Hovězí plněné španělské ptáčky zná asi každý, ale proč si přípravu trochu nezjednodušit a nezrychlit? Výsledek bude stejně dobrý, možná bude i lepší, přitom se ale vyhneme zdlouhavému motání závitků i dlouhému dušení tužšího hovězího masa. Dnešní recept je totiž ideální pro rodinný oběd, kdy chcete servírovat něco poctivého, ale nechce se vám trávit u sporáku celé dopoledne. Možná čekáte klasického rozlítaného ptáčka, ale tenhle recept vás překvapí – je totiž hodně jiný.
Používají se podobné ingredience jako do klasických ptáčků, jen s tím rozdílem, že tady pracujeme s vepřovým masem, nejčastěji s kýtou. Ta se snadno krájí, plní a rychle připraví. Ano, i tentokrát budeme trochu plnit, ale jednoduše a rychle. Takže žádné strachy, celé jídlo zvládnete raz dva, navíc je to docela zábava. Pusťme se do toho!
Recept na Falešné vepřové „ptáčky“ trochu jinak – snadněji a rychleji
Ingredience potřebné na přípravu poctivého vepřového ptáčka
- 1 kg vepřové kýty
- plnotučná hořčica
- nakládané okurky
- uvařené párky
- cibule
- anglická slanina
- sůl a pepř
- olej nebo sádlo
Co budeme potřebovat na přílohu
- rýže
- čerstvá okurka
- pórek
- hřebíčky
Co přidáme do omáčky
- natvrdo uvařená vajíčka
- nakládaný hrášek
- zbytek párků a okurek
- smetana ke šlehání
Postup přípravy ptáčků
1. Vepřovou kýtu umyjeme a osušíme, nakrájíme na větší kostky.
2. Uprostřed každé kostky uděláme nožem zářez skrz.
3. Okurky si nakrájíme na kousky velikosti kostek masa, párky uvaříme a nakrájíme na stejnou velikost.
4. Slaninu a cibuli si nakrájíme na drobno.
5. Do zářezů masa vtlačíme okurku namočenou v hořčici a vedle párek namočený v hořčici. Každý kousek masa osolíme a opepříme.
6. Na tuku orestujeme cibuli a slaninu, přidáme ještě trochu soli, pepře a kmínu a nakonec hořčici. Mícháním směs restujeme a zalijeme teplou vodou. Pořádně rozmícháme a chvíli povaříme.

Vepřové plátky na šťávě s bramborovou kaší: Pro milovníky omáček s kaší
7. Na jiné pánvi nasucho orestujeme naplněné kousky masa a když chytnou zlatavou barvu, přemístíme je do vařící směsi cibule a slaniny.
8. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 30 minut.
9. Zatím si připravíme rýži, do zapékací misky nasypeme umytou rýži, osolíme, pokapeme olejem, doprostřed umístíme kousek pórku, do kterého jsme napíchali hřebíčky a zalijeme vodou tak, aby rýže byla přikrytá vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě do měkka (do odpaření vody).
10. Zbytek párků a okurek nakrájíme na drobné kousky a dáme do misky, přidáme naložený hrášek, pórek nakrájený na proužky. Do jiné misky připravíme salát z čerstvé nastrouhané okurky, který rozdělíme do misek a posypeme zelenou částí pórku.

Vepřová panenka se čtyřbarevným pepřem, cibulovou omáčkou a orestovanými bramborami ve slupce
11. Do směsi okurek, párku a hrášku nakrájíme na kostičky uvařená vajíčka .
12. Rýži vyndáme z trouby a z mísy vyhodíme kousek pórku s hřebíčky. Rýži rozmícháme.
13. Kousky měkkého masa vyndáme ze šťávy a za stálého míchání do šťávy nalijeme smetanu ke šlehání, kterou rozmícháme a převaříme.
14. Vsypeme připravenou vajíčkovou směs z misky a na ohni ještě promícháme a prohřejeme.
Tip na servírování
Na talíř servírujeme kopečky rýže, kus masa a polijeme omáčkou, celé to posypeme zeleným pórkem nakrájeným na tenké proužky. Podáváme s připraveným okurkovým salátem.

Hovězí závitky s náplní z klobásy, vajec a okurek v hořčičné omáčce

Holubky – Plněné zelné závitky mletým masem, rýží a dalšími dobrotami
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková