Voňavé květákové placičky podávané s máslovou bramborovou kaší a okurkovým sladko-kyselým salátem jsou klasikou českých jídelen a kuchyní. Toto jednoduché jídlo bez masa, ale rozhodně ne bez chuti se objevilo v českých kuchyních už v 18. století, v době, kdy maso bylo nedostatkové zboží anebo když se držel půst.

Placky se připravovaly ze všeho možného, ale právě květák si získal oblibu, která přetrvala dodnes. A to díky své jemné chuti a schopnosti přebírat chutě koření. Ve školních jídelnách se stal stálicí, protože byl levný, sytý a výživný. A i když květák nemá vždycky tu nejlepší pověst u dětí, v podobě chutných křupavých placiček mu málokdo odolá.

Recept na květákové placičky s bramborovou kaší a okurkovým salátem

Ingredience potřebné na přípravu jídla, které nezatíží žaludek, ale pohladí duši: Květákových placiček

Placičky

  • 1/2 květáku (cca 400 g)
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 g hladké mouky (čirokové nebo pšeničné)
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 menší červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • majoránka, saturejka a koriandr dle chuti
  • čerstvá pažitka nebo petrželka
  • olej na smažení

Postup na přípravu placiček

1. Květák rozdělíme na Růžičky a povaříme 5 minut ve vařící vodě se solí a kmínem. Já vařím v parním hrnci. Trochu necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno.

2. V míse vyšleháme žloutky s mlékem, přidáme mouku a vyšleháme hladké těsto.

3. Těsto dochutíme solí, pepřem, sušenými i čerstvými bylinkami, rozetřený česnek, cibuli nasekanou najemno, slaninu nakrájenou na drobné kostičky a drobně nakrájený květák.

4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Těsto bude nadýchané.

5. Na pánvi rozehřejeme olej a lžící nabíráme placičky, které smažíme do růžova z obou stran.

6. Necháme okapat na papírové utěrce nebo ubrousku.

Placičky osmažíme do růžova a necháme okapat na papírové utěrce.
Foto: cooky.cz, Placičky osmažíme do růžova a necháme okapat na papírové utěrce.

Servírování

Podáváme s bramborovou kaší s máslem nebo jarní cibulkou a okurkovým salátem se sladkokyselým nálevem (voda, ocet, cukr, sůl, pepř). Výborné jsou i se zakysanou smetanou a chlebem.

Květákové placky

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

Okurkový salát - servírování

Okurkový salát s octovou zálivkou: osvěžující klasika snadno a rychle

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest