Pečený vepřový bůček je pokrm, který spojuje tradiční chutě české kuchyně. Vepřový bůček pečený do zlatova je plný šťavnatosti a výrazné chuti. Zatímco bramborové noky nebo knedlíky slouží jako ideální doplněk, který skvěle absorbuje omáčku a šťávy z masa. Toto recept volíme pro slavnostní oběd nebo vydatnou večeři, když chceme pohostit rodinu a přátele tradičním a sytým pokrmem.

Pečením vepřového bůčku do zlatova a přípravou domácích bramborových příloh vneseme kousek domácí pohody na stůl a vytvoříme pokrm, na který budeme s láskou vzpomínat. Vepřový bůček, jeden z nejvíce oceňovaných druhů masa pro svou šťavnatost a plnost chuti, pečeme v tomto případě do křupava. Toto vytváří nádherný kontrast mezi měkkým masem a křupavou kůrkou.

Recept na pečený vepřový bůček s domácími noky

Délka pečení v troubě cca 2,5 hodiny.

Obrázek receptu na pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky a špenátem.
Recept na pečený vepřový bůček s domácími bramborovými noky a špenátem.

Ingredience pro přípravu

Maso se špenátem:

  • 1 kg vepřového boku s kůží
  • 1 větší balení čerstvého nebo 400 g mraženého špenátu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 cibule
  • sádlo
  • sůl a pepř
  • 2 cibule
  • česnek
  • mletý kmín

Bramborové noky:

  • 1 kg uvařených brambor ve slupce
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • 300 g polohrubé mouky

Postup přípravy

1. Na vepřovém bůčku uděláme ostrým nožem rovné zářezy s rozestupem asi 0,5 cm a ze všech stran do něj vmasírujeme sůl, pepř a mletý kmín.

2. Do zářezů vložíme nakrájený česnek a celý bůček přendáme do zapékací mísy kůží nahoru.

3. Dáme si předehřát troubu na 220 stupňů a do předehřáté trouby vložíme zapékací mísu s masem.

4. Pečeme asi 20 minut a poté ztlumíme teplotu na 130 stupňů a takto pečeme další 2 hodiny.

5. Přibližně po 1 hodině pečení přidáme k masu na měsíčky nakrájenou cibuli a po celou dobu pečení občas přelejeme bůček výpekem.

6. Hotový bůček ma rozpadající se texturu, jakmile je tedy hotový, vyndáme ho z trouby a necháme 10 minut odpočinout.

7. Během pečení bůčku si připravíme bramborové noky.

Upečený vepřový bůček.
Zdroj obrázku: depositphotos, Upečený vepřový bůček.

Příprava domácích noků

1. Brambory si uvaříme ve slupce s dobře osolené vodě a za tepla je oloupeme a najemno nastrouháme.

2. Brambory v míse smícháme s vejci a 150 g mouky.

3. Takto vypracujeme těsto a podle potřeby přisypáváme mouku.

4. Z lepivého těsta vytvarujeme na pomoučněné pracovní ploče hada tlustého asi 2 cm.

5. Nyní postupně hada nakrájíme na noky dlouhé přibližně 3 cm, které postupně vložíme do vroucí osolené vody ve velkém hrnci.

6. Jakmile noky vyplavou na hladinu, vytáhneme je z lázně.

7. Asi 15 minut před dopečením bůčku připravíme špenát.

Bramborové noky.
Zdroj obrázku: depositphotos, Bramborové noky.

Příprava špenátu

1. V kastrolu si na rozehřátém kousku sádla orestujeme cibuli do sklovata.

2. Přidáme trochu nasekaného česneku podle toho, jak ho máme rádi. Přibližně 2 – 3 stroužky.

3. Vše spolu chvíli restujeme a poté přidáme špenát.

4. Osolíme, opepříme a po pár minutách dušení přilejeme smetanu a chvíli takto vaříme.

5. V případě, že by špenátová směs byla nadměrně řídká, chvíli povaříme, aby se vypařila tekutina.

6. Podáváme vše spolu za tepla.

Čerstvý listový špenát.
Zdroj obrázku: depositphotos, Čerstvý listový špenát.

Prospěšnost špenátu pro naše zdraví

Špenát je považován za velmi zdravou potravinu díky jeho bohatému obsahu živin a bioaktivních látek. Ve zkratce disponuje obrovským množstvím vitamínů (zejména vitamín K), minerálů (hlavně železo a hořčík), antioxidantů a vlákniny. I když špenát obsahuje nehemové železo (které tělo absorbuje hůře než železo z masa), vitamín C v špenátu pomáhá zlepšit vstřebávání tohoto železa. To může být užitečné pro prevenci nebo zlepšení anémie.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest