Nemáte náladu na žádné retro a okoukané dezerty? Chystáte oslavu nebo chcete něco vizuálně atraktivního s sebou na párty? Připravte tartaletky s limetkovým krémem. Vypadají nádherně, chutnají svěže a lehce a zároveň vůbec nejsou tak pracné, jak se možná mnozí obávají.
Budete potřebovat formičky na tartaletky – nejlépe silikonové nebo teflonové – které nepotřebují vymazávat a vysypávat. Korpusy doporučuji připravit den předem. I základ krému snese, když ho uvaříte večer a necháte přes noc poctivě vychladit v lednici, lépe se s ním pak pracuje a získá nadýchanější strukturu. Ozdobte pak celé dílo podle své fantazie. Krém i těsto jsou světlé, takže já většinou sahám po něčem pestrém: borůvky, maliny, ostružiny, rybíz. Lístečky máty neskazíte vůbec nic, naopak přidáte ještě více svěžesti.
Recept na tartaletky s limetkovým krémem
Doba přípravy: 2 hodiny + časy na chlazení těsta, krému a korpusů
Co potřebujeme
Na korpusy
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g vychlazeného másla
- 2 vejce
- kůra z 1 limety
Na krém
- 200 g smetany ke šlehání 33 %
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 50 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 100 ml limetkové šťávy
- kůra ze 2 limetek
- 500 g mascarpone
Postup přípravy limetkových tartaletek
1. Nejprve si upečeme korpusy. Vychlazené suroviny smícháme a připravíme nelepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 1 hodinu vychladit v lednici.
2. Poté těsto vyndáme a tvarujeme menší kuličky. Ty pak rozválíme, vložíme do formičky a prsty dobře upěchujeme. Neděláme těsto moc silné, v tartaletkách má být jen tenké.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 12 minut. Vyndáme a necháme zcela vychladnout.
4. Dostatečně dopředu nebo den předem připravíme krém: Smetanu rozmícháme v hrnci s cukrem a škrobem a za stálého míchání, aby se nepřipálila, přivedeme k varu.
5. Sundáme z plotny, všleháme metličkou žloutky, kůru a šťávu z limetek a opět na plotnu vrátíme a mícháme do zhoustnutí.
6. Krém necháme úplně vychladnout a můžeme ho dát i přes noc do lednice. Studenou směs pak vyšleháme s mascarpone.
7. Krémem plníme cukrářské sáčky a naplníme košíčky.
8. Ozdobíme podle svého a podáváme.
Ovocné košíčky s pudinkovým krémem: Sladké potěšení, jako z cukrárny
Linecké košíčky s čokoládovým ganachem a sametovým mascarponovým krémem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková