Nedávno jsme připravovali škvarky v troubě a dnes z nich upečeme luxusní placky, které můžete podávat k pivu, vínu nebo ještě vlažné s kysaným zelím. Hodí se skvěle například k degustaci vína. A pokud zrovna nemáte v plánu nic tak noblesního, upečte si je i jen tak, jako zobání na večer nebo k svačině na výlet. Škvarkové placky pěkně zasytí, protože jsou v nich škvarky i sádlo. Díky tomu se obvykle pečou na podzim a v zimě, protože v chladnějších ročních obdobích se tučnější strava objevuje v našem jídelníčku častěji. V tomto období se také často konají i zabijačky, při kterých vznikají tyto placičky ze zabijačkových škvarků.
Do placiček kromě toho, co je v receptu uvedeno, můžete zamíchat všelijaké koření nebo osmahnutou cibulku. Fanoušci zdravé výživy mohou část mouky nahradit celozrnnou. Proslýchá se, že placky vydrží chutné i 3 dny. To nemohu potvrdit ani vyvrátit, protože u nás se ztěží dočkají druhého dne, kdy obvykle mizí i poslední z nich. Zřejmě je to křupavou a křehkou strukturou těsta, takže se úplně rozplynou na jazyku.
Recept na křehké škvarkové placky
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- ½ kg mletých škvarků
- 2 lžíce rozpuštěného sádla
- ¾ l mléka (nebo dle potřeby)
- 1/4 lžičky cukru
- sůl
Domácí placky ze zabijačkových škvarků – postup krok za krokem jak je připravujeme u nás na vesnici
1. V hrnku vlažného mléka rozmícháme cukr a přidáme droždí. Přikryjeme a necháme v teple vzejít kvásek.
2. Škvarky nasekáme nadrobno.
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, škvarky, vychladlé sádlo a kvásek. Mléko doléváme postupně podle potřeby.
Vypracujeme nelepivé těsto a necháme 1 hodinu v teple kynout.
4. Z vykynutého těsta tvarujeme kuličky a skládáme je vedle sebe na plech (necháváme si dost místa, aby se vedle sebe vešly i po nakynutí a zploštění).
5. Jakmile vytvoříme všechny kuličky, začneme je postupně zplošťovat. Navrchu vytvoříme mřížku buď nožem, nebo mřížkou na krájení brambor.
6. Potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut. Každá trouba peče jinak, takže kontrolujeme a vyndáme je, když jsou krásně zlaté.

Hovězí na způsob „divočáka“ s brokolicovými plackami
