Hovězí plněné španělské ptáčky zná asi každý, ale proč si přípravu trochu nezjednodušit a nezrychlit? Výsledek bude stejně dobrý, možná bude i lepší, přitom se ale vyhneme zdlouhavému motání závitků i dlouhému dušení tužšího hovězího masa. Dnešní recept je totiž ideální pro rodinný oběd, kdy chcete servírovat něco poctivého, ale nechce se vám trávit u sporáku celé dopoledne. Možná čekáte klasického rozlítaného ptáčka, ale tenhle recept vás překvapí – je totiž hodně jiný.

Používají se podobné ingredience jako do klasických ptáčků, jen s tím rozdílem, že tady pracujeme s vepřovým masem, nejčastěji s kýtou. Ta se snadno krájí, plní a rychle připraví. Ano, i tentokrát budeme trochu plnit, ale jednoduše a rychle. Takže žádné strachy, celé jídlo zvládnete raz dva, navíc je to docela zábava. Pusťme se do toho!

Recept na Falešné vepřové „ptáčky“ trochu jinak – snadněji a rychleji

Ingredience potřebné na přípravu poctivého vepřového ptáčka

  • 1 kg vepřové kýty
  • plnotučná hořčica
  • nakládané okurky
  • uvařené párky
  • cibule
  • anglická slanina
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo

Co budeme potřebovat na přílohu

  • rýže
  • čerstvá okurka
  • pórek
  • hřebíčky

Co přidáme do omáčky

  • natvrdo uvařená vajíčka
  • nakládaný hrášek
  • zbytek párků a okurek
  • smetana ke šlehání

Postup přípravy ptáčků

1. Vepřovou kýtu umyjeme a osušíme, nakrájíme na větší kostky.

2. Uprostřed každé kostky uděláme nožem zářez skrz.

3. Okurky si nakrájíme na kousky velikosti kostek masa, párky uvaříme a nakrájíme na stejnou velikost.

4. Slaninu a cibuli si nakrájíme na drobno.

5. Do zářezů masa vtlačíme okurku namočenou v hořčici a vedle párek namočený v hořčici. Každý kousek masa osolíme a opepříme.

Maso nakrájíme na větší kusy, uděláme zářez  skrz a naplníme.
Foto: Cooky.cz, Maso nakrájíme na větší kusy, uděláme zářez skrz a naplníme.

6. Na tuku orestujeme cibuli a slaninu, přidáme ještě trochu soli, pepře a kmínu a nakonec hořčici. Mícháním směs restujeme a zalijeme teplou vodou. Pořádně rozmícháme a chvíli povaříme.

Obrázek receptu na vepřové plátky na šťávě s bramborovou kaší.

Vepřové plátky na šťávě s bramborovou kaší: Pro milovníky omáček s kaší

7. Na jiné pánvi nasucho orestujeme naplněné kousky masa a když chytnou zlatavou barvu, přemístíme je do vařící směsi cibule a slaniny.

Naplněné maso orestujeme na suché pánvi.
Foto: Cooky.cz, Naplněné maso orestujeme na suché pánvi.

8. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 30 minut.

9. Zatím si připravíme rýži, do zapékací misky nasypeme umytou rýži, osolíme, pokapeme olejem, doprostřed umístíme kousek pórku, do kterého jsme napíchali hřebíčky a zalijeme vodou tak, aby rýže byla přikrytá vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě do měkka (do odpaření vody).

Rýži osolíme, pokapeme olejem a zalijeme vodou, doprostřed vložíme kus pórku s hřebíčkem.
Foto: Cooky.cz, Rýži osolíme, pokapeme olejem a zalijeme vodou, doprostřed vložíme kus pórku s hřebíčkem.

10. Zbytek párků a okurek nakrájíme na drobné kousky a dáme do misky, přidáme naložený hrášek, pórek nakrájený na proužky. Do jiné misky připravíme salát z čerstvé nastrouhané okurky, který rozdělíme do misek a posypeme zelenou částí pórku.

Obrázek receptu na vepřovou panenku se čtyřbarevným pepřem a cibulovou omáčkou.

Vepřová panenka se čtyřbarevným pepřem, cibulovou omáčkou a orestovanými bramborami ve slupce

Čerstvou okurku nastrouháme, uděláme salát a posypeme pórkem, V jiné misce připravíme směs na omáčku.
Foto: Cooky.cz, Čerstvou okurku nastrouháme, uděláme salát a posypeme pórkem.

11. Do směsi okurek, párku a hrášku nakrájíme na kostičky uvařená vajíčka .

12. Rýži vyndáme z trouby a z mísy vyhodíme kousek pórku s hřebíčky. Rýži rozmícháme.

13. Kousky měkkého masa vyndáme ze šťávy a za stálého míchání do šťávy nalijeme smetanu ke šlehání, kterou rozmícháme a převaříme.

14. Vsypeme připravenou vajíčkovou směs z misky a na ohni ještě promícháme a prohřejeme.

Ze šťávy vyndáme kusy masa a uděláme omáčku přidáním smetany a připravené směsi.
Foto: Cooky.cz, Ze šťávy vyndáme kusy masa a uděláme omáčku přidáním smetany a připravené směsi.

Tip na servírování

Na talíř servírujeme kopečky rýže, kus masa a polijeme omáčkou, celé to posypeme zeleným pórkem nakrájeným na tenké proužky. Podáváme s připraveným okurkovým salátem.

Hovězí závitky - servírování

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce

Obrázek receptu na Holubky - jídlo s příběhem

Holubky – Plněné zelné závitky mletým masem, rýží a dalšími dobrotami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest