Na mrkvové buchtě vám nejvíc času zabere strouhání mrkve. Ostatní je vážně bleskovka. Díky mrkvi vydrží dlouho vláčná, pokud ji ovšem nevysušíme dlouhým pečením. Mrkev je sama o sobě sladká, takže není třeba to přehánět s cukrem. Tento recept je vůbec skvělý adept na to, abyste z něj vykouzlili opravdu zdravý moučník. Jak?
Cukr můžete nahradit zdravějšími sladidly, například agávovým sirupem. Když ovšem použijete něco jiného než cukr, myslete na to, že vámi zvolená surovina může mít jinou sladivost a je pak třeba to vzít v potaz. Do těsta lze přidat mleté ořechy všeho druhu. Celé množství nebo jen část mouky můžete nahradit celozrnnou nebo bezlepkovou moukou. Abychom se nemotali jen kolem toho, jak mrkvovou buchtu propašovat na zdravý jídelníček, snese i jiné úpravy. Výborně ji ochutí koření jako kardamom, skořice nebo muškátový oříšek. Ať už s ní uděláte cokoli, je rychlá a velmi jednoduchá.
Recept na mrkvovou buchtu
Doba přípravy: 50 minut včetně pečení
Co potřebujeme
- 3 vejce
- 1 hrnek třtinového cukru (lze použít i krystalový cukr nebo jiné sladidlo)
- 3 střední mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku mléka
- ½ hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- volitelné: 1 lžička skořice, hrst nasekaných ořechů nebo rozinek
Postup přípravy mrkvové buchty
1. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno.
2. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky utřeme s cukrem a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
3. K žloutkové směsi přidáme mrkev, mouku, mléko, olej, prášek do pečiva, případně koření a sníh.
4. Plech vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme tukem, a vysypeme moukou a nalijeme do něj těsto.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Zkoušíme špejlí, jestli je buchta hotová.
Co navrch mrkvového koláče
Mrkvovým buchtám sluší bílé krémy.
Kdybyste buchtu chtěli slavnostnější, rozmíchejte mascarpone s trochou citronové šťávy a potřete jím vychladlé těsto. Vršek pak posypte nasekanými ořechy.
Výborná je ale také směs zakysané smetany a tvarohu s trochou moučkového cukru.
Mrkváky: Slané rustikální mrkvové placky s bramborami, bylinkami a kořením
Šťavnaté mrkvové řezy s polevou a ořechovým zdobením: Dezert z mrkvového těsta
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková