Pečený vepřový bůček je pokrm, který spojuje tradiční chutě české kuchyně. Vepřový bůček pečený do zlatova je plný šťavnatosti a výrazné chuti. Zatímco bramborové noky nebo knedlíky slouží jako ideální doplněk, který skvěle absorbuje omáčku a šťávy z masa. Toto recept volíme pro slavnostní oběd nebo vydatnou večeři, když chceme pohostit rodinu a přátele tradičním a sytým pokrmem.
Pečením vepřového bůčku do zlatova a přípravou domácích bramborových příloh vneseme kousek domácí pohody na stůl a vytvoříme pokrm, na který budeme s láskou vzpomínat. Vepřový bůček, jeden z nejvíce oceňovaných druhů masa pro svou šťavnatost a plnost chuti, pečeme v tomto případě do křupava. Toto vytváří nádherný kontrast mezi měkkým masem a křupavou kůrkou.
Recept na pečený vepřový bůček s domácími noky
Délka pečení v troubě cca 2,5 hodiny.
Ingredience pro přípravu
Maso se špenátem:
- 1 kg vepřového boku s kůží
- 1 větší balení čerstvého nebo 400 g mraženého špenátu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 cibule
- sádlo
- sůl a pepř
- 2 cibule
- česnek
- mletý kmín
Bramborové noky:
- 1 kg uvařených brambor ve slupce
- 3 vejce
- 1 lžička soli
- 300 g polohrubé mouky
Postup přípravy
1. Na vepřovém bůčku uděláme ostrým nožem rovné zářezy s rozestupem asi 0,5 cm a ze všech stran do něj vmasírujeme sůl, pepř a mletý kmín.
2. Do zářezů vložíme nakrájený česnek a celý bůček přendáme do zapékací mísy kůží nahoru.
3. Dáme si předehřát troubu na 220 stupňů a do předehřáté trouby vložíme zapékací mísu s masem.
4. Pečeme asi 20 minut a poté ztlumíme teplotu na 130 stupňů a takto pečeme další 2 hodiny.
5. Přibližně po 1 hodině pečení přidáme k masu na měsíčky nakrájenou cibuli a po celou dobu pečení občas přelejeme bůček výpekem.
6. Hotový bůček ma rozpadající se texturu, jakmile je tedy hotový, vyndáme ho z trouby a necháme 10 minut odpočinout.
7. Během pečení bůčku si připravíme bramborové noky.
Příprava domácích noků
1. Brambory si uvaříme ve slupce s dobře osolené vodě a za tepla je oloupeme a najemno nastrouháme.
2. Brambory v míse smícháme s vejci a 150 g mouky.
3. Takto vypracujeme těsto a podle potřeby přisypáváme mouku.
4. Z lepivého těsta vytvarujeme na pomoučněné pracovní ploče hada tlustého asi 2 cm.
5. Nyní postupně hada nakrájíme na noky dlouhé přibližně 3 cm, které postupně vložíme do vroucí osolené vody ve velkém hrnci.
6. Jakmile noky vyplavou na hladinu, vytáhneme je z lázně.
7. Asi 15 minut před dopečením bůčku připravíme špenát.
Příprava špenátu
1. V kastrolu si na rozehřátém kousku sádla orestujeme cibuli do sklovata.
2. Přidáme trochu nasekaného česneku podle toho, jak ho máme rádi. Přibližně 2 – 3 stroužky.
3. Vše spolu chvíli restujeme a poté přidáme špenát.
4. Osolíme, opepříme a po pár minutách dušení přilejeme smetanu a chvíli takto vaříme.
5. V případě, že by špenátová směs byla nadměrně řídká, chvíli povaříme, aby se vypařila tekutina.
6. Podáváme vše spolu za tepla.
Prospěšnost špenátu pro naše zdraví
Špenát je považován za velmi zdravou potravinu díky jeho bohatému obsahu živin a bioaktivních látek. Ve zkratce disponuje obrovským množstvím vitamínů (zejména vitamín K), minerálů (hlavně železo a hořčík), antioxidantů a vlákniny. I když špenát obsahuje nehemové železo (které tělo absorbuje hůře než železo z masa), vitamín C v špenátu pomáhá zlepšit vstřebávání tohoto železa. To může být užitečné pro prevenci nebo zlepšení anémie.