Minestrone je tak trochu polévkový chameleon – pokaždé chutná trochu jinak a v tom je právě její kouzlo. V Itálii se vaří podle ročního období a podle toho, co zrovna zraje na zahradě nebo co najdete v kuchyni. Někdy je hustší skoro jako guláš, jindy zase lehčí a jemnější, ale vždycky platí, že je plná barevné zeleniny, bylinek a poctivého vývaru. Díky fazolím a těstovinám zasytí i bez masa, takže je ideální pro ty dny, kdy chcete něco zdravého, ale přitom vydatného.

Pamatuju si, jak jsem poprvé ochutnal opravdovou Minestrone v malé rodinné trattorii v Toskánsku. Na stole stála velká hliněná mísa, uprostřed se kouřila ta polévka plná chutí a každý si nabíral podle chuti. K tomu čerstvý chléb, trochu olivového oleje a víc už nebylo potřeba. Od té doby ji vařím i doma, pokaždé trochu jinak, podle toho, co mám po ruce. A to je na minestrone krásné, že není svázaná přísnými pravidly, spíš vás zve k tomu, abyste si ji uvařili podle sebe.

Recept na italskou polévku Minestrone

Ingredience na Minestrone

  • 2 ks větší mrkve
  • 2 ks střední brambory
  • 4 ks střední rajčata
  • 1 menší pevnější cuketa
  • 2 ks středních cibulí
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 litru vývaru
  • olivový olej dle potřeby a chuti
  • 1 balení hotových bílých fazolí (sklenice nebo konzerva)
  • 2 hrsti drobných těstovin (orzo, tarhoňa apod.)
  • na dochucení: sůl, pepř, bylinky (petržel, bazalka, oregano, tymián), chilli vločky

Postup přípravy Minestrone

1. Mrkev, brambory, rajčata, cuketu i cibuli nakrájejte na malé kostičky.

2. Na olivovém oleji nejprve orestujte cibuli, přidejte mrkev a brambory a restujte několik minut.

3. Pak přidejte rajčata a nakonec cuketu – ta by měla zůstat pevná na skus.

4. Zalejte vývarem, přidejte česnek, osolte a vařte asi 5 minut.

5. Do polévky vsypte scezené bílé fazole a těstoviny. Není nutné je předvařovat, uvaří se přímo v polévce. Krátce povařte, dokud těstoviny nezměknou.

6. Hustotu polévky dolaďte přidáním vývaru a nakonec dochuťte bylinkami, pepřem a případně špetkou chilli vloček.

Polévka s klobásou

Poctivá zeleninová polévka s italskou klobásou a kolínky

Rajčatová polévka se slaninou

Neuvěřitelně chutná a vydatná rajčatová polévka s uzenou slaninou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, foto Renata Malíková, recept vznikl ve spolupráci se značkou Sage a blogerkou Kamilou Metzovou.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest