by měla zůstat pevná na skus.
4. Zalejte vývarem, přidejte česnek, osolte a vařte asi 5 minut.
5. Do polévky vsypte scezené bílé fazole a těstoviny. Není nutné je předvařovat, uvaří se přímo v polévce. Krátce povařte, dokud těstoviny nezměknou.
6. Hustotu polévky dolaďte přidáním vývaru a nakonec dochuťte bylinkami, pepřem a případně špetkou chilli vloček.

Poctivá zeleninová polévka s italskou klobásou a kolínky

Neuvěřitelně chutná a vydatná rajčatová polévka s uzenou slaninou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, foto Renata Malíková, recept vznikl ve spolupráci se značkou Sage a blogerkou Kamilou Metzovou.