Recept na bramborový salát bývá součástí rodinného dědictví a předává se z generace na generaci. A každá rodina přísahá na to, že jen ten její je ten jediný správný. Dnes vám toto přesvědčení nabourám tímto receptem, který možná popírá vše, co jste si o přípravě bramborového salátu dosud mysleli. Obsahuje totiž takové ingredience, jako jablko, smaženou cibulku a slaninu. Už jste o něčem takovém slyšeli? Jestli ne, nepřestávejte číst a rozhodně ho neváhejte zkusit. Věřím, že vás překvapí, jak skvěle kombinace těchto surovin chutná.
V některých rodinách se dělá bramborový salát jen o Vánocích. Podle mě je to škoda a rozhodla jsem se tento nešvar napravit. Moravský bramborový salát připravuji ke slavnostním příležitostem, o pouti, na Velikonoce nebo na oslavy. Bramborový salát je totiž velmi vděčné jídlo, většina lidí jím nikdy nepohrdne a jsou překvapeni, když ho na stole objeví i jindy, než na Štědrý večer. Tradičně se servíruje s řízkem, sekanou, karbanátky nebo vinnou klobásou. Moravský bramborový salát zpestřený slaninou a juniorem se obejde i bez přidaného masa a můžete ho jíst i jen tak. Pokud máte vše nakrájené opravdu na jemno, slouží jako výborný základ na chlebíčky.
Recept na moravský bramborový salát
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme na moravský bramborový salát
- 1,8 kg brambor
- 240 g sterilizovaného hrášku
- 200 g sterilizovaných okurek
- 420 g majonézy
- 300 g tatarské omáčky
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 150 g salámu Junior
- 200 g slaniny
- 2 středně velké cibule
- 2 červená jablka (např. Red Delicious)
- 150 g celeru
- 150 g petržele
- 150 g mrkve
- 3 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- slunečnicový olej na smažení
Postup přípravy moravského bramborového salátu
1. Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Díky vaření ve slupce nenasáknou tolik vody. Loupeme je až zcela studené.
2. Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na drobné kostky.
3. Do hrnce napustíme přibližně 1 litr vody, mírně osolíme a přidáme nakrájenou zeleninu. Přivedeme k varu a vaříme, aby zelenina byla měkká na skus. Dáme pozor, abychom ji nerozvařili a zůstala pevná. Necháme vychladnout.
4. Nakrájíme cibuli na drobno a slaninu a Junior na střední kostky.
5. Na pánvi rozehřejeme lžíci slunečnicového oleje a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme slaninu a společně osmahneme. Nakonec přijde na řadu junior. Vše společně chvíli restujeme. I tuto směs necháme vychladnout.
6. Zbytek surovin – okurky, vejce vařená natvrdo, jablka a oloupané brambory – nakrájíme na středně velké kostky.
7. Veškeré nakrájené ingredience dáme společně do mísy, osolíme a opepříme.
8. Přidáme hořčici, majonézu, tatarku a sterilovaný hrášek bez nálevu.
9. Vše promícháme nejlépe rukou (s rukavicí).
10. Přes noc necháme odležet v lednici, aby se dobře propojily všechny chutě. Další den, až salát vyndáme z lednice, ho dochutíme podle svého.

Vylepšený bramborový salát podle receptu z Německa. V Česku nemá konkurenci
Salám do bramborového salátu nepatří! Nebo ano?
Tradičně a původně opravdu ne. Ale názor se může lišit podle regionu nebo podle rodiny. Zejména v 70. a 80. letech se rozšířilo používání Junioru, který byl běžně dostupný a levný. Pokud se rozhodnete pro salámovou variantu salátu, dbejte na to, abyste použili kvalitní uzeniny. Hodí se šunka nebo dobré uzené.
Salámem kontroverzní ingredience ale nekončí. Ne každý přidává hrášek nebo vejce. Někdo nahrazuje majonézu, nebo její část, jogurtem či zakysanou smetanou. Někdo zase používá místo vařené kořenové zeleniny sterilovanou.
Jablka v salátu osobně miluji. Dodávají kyselost, sladkost a svěžest. Vždy se těším, kdy na něj v soustu narazím. Kdybyste si z moravského salátu neodnesli nic jiného, alespoň jablku v tom vašem nejlepším dejte šanci.
Dělejte bramborový salát podle toho, jak chutná nejlépe vám. Tento recept ale dle mého stojí minimálně za vyzkoušení. U nás se ujal 🙂

Babiččina poctivá sekaná pečeně: Jak správně upéct domácí sekanou z mletého masa

Bramborový salát chutná nejlépe přesně takhle
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková