Voňavé květákové placičky podávané s máslovou bramborovou kaší a okurkovým sladko-kyselým salátem jsou klasikou českých jídelen a kuchyní. Toto jednoduché jídlo bez masa, ale rozhodně ne bez chuti se objevilo v českých kuchyních už v 18. století, v době, kdy maso bylo nedostatkové zboží anebo když se držel půst.
Placky se připravovaly ze všeho možného, ale právě květák si získal oblibu, která přetrvala dodnes. A to díky své jemné chuti a schopnosti přebírat chutě koření. Ve školních jídelnách se stal stálicí, protože byl levný, sytý a výživný. A i když květák nemá vždycky tu nejlepší pověst u dětí, v podobě chutných křupavých placiček mu málokdo odolá.
Recept na květákové placičky s bramborovou kaší a okurkovým salátem
Ingredience potřebné na přípravu jídla, které nezatíží žaludek, ale pohladí duši: Květákových placiček
Placičky
- 1/2 květáku (cca 400 g)
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- 150 g hladké mouky (čirokové nebo pšeničné)
- 100 g anglické slaniny
- 1 menší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
- majoránka, saturejka a koriandr dle chuti
- čerstvá pažitka nebo petrželka
- olej na smažení
Postup na přípravu placiček
1. Květák rozdělíme na Růžičky a povaříme 5 minut ve vařící vodě se solí a kmínem. Já vařím v parním hrnci. Trochu necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno.
2. V míse vyšleháme žloutky s mlékem, přidáme mouku a vyšleháme hladké těsto.
3. Těsto dochutíme solí, pepřem, sušenými i čerstvými bylinkami, rozetřený česnek, cibuli nasekanou najemno, slaninu nakrájenou na drobné kostičky a drobně nakrájený květák.
4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Těsto bude nadýchané.
5. Na pánvi rozehřejeme olej a lžící nabíráme placičky, které smažíme do růžova z obou stran.
6. Necháme okapat na papírové utěrce nebo ubrousku.
Servírování
Podáváme s bramborovou kaší s máslem nebo jarní cibulkou a okurkovým salátem se sladkokyselým nálevem (voda, ocet, cukr, sůl, pepř). Výborné jsou i se zakysanou smetanou a chlebem.

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

Okurkový salát s octovou zálivkou: osvěžující klasika snadno a rychle
pozn.: částečně upraveno AI